נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
"אנחנו בוחרים בחיים, בוחרים לחזור למעגל החינוך. זו לא בחירה קלה, אבל אין ברירה. אנחנו חייבים את זה לדור הבא, הם העתיד," אלה היו דברי הפתיחה של אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ למצוינות בחינוך, על במת כנס החינוך הבינלאומי 'תתארו לכם' שהתקיים השבוע בתל אביב. זוהי שנתו השנייה של הכנס שנערך בשותפות של תשע קרנות מובילות בעשייה החינוכית בישראל: קרן טראמפ, קרן אריסון, קרן עזריאלי, קרן יד הנדיב, קרן רש"י, קרן פוזן, קרן לאוטמן, קרן גנדיר וקרן משפחת ליאון.
כאלף נשות ואנשי חינוך פקדו את האנגר 11, שהתמלא בשדות חרציות וכלניות כמחווה לקיבוצים הישראלים. מעליהם ריחפו כדורים פורחים בסימן תקווה מחודשת לחינוך בישראל אחרי שנה כאובה וקשה. המטרה: להביט קדימה ולשקם את פני החינוך בישראל, הן בזירה המקומית והן בזירה הבינלאומית, בעידן של מלחמה מתמשכת לצד שינויים טכנולוגיים מהירים.
אל הכנס הוזמנו דוברות ודוברים ברמה בינלאומית, אך לאחר הופעתה של ליאת אצילי, המורה שנחטפה מניר עוז, לא נותרה עין יבשה באולם. "בשבעה באוקטובר הקיבוץ שלנו הותקף, נכבש ונחרב. כרבע מתושביו נרצחו או נחטפו, ביניהם אני. הימים בעזה היו ימים של ייאוש, דאגה אינסופית למשפחה ולחברים. חשבתי על האנשים שאני אוהבת, על הבית, על החזרה לבית הספר ולתלמידים שלי. חזרתי אחרי 54 ימים בשבי החמאס. הרגשתי שהתארים החדשים שלי: אלמנה, שורדת טבח ופדויית שבי לא מתלבשים עליי. אני אשת חינוך! את זה אני יודעת לעשות." את הדברים האלה אצילי לא אמרה אלא הקלידה בשטף כאשר מילותיה מופיעות על מסכי הענק של ההאנגר.
לאחר מכן עלה לבמה פרופסור מייקל פויר, לשעבר נשיא האקדמיה הלאומית לחינוך בארה"ב ודיקן הפקולטה בחינוך באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון. הריאיון עימו, על האתגרים העומדים בפני סטודנטים יהודים אמריקאים באוניברסיטאות בארה"ב, התנהל באנגלית, אך היה חשוב לו להעביר מסר אישי לקהל הישראלי ולכן אמר את המילים הבאות, שכתב על דף מבעוד מועד, בעברית:
"אני רוצה למסור לכם ד"ש חמה מחבריכם מארה"ב. אני יודע שאחרי 8 ו- 9 באוקטובר הייתה לכם תחושה של בגידה עצומה מחבריכם בארה"ב, בחינוך ובכל מיני תחומים, כל מיני דיסציפלינות באקדמיה. למרות זאת, אני רוצה להגיד לכם שיש לכם הרבה חברים שם, חושבים עליכם, תומכים בכם, אנחנו ביחד אתכם."
בהמשך עלה לבמה ד"ר אירווין קירש, שבעברו כיהן כמנהל המחקרים הבינלאומיים עבור פיז"ה ופיא"ק של ה-OECD, וסיפר לבאי הכנס מה ישראל יכולה ללמוד על עצמה בעקבות נתונים מהעולם. לאחר מכן שודרו דבריהם של מומחים עולמיים ביניהם חוקרי החינוך המוערכים ג'ון האטי ולי שולמן, זוכת פרס מקארתור ומחברת רב המכר GRIT אנג'לה דקוורת', זוכה פרס נובל לכימיה מייקל לויט, מדענית הבינה המלאכותית ויזמת ההייטק קירה רדינסקי, וראש תחום החינוך ב-OECD אנדראס שלייכר, ששלחו מסרים מצולמים למורי ישראל. הראיונות המלאים עימם הוקרנו לאחר מכן ב'בית הקולנוע הבינלאומי' שהוקם בקומת הספרייה, בה חולקו במתנה אלפי ספרי חינוך למשתתפים.
המליאה החדשנית, שנערכה על במת 360 עם הקרנה היקפית לכל מאות האנשים שמילאו את ההאנגר, שילבה ראיונות קצרים בהנחייתה של כתבת החדשות יעל אודם עם נשות חינוך מקומיות ומעוררות השראה: שירלי רימון ברכה, מנכ"לית קרן 'הדור הבא' ולשעבר ראש מינהל החינוך של תל אביב יפו; גילי לייבושור, מנהלת יוזמת 'אורחא' ששכלה את בתה התצפיתנית יעל בשבעה באוקטובר; והילה חדד חמלניק, מהנדסת חלל ואווירונאוטיקה שכיהנה כמנכ"לית משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, שדיברה על החשיבות של הכשרת הדור הצעיר לעיסוק בבינה מלאכותית למען הביטחון הלאומי של מדינת ישראל.
את המליאה סגרה הופעה מרגשת במיוחד של אסתר רדא בליווי פרויקט ילדי המוסיקה מיפו, שמקדם נוער בסיכון, בשיר "כל עוד" של עלי מוהר ויוני רכטר ולאחר מכן בשיר הכנס "תתארו לכם" של שלמה ארצי. משם הקהל יצא בתחושת אופטימיות ומוטיבציה לסשנים המקצועיים שנועדו לספק הצצה ליוזמות חדשות ופורצות דרך בשדה החינוך.
תוכנית הכנס המרשימה כללה לא פחות מ-18 מתחמי תוכן שהתקיימו במקביל והעניקו למשתתפי הכנס את חוויית הלמידה העצמאית הנדרשת כיום מתלמידים. באווירה עתידנית זו, אחד הסשנים ניסה לענות על השאלה: "כשמחשב חושב, לומד ויוצר יותר טוב מבני אדם, מה צריך ללמד בבית הספר?". סשן אחר שאב השראה מ'הייד פארק' בלונדון ואירח דמויות מוכרות ומשפיעות בסצנת החינוך בישראל שעלו בתורן על הבמה ונדרשו לענות על שאלה אחת: "מה הרפורמה החינוכית הנחוצה לנו ביום שאחרי המלחמה?"
היה גם את 'הייטק זון' בהובלת חברת גוגל שאיפשרה הצצה נדירה למסדרונות של עולם ההייטק בו מפתחים ומהנדסים שוקדים במרץ על הפיכת העתיד של הבינה המלאכותית להווה של תלמידי ישראל. משתתפי הכנס גם זכו להשתתף בסדנת כתיבה עם שימוש בכלי בינה מלאכותית באדיבות מגזין 'הגיע זמן חינוך'.
אחת ממשתפות הכנס עלתה על הבמה המרכזית והעידה: "כאמא לילדה שמתחילה את צעדיה הראשונים במערכת החינוך, מחזק אותי לדעת שהיא בידיים טובות של אנשים שכל כך אכפת להם מהחינוך בישראל. שיש לה עתיד כאן." וכך, בתקופה מטלטלת של אי ודאות נולדה לה תקווה מחודשת לחינוך בישראל.