נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
את/ה תמיד רוצה ללמוד ולהתפתח כמורה, לקבל רעיונות חדשים, לחשוב על חינוך בדרכים אחרות. אבל לא תמיד יש לך זמן לזה. למעשה, הלו"ז שלך כבר מפוצץ ואין לך רגע להכניס אליו קריאה של מאמר או ספר לפיתוח מקצועי. בדיוק בשביל זה קיימים הפודקאסטים (הסכתים על פי החלטת האקדמיה ללשון עברית).
מה זה בכלל פודקאסט?
פודקאסטים הן תוכניות מוקלטות המופצות ברשת וניתן להאזין להן כפי שמאזינים לרדיו, אך בכל זמן, מכל מקום. מקור השם פודקאסט מגיע מהלחם של המילים pod ו-cast. פוד (Pod) הוא תרמיל באנגלית, כאשר השימוש במונח בהקשר של "תרמיל טכנולוגי" החל על ידי חברת אפל, כשפיתחה את נגן המדיה שלה, ה- iPod, ומאז אנחנו נהנים מ"תרמיל" זה גם בחיבורים אחרים. אחד מהם, הוא זה המחבר בינו, לבין Cast – קיצור של המילה BroadCast, שמשמעותה הפצת נתוני תקשורת, כמו למשל בשידור רדיו. כך נולדה המילה פודקאסט: שידור תכנית אינטרנטית, המגיעה הישר אל תרמיל ההאזנות החופשי שלכם.
פודקאסטים וחינוך, איך זה עובד יחד?
פורמט ההאזנה לפודקאסט אידאלי עבור מורים. כל מי שמכיר מורה מקרוב יודע שמורים הם אנשים עמוסים במיוחד וכי כמעט שאין להם זמן פנוי לקרוא, לצפות או להאזין לתוכן שהם בוחרים ברגע נתון. מורה כמעט תמיד עושה כמה דברים במקביל ולעיתים משהו דחוף (הורה מצלצל, תלמיד זקוק לעזרה ועוד...) קוטע את תשומת הלב את או את יכולת הקשב ברגעים הכי חשובים. וכאן נכנס היתרון המשמעותי של הפודקאסט - לתוכנית פודקאסט ניתן להאזין מתי שבא לך איפה שתרצה/י ואיך שנוח לך.
פודקאסטים הם דרך מדהימה ללמוד ולהתפתח מקצועית. בחרו את הנושא הספציפי שאתם רוצים לדעת עליו יותר - פתחו תחומי ידע חדשים, העמיקו והתמקצעו בתחומי העניין המסקרנים אתכם ביותר. קל מאוד להתמכר לפודקאסטים - כשתתחילו להאזין – תראו גם אתם כמה הידע הרב שמצוי בפודקאסטים יכול לקדם אתכם מבחינה מקצועית ואישית.
מתי שומעים פוקאסטים?
בזמן שמתאים לכם. בניגוד לפעילויות אחרות (למשל צפייה טלוויזיה), אפשר להאזין לפודקאסט במקומות בהם אנחנו לא נדרשים ל-100% ריכוז. רבים מאזינים לפודקאסטים תוך כדי פעילויות אחרות (למשל תוך כדי נסיעה ברכב, פעילות ספורטיבית, במהלך טיסה לחו"ל, בהפסקות בחדר המורים, בזמן ניקיון הבית וכדומה). את הפודקאסט ניתן תמיד לעצור ולחזור לנקודה אליה הגעתם בכל זמן שמתאים לכם.
מאיפה מתחילים?
במרבית הפודקאסטים התוכן הוא מה שקרוי "ירוק עד" (evergreen) – הוא טוב, מעניין וחשוב היום בדיוק כמו שהוא יהיה בעוד שנה ויותר. אפשר לרפרף על רשימת הפרקים ולבחור את הנושא שמעניין אתכם ביותר, ואפשר גם להתחיל לפי הסדר ולשמוע את כולם.
ניתן להאזין דרך המחשב. עמוד הפודקאסט תמיד מכיל בתוכו תפריט עם עמוד מיוחד לכל פרק. בעמוד זה תוכלו למצוא נגן אלקטרוני שדרכו תוכלו לשמוע את הפרקים. תוכלו ללחוץ play ולהתחיל להאזין מתוך הדפדפן, או, אם תרצו, להוריד את הפרק למחשב ולהאזין מאוחר יותר.
ניתן גם להאזין דרך הטלפון הסלולרי. הדרך הפופולארית ביותר להאזין לפודקאסטים הינה באמצעות אפליקציות ייעודיות לכך בסלולרי. אם ברצונך לשמוע פודקאסטים בצורה זו, עליך להוריד אפליקציית הפודקאסטים, לא חשוב איזו - יש מלא טובות. לאחר ההורדה היכנסו לאפליקציה, וחפשו את הפודקאסט הרצוי. כשמצאת את הפודקאסט שחיפשת, ניתן ללחוץ על subscribe, כלומר ליצור "מנוי" לפודקאסט, כך שכל פרק חדש יתעדכן אצלכם בסלולרי.
