
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
"אני בחיים לא אשתמש בבינה מלאכותית."
"להכניס צ'אט ג'יפיטי לכיתה? השתגעת?!"
אלה משפטים שאולי יכולנו לשמוע לפני שנה-שנתיים, וכיום הם כבר נשמעים לנו מיושנים. רובנו משלבים את הבינה המלאכותית בחיינו במידה כזו או אחרת – והשינוי לא פסח על מקצוע ההוראה.
המהפכה הטכנולוגית הזו מתעצמת במהלכה של מלחמה מתמשכת, במאבק על שחרורם של החטופים ועל צביונה הערכי של המדינה, בתקופה בה תלמידי ישראל מרימים את השברים וצריכים למצוא דרך להתמקד בלימודים ולבנות את עצמם מחדש – וזאת לצד פרסום הישגיהם במבחנים הבינלאומיים. השילוב של כל הגורמים הללו הוביל לאתגרים ולתמורות משמעותיות בשנה האחרונה.
אם בכל פסח אנו שואלות ושואלים "מה נשתנה הלילה הזה?" כדי להבדיל בין ליל הסדר לשאר לילות השנה, ראוי שנשאל בפסח 2025 "מה נשתנה בשנת הלימודים הזו?"
לפני חודשים ספורים משרד החינוך הכריז ש-2025 תהיה שנת הבינה המלאכותית במערכת החינוך, מתוך תפיסה שהכלים החדשניים יוכלו לסייע לתלמידים ומורים בתהליכי למידה והוראה. התוכנית אמורה לפעול כמעט בכל שכבות הגיל, מכיתות ד' ועד יב', וכוללת הכשרה של כ-70,000 מורים, פיתוח תכנים חדשניים והטמעת כלי בינה מלאכותית ייעודיים בכיתות – כולל חמישה כלי בינה מלאכותית חדשים ומפוקחים שנכנסו לשימוש באופן מיידי. בנוסף, גויסו למעלה מ-3,000 מנטורים מ-400 חברות הייטק מובילות שיסייעו בהטמעת הטכנולוגיות החדשות בבתי הספר. המהלך נועד להציב את ישראל בחזית העולמית של חינוך בעידן הדיגיטלי, ואנחנו כמובן נחזיק לו אצבעות.
לקריאה נוספת בנושא בינה מלאכותית:
בעוד שבשנת הלימודים הקודמת ישראל עלתה למקום ה-22 בעולם במצוינות במתמטיקה במבחן PISA העולמי, תוצאות מבחן TIMSS שפורסמו בשנה האחרונה העידו על ירידה חדה במתמטיקה ובמדעים, שעלולה להתעצם בעקבות השפעות המלחמה. בצל ההישגים הישראלים במבחנים הגלובליים, משרד החינוך השיק את תוכנית החומש "ישראל ריאלית" והתחייב להתאים את תוכניות הלימודים של ישראל לסטנדרטים הבינלאומיים הללו כדי להחזיר את ישראל לעשירייה המובילה.
לקריאה נוספת בנושא סטנדרטיים בינלאומיים:
המלחמה המתמשכת והמציאות הביטחונית הקשה יצרו אתגרים חדשים למערכת החינוך. מחקר של מרכז טאוב מציין כי מאז פרוץ המלחמה פונו מבתיהם כמעט 38,000 תלמידים, וכ-300,000 תלמידים הם ילדים למשרתי מילואים שגויסו. המצב הזה משפיע על יכולתם של התלמידים ללמוד בצורה תקינה, מה שגם בא לידי ביטוי בעלייה בשיעורי הנשירה. למידה רגשית חברתית (SEL), חוסן מנטלי ודפוס חשיבה מתפתח קיבלו משנה חשיבות כבעלי יכולת לעזור לתלמידים להצליח גם בתקופות מאתגרות. ומה בנוגע לא.נשי החינוך? המלחמה אינה פוסחת על אף אחד, מורה או תלמיד.ה, וגם המורים נתקלו בשנה הזו באתגרים ובהתמודדויות לא פשוטות.
לקריאה נוספת בנושא התמודדות עם אתגרי המלחמה ופיתוח חוסן מנטלי:
בגרות הייטק היא מסלול לימודים יוקרתי שמטרתו להכין את תלמידי התיכון לקריירה בתחום ההייטק. המסלול כולל שילוב של 5 יחידות לימוד במתמטיקה, אנגלית, ופיזיקה או מדעי המחשב. כיום יש בישראל כ-14,000 תלמידים שזכאים לבגרות הייטק. השנה משרד החינוך שם דגש על הגדלת מספר התלמידים הזכאים לבגרות הייטק ליעד עתידי של 24,000 תלמידים, מתוך הבנה שהכשרה זו חיונית לעתידם המקצועי ולהשתלבותם בתעשיית ההייטק הישראלית.
לקריאה נוספת בנושא בגרות הייטק:
נראה שבשנה הזו, מכל השנים, מתחוללות במערכת החינוך תמורות משמעותיות – נקווה שישאו פרי בשנים הבאות!