נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
החופש הגדול כאן, וחלק מאיתנו, המורות והמורים, מוצאים עצמנו שואלים איך שומרים על קשר מסויים עם התלמידים בזמן החופשה. כך למשל, ניתן לקרוא את המאמר שכתב בנושא יוסי שפרבר - "החופש הגדול: קשר בין מורים לתלמידים ברשתות חברתיות" העוסק ברעיון כי חשוב לשמור על גחלת חינוכית גם במהלך החופשה. אך האם ניתן לשמור על קשר כזה ועדיין להיות בעצמנו בחופשה? כלומר מבלי להשקיע בכך מאמצים אדירים?
כדי לענות על השאלה הזו, לכבוד החופש הגדול, קיבצתי עבורכם 20 סרטונים חינוכיים, עם מסר ומשמעות, שניתן לשלוח לתלמידים שלכם. מומלץ לשלוח את הסרטונים החינוכיים לתלמידים דרך הוואטסאפ מדי יום. בצורה כזו תוכלו לשמור על קשר ושיח עמם, להפעיל בעצמכם בית מדרש חברתי ולתת להם ליהנות מנקודה יומית של משמעות ותוכן.
כמובן שחשוב לצפות בכל סרטון לפני שתשלח/י אותו לתלמידים שלך, ולבחון האם הוא מתאים לתלמידים להם, לפי שיקול דעתך המקצועי.
סרטון #1 החיים נוזלים לך מהידיים, התנתק כבר!
ידעתם שאדם שורף 4 שנים מחייו על בהייה בסמרטפון שלו? בואו ניקח רגע ונחשוב על מי שככל הנראה יהיה קרוב אלינו יותר מכולם בקיץ הזה - הסמארטפון שלנו.
שאלות למחשבה:
סרטון #2 הסתכלו על ההורים שלכם והתחילו להעריך את המתנה הגדולה ביותר בעולם!
בחופש הגדול אנחנו מוצאים את עצמנו פתאום מבלים יותר ויותר שעות עם ההורים. לפעמים, כל הזמן הזה שמבלים ביחד, גורם ללחץ, מתח, ריבים וכל מיני התנגשויות. אבל האם אנחנו מודעים בכלל למתנה הזו, שנראה כאילו תמיד הייתה שם ותמיד תהיה שם?
אחרי הסרטון הבא נראה לי שגם אתם תחשבו מסלול מחדש בכל מה שקשור ליחס כלפי ההורים.
שאלות למחשבה:
סרטון #3 לשחק על המים
מה עוזר לנו להצליח בחיים? האם מדובר בכסף? כישרון ייחודי? או שההצלחה מגיעה מכיוון אחר? בסרטון הבא, שתירגם המורה עומר ויסבלום, תראו איך אפשר לכבוש את העולם בעזרת השראה, יצירתיות, עבודה קשה, נחישות וכוח רצון.
שאלות למחשבה:
סרטון #4 החיים הם גלגל, אז אל תתיאשו כשאתם למטה
גמר ליגת האלופות השנה הפגיש בין ליברפול לריאל מדריד. גארת בייל, שאיבד את מקומו בהרכב ונראה היה שהקריירה שלו כבר ממש בסיומה, נכנס בתוך מחליף, ואז הגיע הרגע הקסום הבא:
שאלות למחשבה:
סרטון #5 כוחן של מילים
כמעט כל אחד ואחת מאיתנו יוכלים לשחזר רגע ספציפי בזמן שבו מישהו אמר לנו משהו; הוא לא נגע, לא הרביץ, רק אמר מילים. ובכל זאת, למילים הללו היה כוח ענקי עלינו. הם השפיעו עלינו עמוקות. מילים יכולות להחריב ולבנות, לנפץ ולהוליד מחדש. הכול תלוי בשימוש שאנו עושים בהן. בסרטון הבא נראה עוד דוגמה לעוצמתן של המילים:
שאלות למחשבה:
סרטון #6 תשמור על העולם ילד
ראיתם איך נראה מחנה או פארק רגע אחרי "על האש" של יום העצמאות? כמה פעמים יצא לנו לראות זבל ולכלכוך בכל מקום. כי מה בעצם אכפת לנו? הטבע הרי הוא לא החצר הפרטית שלנו, נכון? חשבתם איך כדור הארץ היה נראה אילו התייחסנו אליו כמו שאנחנו מתייחסים לסלון הפרטי שלנו? אבל האם אנחנו מודעים לכך שאנחנו במו ידינו משמידים את הכוכב שאנו חיים עליו?