כל פרק של פודקאסט הוא קובץ mp3 רגיל, ואפשר להשמיע אותו בנגן הנייד בטלפון סלולארי וגם בחיבור לרדיו-דיסק ברכב. אם יש ברשותכם אייפון תוכלו להאזין לפודקאסט דרך iTunes. אם ברשותכם אנדרואיד תוכלו להוריד אפליקציה מיוחדת שנועדה להאזנה לפודקאסטים (למשל: Podcast Addict), להיכנס לאפליקציה ולחפש את הפודקאסט שתבחרו לשמוע.
7 פודקאסטים שיקדמו כל מורה
עבורי, לגלות פודקאסט חדש זה כמו לגלות סדרה טובה. פודקאסטים מזינים את הסקרנות שלי, מלמדים אותי על נושאים שמעניינים אותי, עוזרים לי לחשוב אחרת, להיות יצירתית. לחלקם אני מאזינה מרותקת, לפי הסדר, מהפרק הראשון ועד האחרון. בפודקאסטים אחרים אני שומעת רק את הפרקים שתופסים לי את העין או נראים לי רלוונטיים במיוחד לחיי. אספתי עבורכם רשימה של 7 הפודקאסטים המומלצים ביותר עבור מורים בישראל, לדעתי. אם אתם מכירים עוד פודקאסטים שמורים חייבים להכיר, אתם מוזמנים לשלוח אותם אלי באמצעות התגובות, ואוסיף אותם לרשימה.
1. הגיע זמן חינוך – הפודקאסט שמציב את המורה במרכז
פודקאסט שומעים חינוך מיועד עבורכם, המורות והמורים. זהו פודקאסט שאנו, צוות הגיע זמן חינוך, בשילוב עם "ביתא מחנכים" ו-"מחדש" מבית מנהל חינוך ירושלים יצרנו עבורכם, לאחר חודשים של מחקר שבחן מה חשוב לכם ומה אתם רוצים לשמוע וללמוד. הפודקאסט נועד להביא לקהל אנשי החינוך הישראלי ידע חדשני, מקצועני ומצוין, מאת האנשים הכי חשובים במערכת החינוך – המורים והמורות.
כל פרק של הפודקאסט יעסוק בנושא אחר, ויארח מורה אחר/ת, שיספר או תספר על הידע שצבר/ה, הן מתוך התיאוריה והן מתוך הניסיון האישי שלו/ה בשטח. בפודקאסט תשמעו איך מורים אחרים מתמודדים עם אותם הדברים שאתם מתמודדים בכל יום בכיתה וכך תוכלו ללמוד, לשאוב רעיונות אליהם אתם מתחברים, ליישם אותם בכיתה שלכם וגם להתראיין בעצמכם על העשייה שלכם בכיתה.
את הפודקאסט מנחה אמנון רבינוביץ – מורה להיסטוריה ואזרחות ומנהל חטיבת הביניים בבית הספר זיו בירושלים.
להאזנה לפודקאסט שומעים חינוך לחצו כאן
2. The Cult Of Pedagogy
כמורה, ג'ניפר גונזלס הרגישה שחדר המורים מעולם לא היה עבורה מקום בטוח. מציאת מורים עמיתים עמם היא תוכל לחלוק את מחשבותיה הייתה עבורה משימה מורכבת. מתוך הצורך הזה, הקימה גונזלס את האתר המצליח 'כת הפדגוגיה' - קהילת עמיתים התומכת בהוראה ומציעה סיוע בהתפתחות מקצועית של מורים השואפים למצוינות חינוכית.
בפודקסאט שלה, שמכיל כבר למעלה מ-90 פרקים, גונזלס משוחחת עם מורים, חוקרי חינוך ואנשים נוספים על מגוון נושאים שמעסיקים מורים ואנשי חינוך כגון התמודדות עם בעיות משמעת בכיתה, שימוש בטכנולוגיה בהוראה ואפילו טיפים לראיונות עבודה למורים. בשונה מפודקאסטים חינוכיים אחרים, גונזלס מארחת לא רק אנשי חינוך אלא גם הורים ותלמידים. למי שרוצה להתרשם או להעמיק בכתיבתה של גונזלס תוכלו לקרוא מכתבותיה.
להאזנה לפודקאסט The Cult Of Pedagogy לחצו כאן
3. פרסונה
פרסונה הוא פודקאסט ישראלי חדש ונהדר מבית היוצר של ניב מורגנשטרן ברדיו של המרכז הבינתחומי הרצליה. זהו פודקאסט שמנסה להבין איך חינוך צריך להיראות במאה ה-21. בכל שבוע ניב מראיין אנשים מתקים הפועלים בתחום החינוך, משפיעים עליו ומייצרים שינוי בתחום (כגון מנהלים, מורים ויזמים חינוכיים).
