
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
מחנכות ומחנכים, תענו על השאלה הבאה בכנות: האם הייתן.ם מוכנים להיפגש עם הכיתה שלכן.ם גם בחופש הגדול? ככל הנראה שרק עצם השאלה הייתה מזכה אותי בנעל לעין אם הייתי עומד מולכן.ם. בכל זאת, יש גבול.
מהרגע שיצאנו לחופשת הקיץ, המחשבה לעמוד שוב מול כיתה, להתמודד עם בעיות המשמעת הידועות באקלים הבית ספרי הישראלי, ולהתמודד במקביל עם ההורים, מעלה זיעה וצמרמורת אצל כל מורה בעל.ת מודעות מינימלית.
ואולם, אולי ישנה אפשרות שלישית? הקמת "בית מדרש" וירטואלי לכיתה לתקופת הקיץ, כזה שיצריך מכן.ם השקעה של שתי דקות ביום. עכשיו זה כבר נשמע יותר מציאותי – אז תמשיכו לקרוא.
מטרת בית המדרש היא להפיח בכל יום דופק ואות חיים של תוכן ערכי בעולם החווייתי של התלמידים דרך קבוצת הווטסאפ הכיתתית. במידה ואין אחת כזו, יש לפתוח אחת יעודית לעניין.
מאחר שנושא קבוצות הווטסאפ הוא רגיש במיוחד, כל מחנך ומחנכת יבדקו מה מתאים להם בהתאם למדיניות הנהוגה.
חלק יעדיפו להימנע משיימינג והתכתשויות בין התלמידים, ולכן יגדירו שרק הם יוכלו לשלוח הודעות, ואילו אחרים שלא דואגים מהעניין יעדיפו לייצר שיח ואינטרקציה חיובית בין התלמידים.
כידוע, הנוער מוצף באינפורמציה שמוזרקת לו היישר לוורידים. שעות המדיה והמסכים של הנוער בישראל הן מהגבוהות בעולם לפי כל אומדן ומחקר. הציפייה מדור הטיקטוק לבצע העמקה בעידן האינסטגרם והשורטים ביוטיוב, היא כמעט לא ריאלית.
זה נוער שרגיל לצרוך את המסרים שלו דחוסים כמו קפסולה גרעינית במינון מפלצתי: יש לנו ארבע עשרה שניות עד שהוא יאבד קשב.
לכך בדיוק נועד בית המדרש הווירטואלי: לתת לתלמידים קצת פסק זמן מכלל תוכניות הרשת והתכתבויות הווטסאפ, שבו יוכלו לקבל חמצן לנשמה ואתחול מחדש באמצעות חוכמה שתועבר דרך פוסטים, סרטונים קצרים ותמונות של תוכן ערכי בעל תובנות מעניינות ומסקרנות.
מאחר שאנחנו מדברים על החופש הגדול, המסרים חייבים להיות בעלי חמשת המאפיינים הבאים:
אם אחד מחמשת המאפיינים הבאים לא יתקיים, הסיכוי שהתלמידים באמת יטרחו לצפות בתוכן של בית המדרש הווירטואלי הוא נמוך ביותר. לכן בחירת התוכן וכמובן אופן ההגשה אקוטיים מתמיד.
הנה דוגמה לפוסט שמתאים לבית המדרש הווירטואלי:
אז מה יש לנו כאן? תמונה של שחקן הכדורסל האגדי אלן אייברסון (אפשר לצורך העניין לבחור גם בכדורגלן ידוע כמו מסי או רונלדו, שהתלמידים של היום מכירים יותר טוב) עם משפט אחד שמזקק חוכמת חיים שלמים:
"אני לא מנסה להיות טוב ממך, אני מנסה להיות טוב יותר ממה שהייתי אתמול."
רק על המשפט הזה אפשר להעביר שלושה שיעורי חברה. מדוע אנחנו תמיד רוצים להשוות את עצמנו לאחרים? למה מעניין אותנו אצל מי הדשא ירוק יותר? מה אני שווה אם חבר שלי שווה יותר? כמה הדימוי העצמי שלי מחזיק בזכות עצמו, וכמה בזכות מה שהחברים שלי חושבים עליי?
אפשר לבחור בכמה שאלות או שאלה אחת ולהתניע דיון בין התלמידים בתוך הקבוצה.
הנה דוגמה נוספת בפורמט סרטון:
המוח הוא מגנט – אם תחשבו מחשבות חיוביות, הוא ימשוך דברים חיוביים.
מדובר על סרטון של 'שורט' שאורכו לא יותר מעשר שניות (!), אבל אלו עשר שניות של תוכן חווייתי וייחודי לתלמידים.
דוגמא שלישית לקוחה מתוך הדף הנפלא: 'לא ידעתי את זה'. פוסט של דוד אוחיון:
בשנת 2020, שני אנשים יצרו ״כריך כדור הארץ״ אחד מהם היה בניו זילנד, והשני בספרד. בתיאום של אותו רגע, כל אחד מהם הניח פרוסת לחם, בצד המנוגד של הגלובוס.
הם השתמשו בקווי אורך ורוחב כדי לוודא שהמיקום מדויק. הם יצרו ״כריך של כדור הארץ״ כשהמרחק בין הפרוסות 12,724 ק״מ.
דוגמה רביעית: כוח התמונה
תמונה אחת ששווה אלף מילים. כולם חווים את הרגע מבעד לפיקסלים ורק אישה אחת מבוגרת, ששייכת לדור הקודם, לא עסוקה בלהנציח את הרגע, אלא פשוט בלחיות אותו. בלהיות בdoing שלו.
כאן אפשר גם לצרף שאלה לשיתוף או להרהור עצמי:
מתי לאחרונה היית באירוע משמעותי ובאמת חווית אותו בלי לצלם אותו או לחשוב על פוזת הצילום שלך?
דוגמה חמישית: הקול בראש
סרטון נהדר על ילד שלא נותן לאף אחד 'לשחק' לו בראש. מסר עוצמתי שארוז היטב ומאפשר לקחת אותו לכל כך הרבה כיוונים שקשורים לתפיסת העולם שלנו.
כדאי לציין שהסרטון לגמרי רלוונטי גם למבוגרים כי בעצם, בואו, מי לא נותן לאנשים לשחק לו בראש?
הדוגמאות האלה ממחישות איך תוכלו, בהשקעה מינימלית, להעביר בכל יום/שבוע לתלמידים שלכן.ם תוכן שימשיך ללמד אותם על החיים: תמונה, סרטון, גרפיקה של חוכמת חיים שתצמיח אותם, ובעיקר, תספק להם מגדלור של תוכן מעניין ומסקרן דווקא בחופש.
מוזמנים להשתמש בדוגמאות שלמעלה, וכמובן שאפשר להיעזר בבינה המלאכותית כדי למצוא רעיונות נוספים.
חופשה נעימה!