
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
הגיע הזמן שעונת הווידיאוקסט הנוכחית, שעוסקת ב'בגרות הייטק', תקבל הצצה ל"מאחורי הקלעים" של ההייטק הישראלי. בפרק הזה נארח את אלית בן בסט נוריאל, מנהלת הפעילות השיווקית של 'גוגל קלאוד' בישראל.

"בעצם מדובר על הסללה. כמו כל דבר בחיים אנחנו מוסללים, וההסללה במקרה הזה מתחילה בבית הספר. כי כשיש פחות בנות שעושות את מקצועות ה-STEM – ולפי הדו"ח האחרון של רשות החדשנות, אנחנו מדברים על 35-33% – אז פחות בנות אחר כך מגיעות למקצועות הטכנולוגיים בצבא, ואז פחות בנות בוחרות בתואר הראשון שלהן במדעי המחשב, ופחות בנות מגיעות לעסוק במדעי המחשב. אז בעצם כל ההסללה הזאת צריכה להשתנות בבית הספר."
אלי: "אז בעצם את אומרת, זאת לא בחירה. זה משהו שאנחנו כחברה מטילים על המציאות כבר מגיל חטיבת ביניים, כשצריך להשתבץ לכיתות של מצוינות – עמ"ט, מופת – ששם לומדים מתמטיקה, פיזיקה, מחשבים ברמה גבוהה ואחרים לא, זה הרגע שבו בעצם הכול כבר נקבע."
אלית: "האמת שכן. לצערי אני אומרת את זה. שוב, ברור שיש אחרים שפועלים כנגד ההסללה, אבל אלה אחוזים נורא קטנים כי בסוף אנחנו רואים בחברות ההייטק 33% נשים, וכשאנחנו מסתכלים בליבה של הטכנולוגיה, ממש מקצועות הקודינג למיניהם, האחוז יורד ל-27%. ולכן אנחנו מבינים שזה משהו שכדאי לשנות עוד מגיל בית ספר."
אלי: "אנחנו נדבר על ההבחנה הזאת בין Core tech, מקצועות הליבה הטכנולוגיים, לבין None tech."
אלית: "אני למשל עובדת בהייטק, כי אני עובדת בגוגל ולפני כן עבדתי במיקרוסופט, אבל אני לא טכנולוגית, אני אשת שיווק ולכן הייצוג שלי בחלק הזה של הסולם הוא None tech role בהייטק."
אלי: "בוועדה של דדי פרלמוטר בחנו את הנתונים האלה וראו שבהייטק הישראלי, במקצועות המחקר והפיתוח הטכנולוגיים, הצורך בחמש יחידות במתמטיקה, פיזיקה ומחשבים הוא מאוד גבוה – והוא דומיננטי גם במקצועות ה-None tech – אבל שם למשל לאנגלית יש יותר משמעות מאשר במקומות אחרים."
אלית: "אני רוצה ברשותך לדבר על פרויקט 'בנות בהייטק' שעשיתי בתיכון חדש בתל אביב והיום הוא בכל בתי הספר בעיריית רמת גן. אורית במביליה ואני זיהינו יחד עם מנהלת בית הספר דאז, לימור מרקנזון סגל, שיש בעיה בזה שהבנות פשוט אינן חשופות למקצועות ה-STEM. יצרנו תוכנית חשיפה שנתית במהלך כיתה ט' כדי שבבואן לבחור את המגמות בתיכון, יגדל הסיכוי שיבחרו במדעי המחשב, פיזיקה ובמתמטיקה. תוכנית שבה הבנות נחשפות למה זה אומר לעבוד בהייטק, אילו תפקידים יש, מה זה דורש מהן, אילו מקצועות עליהן ללמוד בשנה הבאה, קצת להתנסות בקוד.
"בסוף התוכנית, כששאלתי אותן אז, 'למה נמנעתן עד עכשיו?' הן ציינו מספר גורמים: אחת, לא ידעתי שזה מעניין. שתיים, לא ידעתי שזה כל כך חשוב להסללה שלי ולאן שאני אהיה בהמשך. ושלוש, הנתון הכי קורע לב מבחינתי, לא ידעתי שאני מסוגלת. ואני חושבת שברגע שהבנה שאלה שלוש הנקודות שעוצרות את הבנות מלבחור את המקצועות המדעיים, ה'גבריים' האלה, ולהראות להן שיש עוד בנות שבוחרות את המקצועות האללו ושהן לא לבד שם, אז הבנתי שפה יש יכולת להשפיע. ופה גם הייתי חלק ממיזם 50-50 כי באמת חשבתי שאפשר ליצור את נקודת ההשפעה במקום שבו אנחנו עוד יכולים לעשות הסללה שהיא תהיה אחרת.
"בתוכנית הפגשנו אותן עם מפתחות שממש עושות אימפקט. כשאת יודעת היום שאת יכולה ממש ליצור פתרונות וכל מיני מוצרים שהם משני עולם, משני סדרי עולם, אז בוודאי שיש לזה אימפקט. וזה מה שניסיתי להראות להן, שגם במקצועות טכנולוגיים, לכאורה גבריים משעממים, אפשר לעשות אימפקט. בעיניי עם טכנולוגיה אפשר לעשות אימפקט בצורה הרבה יותר משמעותית מבכל מקום אחר."

"מקצועות המדע הם בהכרח חשובים. אני תמיד ככה רוצה לאמץ את מי שאמר שעדיף ציון נמוך יותר ב-5 יחידות מתמטיקה על מאה ב-4 יחידות, רק בגלל שהיחידה החמישית היא זו שגורמת לך בעצם את המחשבה הנוספת ואת היכולת לפצח דברים.
"אז כן, אני אומרת לגמרי מקצועות מדעיים, ומה שחסר הרבה פעמים לבנות זו איזושהי דמות להשראה. אז אם אין לך את הדמות להשראה בבית, בטוח יש דמות להשראה בסביבה. וזה יכול להיות קולגה, חברה, קרובת משפחה. ואני אומרת, אנחנו הרי מעולות בלחקור דברים וללמוד דברים ולמצוא את המידע, אז כן, בואי תמצאי את המידע ותביני למה זה טוב לך."
"זאת אנקדוטה מאוד נכונה ששמעתי מעדי סופר תאני, מנכ"לית פייסבוק, שהיא פגשה את קבוצת הבנות של 'תיכון חדש' באחד ממפגשי החשיפה, והיא נתנה להן בדיוק את הסיטואציה הזאת. היא אמרה, שני ילדים עומדים על שפת הבריכה, בן ובת. שניהם צריכים לקפוץ ולהגיע לצד השני. הבת אומרת לעצמה, אני לא עושה את זה בצורה מושלמת ולא קופצת. הבן אומר, נעשה, נראה אולי אני אצליח וקופץ למים. והמסר שלה היה לקפוץ. זה לא חייב להיות מושלם, זה לא חייב להיות מדויק, אבל אפשר עדיין לנסות."
האם הבינה המלאכותית תוביל לגיוס פחות עובדי הייטק? הצצה למידע פנימי ממי שבלב סוד העניינים. תצפו ותגלו.