להאזנה לפודקאסט פרסונה לחצו כאן
4. Educate
Educate הוא פודקאסט העוסק בחינוך, הזדמנויות והדרכים השונות באמצעותן אנשים לומדים. פודקאסט חינוכי זה, מבית ענקית הרדיו והפודקאסטים NRP, עוסק בחינוך מזוית ביקורתית-דוקומנטרית. סטפן דרורי הוא עיתונאי ומראיין יוצא דופן שעבודתו העיתונאית זכתה לפרסים בינלאומיים רבים בתחום. בין הפרקים המושמעים ביותר בפודקאסט ניתן למצוא את סיפורו של בית ספר לחינוך מיוחד במיניאפוליס שעושה תרגילי נשימה ויוגה בתחילת כל יום; פרק הבוחן האם בתי הספר שלנו מאכזבים ילדים הסובלים מלקויות למידה; וכן פרק המבקש להתחקות אחר השאלה כיצד צבע עורו של המורה משפיע על התלמידים? חלק מפרקי הפודקאסט עוסקים בנושאים שיעניינו בעיקר מורים בארצות הברית, אך פרקים רבים נוגעים, לדעתי, לכל מורה בכל מקום בעולם.
להאזנה לפודקאסט Educate לחצו כאן
5. סיפורי רדיו – תסכיתים – מבחר יצירות מספרות העולם
הפודקאסט המקסים סיפורי רדיו, שהוקם על ידי רדיו הר הצופים, מנגיש טקסטים ספרותיים מתוך תוכנית הלימודים בספרות, דוגמת כתבי עגנון וביאליק אך גם סביון ליברכט, עמוס עוז ואהרן אפלפלד. זהו פודקאסט המומלץ על ידי משרד החינוך עבור מורים לספרות ותלמידי תיכון כהכנה לבגרות בספרות. כל פרק מציג יצירה ספרותית אחרת, מנגיש אותה בצורה ברורה ואומנותיות, בליווי מוסיקה ושחקנים. מדובר בכלי חינוכי שיכול להועיל ולתת רעיונות לכל מורה, ולקדם מאוד את לימוד הספרות של התלמידים, במיוחד אלו שמתקשים להתמודד עם שפת הדיבור הגבוהה של חלק מהטקסטים והיצירות הספרותיות.
להאזנה לפודקאסט סיפורי רדיו לחצו כאן
6.Ten Minute Teacher
הפודקאסט Ten Minute Teacher נוצר על ידי המורה ויקי דיוויס. דיוויס מתארת כי היא תמד מחפשת דרכים יעילות לשיפור ההוראה שלה בכיתה והיא החליטה ליצור את הפודקאסט כדי להפיץ את הידע שרכשה למורות ומורים בכל העולם. הפרקים בפודקאסט קצרים במיוחד – 10 דקות לפרק, כדי שמורים יוכלו להאזין להם בזריזות ולאמץ פרקטיקות הוראה יעילות. תמצאו כאן איזון מופלא בין השראה וחשיבה חדשנית לפרקטיות שכל מורה חייב/ת כדי להצליח בהוראה.
להאזנה לפודקאסט Ten Minute Teacher לחצו כאן
7. עושים היסטוריה
עושים היסטוריה הוא אחד הפודקאסטים הפופולאריים ביותר בישראל. הפודקאסט מתאים לא רק למורי להיסטוריה ותנ"ך (שימצאו בו כמובן שלל פרקים הקשורים ללמידה בכיתה בתחומי התוכן שלהם) אלא לכל מורה, שכן הנושאים בהם עוסק הפודקאסט נוגעים לכל נושא בתוכנית הלימודים (וגם מעבר אליה) – החל מפיזיקה, מתמטיקה וביולוגיה, וכלה במגדר, ספרות וספורט. צוות הפודקאסט ובראשו רן לוי משקיע מאוד בכל פרק, כך שההאזנה לפודקאסט היא חוויה מהנה שתכבוש את לב המורים והתלמידים כאחד. ניתן להשתמש בפודקאסט כמתודה חינוכית לכל דבר בכיתה ולא רק לשם השראה. ובכל זאת צריך להגיד שלמורים לתנ"ך והיסטוריה יש יתרון קל בפודקאסט זה, שכן ניתן למצוא בו פרקים רבים שנוצרו במיוחד כהכנה לבגרות במקצועות אלו – למשל פרקים אלו.
להאזנה לפודקאסט עושים היסטוריה לחצו כאן
לאילו פודקאסטים את/ה מאזין/ה? אשמח לשמוע!