
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
"החינוך הוא הדרכון של הילדים לעתיד, כי המחר שייך לאנשים שהתכוננו לו היום." משפט זה הוא פרי הגייתו של מלקולם אקס, פעיל זכויות אפרו-אמריקאים בארצות הברית של המאה הקודמת. נראה כי משפט זה ממשיך להיות רלוונטי גם בעידן הנוכחי של בינה מלאכותית.
שאלת ההוגנות החברתית צריכה להעסיק אותנו כיום אפילו עוד יותר. האם אזרחי העתיד, הילדים והנוער, רוכשים מיומנויות שימוש בכלי AI במערכת החינוך באופן שמאפשר גם למעמדות סוציו-אקונומיים נמוכים לנוע חברתית? האם הבינה המלאכותית מאפשרת לילדי המעמד הגבוה לנסוק למעלה מהר יותר ובכך להגדיל את הפערים? ולחילופין, איך נוכל להשתמש בכלי AI כדי לקדם מוביליות חברתית?
הבינה המלאכותית הפכה להיות הדבר הכי מדובר בעולם, במיוחד כשזה מגיע לתחום החינוך. השיח החינוכי בשדה ובאקדמיה מתקיים סביב שאלות של תפקיד ומשמעות המוסדות החינוכיים בעידן זה ובשאלה מה נדרש מאיתנו כיום כדי שנלמד את התלמידים והסטודנטים להשתמש באופן מקדם בכלי AI.
התשובה לכך על פי מחקרים תלויה בכמה מיומנויות מרכזיות. ראשית, צריך תשתית דיגיטלית ראויה ונגישות למכשירי קצה חדישים ומותאמים לשימוש בבינה מלאכותית. לצערנו, בתי ספר רבים ברחבי הארץ עדיין לא מרושתים בצורה שמאפשרת גישה לשימוש קבוע באמצעים דיגיטליים. לרוב, אלה בתי ספר ברשויות דלות בתקציבים.
גם אם ישנה תשתית דיגיטלית, עדיין נדרשת מיומנות חשובה לא פחות שהיא אוריינטציה טכנולוגית דיגיטלית. מיומנות זו מייצרת את הרצון להתנסות בכלים חדשים ללא פחד, מתוך תחושת מסוגלות גבוהה שאני אוכל ללמוד ולהתמצא בכלים השונים ואדע לנתב את עצמי בהם. ביטחון ותחושת מסוגלות מאפיינים תלמידים ממעמדות גבוהים ופחות תלמידים ממעמדות נמוכים.
ויש גם את מיומנות החשיבה הביקורתית. AI מפגיש אותנו עם מידע רב, אשר חלק משמעותי ממנו כוזב, לא מהימן ולא תקף או פשוט לא מותאם בדיוק למה שאנחנו נדרשים. כדי להשתמש ולהפיק מ-AI את המיטב, נדרשים כלים של חשיבה ביקורתית: האם המידע הזה נשמע לי סביר? / אימות מידע / האם ניתן להסביר את המידע הזה בצורה שונה ועוד. לפיכך, מעמדות חברתיים באוכלוסייה המחנכים לחשיבה ביקורתית יאפשרו לתלמידים להשתמש במיומנות זו ולזקק שימוש יעיל מה-AI. זוהי ככל הנראה המיומנות הקריטית ביותר בעידן של היום, וקשה ללמוד אותה בשיעור אחד או שניים. היא תהליך מתמשך שמגלמת בתוכה גם תפיסה מחשבתית ותרבות.
למעשה, השימוש ב-AI מחייב תרבות חברתית והון תרבותי המעודדים חדשנות טכנולוגית. ילדים שגדלים לסביבה חברתית שכוללת למשל הורים הייטקיסטים, חברים ששואפים למצוינות, סביבה ביקורתית שאיננה קונפורמיסטית ומחנכת לערער על הקיים, ששואלת שאלות ולא חוששת מסמכות, הם לרוב ילדים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה.
וישנו גם הצורך באוריינות שפת אם ואנגלית ברמה גבוהה. בינה מלאכותית אוספת לנו מידע ועורכת לנו טקסטים, אך כדי להבין אם תוצר הבינה המלאכותית הוא אכן איכותי, נדרשת מהמשתמשים בה מיומנות שפתית של עברית ואנגלית. אנחנו זקוקים לכתוב פרומפט בשפה עשירה, בהירה, מדויקת, מפורטת ומאתגרת את הבינה המלאכותית כדי להגיע לתוצאות טובות.