בסרטון הבא נגלה כמה עובדות על הרס כדור הארץ שיבעטו לכם בבטן
שאלות למחשבה:
סרטון #7 עניין של נקודת מבט
קרה לכם פעם שניסיתם לעשות משהו ונכשלתם שוב ושוב? עד שכבר הייתם בטוחים שבעצם המנהרה הזו, שאתם עכשיו הולכים בה, אטומה לגמרי לאור ולתקווה, שאין מצב שתוכלו לעבור את הדלת הזו? לפעמים בדיוק אז, מגיע מישהו או משהו וכאילו פותח לכם את העיניים ומסביר לכם שבעצם הסתכלתם על כל המצב מהכיוון הלא נכון שלו. קחו לעצמכם 2 דקות בכדי לצפות בסרטון הבא
שאלות למחשבה:
סרטון #8 מה אתם הייתם עושים?
הם נמצאים בכל מקום: הומלסים, אנשים עניים, מקבצי נדבות. לפעמים הם לא באים לנו טוב בעין: מזכירים לנו שיש אנשים שמבחינתם קורת גג, ארוחה חמה, שמיכה ומשפחה הם לא דברים מובנים מאליהם. ואז הם יכולים להידחף ולפשוט יד, להגיד בקול נבוך: "אולי יש לכם כמה שקלים?" והאמת? שלפעמים זה מעצבן אותנו. אבל למה? על איזו נקודה הם לוחצים לנו? מעניין איך היינו מגיבים אילו היינו משתתפים בניסוי שמופיע בסרטון הבא.
שאלות למחשבה:
סרטון #9 בהמשך לסרטון הקודם - מי יעזור יותר?
ניסוי חברתי מעניין שבא לבדוק מי יותר נדיב: הומלס או אדם נורמטיבי שיש לו. והתוצאות? בדיוק ההפך ממה שחשבתם.
שאלות למחשבה:
סרטון #10 ללמוד להעריך את מה שיש
לא נעים לומר, אבל לפעמים אנחנו חולמים שהיינו נולדים למשפחה אחרת, עם הורים אחרים. יותר טובים. יותר רגישים. יותר מכילים. כנראה שאז, אנחנו חושבים, הדברים היו מסתדרים לנו אחרת והיינו מצליחים להגיע למקום טוב יותר. הבעיה עם המחשבות הללו, זה שאנחנו שוכחים באלו מתנות גדולות זכינו ועד כמה שהדשא שלנו הוא למעשה ירוק.
שאלות למחשבה:
סרטון #11 מבחן המרשמלו
אז איך אתם בדחיית סיפוקים? באחד מהניסויים הפסיכולוגים המפורסמים ביותר: מבחן המרשמלו, מצאו החוקרים שילדים שהצליחו לדחות סיפוקים הגיעו בחיים להישגים הרבה יותר גדולים מכאלו שלא. מוזמנים לצפות בניסוי המפורסם:
שאלות למחשבה:
סרטון #12 כשהטכנולוגיה לועסת אותך
לאחרונה יצא לי לסמוך על "וויז" ולנסוע בסיבובים שוב ושוב, בדרך שהכרתי מצוין. הרגשתי יותר מטיפש: במקום לסמוך על הידע, החושים וכושר השיפוט שלי, החלטתי לתת את ההגה לתוכנת הניווט המפורסמת. האם יתכן שככל שהטכנולוגיה נהיית חכמה יותר, כך האדם נהיה יותר משועבד לה ומוגבל? מוזמנים להציץ בסרטון הבא:
סרטון #13 להמשיך לנסות כל הדרך
תסתכלו על האיגואנה הזו. בעוד שניות תראו איך עשרות נחשים אימתנים יוצאים החוצה מהחורים שלהם ומתחילים לרדוף אחריה כאילו אין מחר. המרדף מתחיל: האיגואנה תופסת רגליים ובורחת. חבל לך על הזמן, אנחנו קוראים לה. אין לך סיכוי! את עדיין לא יודעת מול מה את הולכת להתמודד. אבל היא בשלה. מעבירה הילוך. טסה מהר. הם היו אמורים כבר מזמן לתפוס אותה, אבל היא פשוט טסה ולא בזבזה אף משאב אחד בשביל לעצור ולחשוב על הצפוי לה. אין כניסה לפחדים וליאוש. "מצטערת". היא כמו אומרת לעצמה: "החיים שלי חשובים יותר".
שאלות למחשבה:
סרטון #14 האדם מחפש משמעות
מתי חשבתם לאחרונה על משהו משמעותי שעשיתם במשך היום שלכם? משהו שבגללו הרגשתם שהיום שלכם נראה אחרת לגמרי. שהעולם חיכה רק לכם. בספרו:"האדם מחפש משמעות" הסביר והמחיש הפסיכולוג היהודי המפורסם, ויקטור פרנקל, איך בשואה רק המשמעות החזיקה את האנשים בחיים. האם נוכל למצוא את המשמעות גם בחיים שלנו?