מחקרים מראים כי בעוד ילדים ממעמד גבוה שומעים מאות אלפי מילים ביום, ילדים ממעמדות נמוכים שומעים פחות מכמה אלפים. נתון זה עשוי להגדיל את הפערים באיכות השימוש ב-AI.
פעולות שבעבר לקחו חודשים יכולות היום בעזרת הבינה להתבצע בפחות מדקה. נתון זה מאפשר לאוכלוסיה מיומנת בבינה מלאכותית להגדיל את הפערים במהירות רבה.
הבינה המלאכותית מזמנת פיתוח מואץ של חשיבה ביקורתית, כלי קריטי להצלחה בעידן המודרני. ילדי המעמד הגבוה מורגלים מגיל לידה לשאול, להטיל ספק ולהביע דעה, בניגוד למעמד נמוך שמחונך לקבלת סמכות ונתינת כבוד ללא עוררין. הבינה המלאכותית מאיצה את השימוש במיומנות זו ועשויה לתמוך במעמד גבוה להגיע לתוצרים איכותיים יותר מכאלה שלא מיומנים בחשיבה ביקורתית.
גם איכות ההוראה עשויה להשתנות במהירות. שימוש מיטבי ויעיל של מורים ב-AI מפתח את ההוראה שלהם ומשכלל אותה. בתי ספר ממעמד גבוה מצפים ממוריהם להשתמש בבינה מלאכותית. המורים מתפתחים מקצועית ומשביחים את איכות ההוראה שלהם בבתי ספר אלה בניגוד לבתי ספר פריפריאליים שעדיין מלמדים בשיטה המסורתית ועשויים להישאר מאחור.
ואולם, לצד החששות, שימוש מושכל ואחראי בבינה מלאכותית עשוי לתרום לצמצום הפערים.
אחד הפתרונות החשובים ביותר היא הוראה מותאמת אישית. ביכולת הבינה המלאכותית לאפשר למידה על בסיס סגנון לימוד עדיף ולאפשר חזרתיות ותרגול ובכך לעזור לתלמידים שמתקשים. ישנם כלים רבים מיוחדים לתלמידים עם לקויות למידה שעוזרים להם להתקדם ולהבין את הידע הנדרש.
הכלים הללו יכולים לתמוך ולתת עזרה בשיעורי בית ובעבודות, דבר זה יכול לתת מענה במיוחד במקומות סוציואקונומיים נמוכים בהם להורים אין פנאי או יכולת לעזור. כלי ה-AI כל כך משוכללים שהם יכולים לעזור להורים לחסוך כסף על הוראה פרטית – וזה משמעותי במיוחד להורים מעוטי יכולת.
בנוסף, כלי ה-AI יכולים לעזור בתהליכי מיון ליחידות נבחרות בצבא, בקבלה לאוניברסיטה, בכתיבת קורות חיים, ובחשיפה והקנייה של ידע על תהליך מיון על ידי סימולציות חשיפה. בעצם, הבינה המלאכותית יכולה לחפות על היעדר כסף ולאפשר נגישות לשירותים רבים שבעבר עלו ביוקר.
התפקיד של מערכת החינוך הוא להיות מודעים ליתרונות ולחסרונות של הבינה המלאכותית וליכולת הפוטנציאלית שלה להגדיל או לצמצם פערים, ואף לעודד מוביליות חברתית, ולרתום אותה כדי לתת מענה מיטבי בתוך המערכת הפורמלית. זה יכול לעשות על ידי הכשרות מורים, שיעורי חשיפה וכישורי חשיבה ביקורתית כבר בגיל הרך, ושילוב מטלות AI כחלק מתוכנית הלימודים הלאומית כדי לגרום לכל תלמיד.ה ומורה להשתמש בכלים האלה.
חינוך משנה חברה הוא לא קלישאה. החינוך של היום נשאר קריטי למחר. בידינו, נשות ואנשי החינוך, לצמצם פערים ולאפשר הוגנות בחינוך על ידי מודעות לנפלאות AI ועל ידי הקניית המיומנויות הנדרשות לשימוש בו ועל ההזדמנות לאפשר לכל ילדה וילד להתפתח ולצמוח באופן הוגן.