שאלות למחשבה:
סרטון #15 לחשוב מחוץ לקופסה
תסתכלו על השופט המופיע בסרטון הזה ועל היצירתיות המתפרצת שלו. הסיבה שהסרטון שלו זכה לכל כך הרבה צפיות וחרך את הרשת, היא בגלל שהוא מדגים קודם כל מהי חשיבה מחוץ לקופסה. אמנם לפעמים בבית הספר אנחנו לומדים שיש לשאלות תשובה אחת, אבל מסתבר שבבית הספר של החיים, הכללים עובדים קצת אחרת.
מה אתם יודעים על חשיבה מחוץ לקופסה? החיים והסביבה הרגילו אותנו לחשוב בדרך מאוד מסוימת. העניין הוא שלפעמים, מרוב שאנחנו רגילים לחשוב באופן אחד, אנחנו מפספסים דרכים יצירתיות אחרות.
שאלות למחשבה:
סרטון #16 סולידריות חברתית
כל אחד מאיתנו הוא שונה קצת מהאחרים, אבל כולנו חברה אחת. האם יש לכם אומץ להיות אתם בתוך החברה?
שאלות למחשבה:
סרטון #17 לראות את העולם מעבר לפיקסלים
מכירים את התחושה הזו, כשאתם מציצים רק לרגע במסך, ופתאום מגלים שמישהו שתה לכם את הזמן בקשית? שדקות יקרות פשוט התפוגגו, והחמצתם את כל מה שקרה מסביב? מחקרים מראים שהנוער בישראל נמצא במקום הראשון (!) בעולם בשעות מסך, והתופעה הזו מחמירה עוד יותר כשהחופש הגדול מגיע. במסרון הראשון דיברנו על כך שהרשת שולטת בנו, אבל מה לגבי ההנאות והרגעים הייחודיים שאנחנו מפספסים בכל יום בגלל הסמרטפונים?
שאלות למחשבה:
סרטון #18 הדשא של השכן
"הלוואי שאראלה היתה מתקשרת אלי..." "אם רק הייתי יותר חכם/ה יותר...", "אם רק הייתי יותר מקובל/ת" אז הייתי...
מכירים את המחשבות האלו, את הרגעים שבהם הקנאה תופסת אותנו בגרון והורסת לנו את מצב הרוח? חשבתם פעם מהו המחיר שהן גובות מאיתנו? כמה תסכול הן גורמות מבלי לתת דבר בתמורה? הסרטון הבא יסביר לנו, דרך סיפור נהדר, מדוע כדאי לנו לשמוח בחלקנו.
שאלות למחשבה:
סרטון #19 שונה מכולם
אחת התופעות המרתקות שנחקרו בעולם הטבע מדברת על התאבדות המונית של לוויתנים. ללא סיבה נראית לעין, פתאום הם שוחים לעבר החוף ונופחים שם את נשמתם. מחקרים גילו שהתופעה מתחילה בלוויתן ראשון ששוחה לעבר החוף. שאר חבריו פשוט נוהרים בעקבותיו, ללא שום מודעות שבחיקוי הזה הם בעצם גוזרים על עצמם מוות.
ומה קורה איתנו בני האדם? האם אנחנו מחוסנים מ'אפקט העדר'? כמה פעמים קרה לנו שהתלבשנו בדיוק עם אותם מותגים הנחשבים למעודכנים ביותר, רק בגלל שכל הכיתה התלבשה ככה? מתי חשבנו לאחרונה כמה מההתנהגויות שלנו נובעות מתוך האמת הייחודית והפנימית לנו, וכמה אנחנו עושים, אומרים או אפילו חושבים משהו, רק מפני שכולם עושים כך?
מוזמנים לראות את הסרטון הנהדר הבא, על הילד שהיה שונה מכולם:
שאלות למחשבה:
סרטון #20 אל תהיה צודק, תהיה חכם!
זה יכול לקרות לנו בבית או בבית-ספר, בסניף או בעבודה. בכביש ובעצם בכל מקום. יש משהו שאת/ה נורא רוצה, אבל זה שמולך רוצה בדיוק את ההפך. לך ברור מה נכון ומה הדרך שצריך ללכת בה, והוא עומד לו שם, תקוע באמצע הדרך, ופשוט חוסם אותך. מה עושים?! האם יש מוצא מן הסבך הזה?! בסרטון הבא נראה מה בכל זאת אפשר לעשות כשרוצים לגשר על דברים:
שאלות למחשבה: