נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
במסגרת לימודיי לתעודת הוראה, ביצעתי התנסות בהוראה בכיתה בתיכון במרכז הארץ. באחד הימים היה עלי ללמד שיעור סוציולוגיה. מדובר היה בשיעור כפול ונדרש היה להעביר חומר חדש לכיתה. לאחר עיון בחומר שהיה חדש גם עבורי, החלטתי לעשות שימוש בסרטונים. חיפשתי סרטונים מתאימים ומוצלחים ובחיפוש שלקח זמן רב איתרתי שלושה סרטונים שנראו לי כמתאימים לייצג שלושה מושגים מתחום הסוציולוגיה שנכללו בנושא השיעור. כחלק מהכנותיי צפיתי בתלמידי הכיתה, ביקרתי במבנה הכיתה בו אני עתיד ללמד ובדקתי כי נמצאים בו כל האמצעים הנדרשים להקרנת סרטונים. ביום השיעור התייצבתי בכיתה כ-15 דקות לפני תחילתו ו...להפתעתי, בכיתה לא נמצא כבל לחיבור בין המחשב למקרן. ניסיונותיי לאתר כבל מתאים בקרב עובדי בית הספר לא צלחו, ולא יכולתי לקיים את השיעור כפי שתוכנן.
אבל אז נזכרתי שכל אחד מתלמידיי נושא עמו מחשב נייד קטן (מכשיר סלולרי). ניגשתי ללוח ורשמתי עליו את שלושת הכתובות של שלושת הסרטונים שבחרתי. כשנכנסו התלמידים לכיתה, ביקשתי מהם, לתדהמתם, להוציא את המכשיר הסלולרי שלהם מתיקם. לאחר פתיחה ממוקדת של השיעור הפניתי את תלמידיי לשלושת הכתובות הרשומות על הלוח ולשאלות אשר עליהן יש להשיב לאחר צפייה בסרטונים בעזרת מכשיר הסלולרי האישי. מכאן עברתי להסתובב בין התלמידים ולראות כיצד מתבצעת הלמידה. בתום השיעור, שהוגדר כהצלחה גדולה על ידי המורה החונך ועל ידי התלמידים, סיכמתי לי מספר תובנות:
טכנולוגיה וחינוך – מדוע אנחנו לא משלבים ביניהם מספיק?
העולם סביבנו השתנה באופן דרסטי בעשורים האחרונים, וממשיך להשתנות ללא הרף. כך, העולם הופך לרשתי וטכנולוגי, כך שהטכנולוגיה מעורבת כמעט בכל תחום בחיי היום יום שלנו. הרשת מלאה בסרטונים, הרצאות, כתבות ומאמרים על ההכרח והיתרונות הרבים בשימוש בטכנולוגיה במסגרת מערכות חינוך. כנסים גדולים בעולם ובישראל עוסקים ב-EdTech - תחום טכנולוגי שמהותו שילוב הטכנולוגיה בחינוך. רק בישראל קיימות חברות EdTech רבות, העוסקות בתחום ומנסות לקדם רעיונות חדשניים ללמידה בסיוע טכנולוגיה.
אל מול מגמה זו, בתי ספר רבים עומדים כחומה בצורה למול הטכנולוגיה "המאיימת" לחדור לתחומיהם. כך למשל, חשבו על האופן בו הוטמעו מחשבים בשנות לימודיכם. אם נולדתם במהלך שנות ה-80 והלאה, ככל הנראה שבבית הספר שלכם הייתה כיתת מחשבים שבה הייתם מתארחים מדי פעם. באופן מדהים, במהלך כמעט 30 שנים, מצב זה לא השתנה - במרבית בתי הספר בישראל תמצאו עדיין שהמחשבים נמצאים בעיקר בכיתת מחשבים ייעודית.
לשם השוואה, נסו להיזכר במשרדים ובמקומות העבודה של הוריכם לפני כ-25 שנים, בין אם היו בנקאים, פקידים, מנהלים, אדריכלים או אנשי צבא. עכשיו נסו לחשוב על משרדים של בעלי מקצוע דומים הפועלים כיום. כמובן שתגלו שכיום, כל אחד מבעלי המקצוע הללו עושה שימוש יומיומי במחשב ובאמצעים טכנולוגיים עכשוויים בעבודתו, ושאמצעים אלה מייעלים את עבודתם פלאים. בחלק מהמקרים, נראה כי מחשבים החליפו את האנשים וביטלו כמעט לחלוטין את הצורך בבעל המקצוע.
נדמה כי המקום היחידי שלא אימץ את מהפיכת הטכנולוגיה לתוכו הינו בית הספר. זה לא שלא תמצאו מחשבים בבתי הספר, אך מספרם, תפוצתם בארגון, תקינותם וכמות הזמן שמורים עושים בהם שימוש בהוראה הינה נמוכה משמעותית מבכל מקצוע אחר שהוזכר לעיל.
מדוע דווקא בבית הספר לא משתמשים בטכנולוגיה?
כיוון שהשינוי תמיד מתחיל מאיתנו, כל אחד ואחת מאיתנו יכול/ה לחשוב עם עצמו/ה מדוע הנך אינך משתמש/ת יותר בטכנולוגיה בהוראה. הנה הסיבות שאני מצאתי במהלך עבודתי:
8 עצות לשילוב טכנולוגיה בכיתה ובבית הספר שלכם
1. הכירו את התשתיות הטכנולוגיות הקיימות בבית הספר שלכם –
לימדו את הטכנולוגיה הנמצאת בכיתות בהן אתם מלמדים – היכן קיימים מחשבים ומקרנים. מה הן דרכי החיבור בין אמצעי הטכנולוגיה השונים - תקשורת קווית (כבל) או אלחוטית. בדקו היטב היכן בבית הספר קיימת רשת אינטרנט קווית או אלחוטית (Wi-Fi), כולל כיסוי רשת האינטרנט הסלולרית בכיתתכם.
2. הכירו את היישומים והכלים –
תעשיית ה-EdTech משקיעה סכומי עתק בפיתוח יישומים וכלים ייעודיים לסיוע למורה ולתלמיד. רבים מתלמידכם עושים שימוש בכלים לימודיים אלו מחוץ לבית הספר. התחילו לעשות זאת גם אתם. לצד חברות ענק אשר מציעות הדרכה חינמית על סל מוצרים לניהול כיתה, קיימות אפליקציות רבות אשר ניתן לעשות בהן שימוש בקלות רבה (בדרך כלל תמצאו מדריך לשימוש באפליקציה בעזרת חיפוש קצר בגוגל או יוטיוב). כך למשל, בקלות תוכלו למצוא או ליצור בעצמכם סרטון או משחק עבור שיעור ספציפי.
3. קחו אחריות על הטכנולוגיה בכיתתכם –
דאגו לתקינות המכשירים, הימצאותם של הכבלים הנכונים והמכשירים הנלווים (עכבר ומקלדת). אם יש צורך, הפעילו לחץ על ההנהלה על מנת לבצע שדרוג טכנולוגי נדרש בכיתתכם ובבית הספר כולו.
4. הכשרה עצמית –
תרצו בכך או לא, הטכנולוגיה כאן כדי להישאר. הגיע הזמן לפתוח את הדלת ולא להתבצר מאחורי חומות. זה לא אומר שעליכם לעבור קורס בתכנות או ב-IT. היעזרו בחברים, בני משפחה ובמידע הקיים ברשת ולמדו לתפעל את המכשירים שברשותכם בכיתה ולתפעל תקלות נפוצות. הירשמו לקורסים והשתלמויות במסגרת בית הספר או מעבר לכך.
5. המומחים כבר אצלכם –
האמת היא שאתם לא חייבים להיות מומחים טכנולוגיים כי יש לכם כבר כאלו בכיתה. התלמידים שלכם נולדו עם הטכנולוגיה הזו ביד ולכן כדאי להיעזר בהם (זה גם יכול לקדם תחושת מסוגלות שלהם). יתרון נוסף בפניה לתלמידים הוא שהם יודעים מה טוב עבורם הרבה פעמים – מה מדבר אליהם, איך הם אוהבים ללמוד ומהם הכלים שיותר נוח להם לעבוד איתם. לכם נותר רק לפנות אליהם, לשתף אותם בתהליך בניית השיעורים ולהיעזר בהם בהפיכתם לאינטרקטיבים ומותאמים ללמידה עבור הדור הטכנולוגי. לשם כך ניתן להיעזר בכתבה "הוא נמצא גם בכיתה שלך: המשאב הסודי שיעזור לכל מורה".
6. סרטונים ומשחוק –
ילדים כיום (גם זה עשוי להשתנות) נהנים ללמוד בעזרת סרטונים קצרים (לא יותר מדקה וחצי) ומשחקים הקיימים ברשת. גם כאן ניתן להיעזר בתלמידים עצמם כדי למצוא את חומרי ההוראה, או לחפש לבד ולעשות שימוש בחומר הקיים ברשת. היזכרו בקטע מסוים מסרט שראיתם, אשר דרכו ניתן להדגים ולהבין תופעה כימית, חברתית, ביולוגית או אפילו מתמטית. מלמדים אנגלית? צפו יחד בסרטון מצחיק קצר באנגלית ללא תרגום ונסו יחד עם הילדים לפצח מה נאמר בו ומה בדיוק היה מצחיק. גם דרך משחקי מחשב מוכרים ניתן לדבר ולהדגים עקרונות דמוקרטיה וחוקים (כמו למשל בעזרת משחק המחשב החינוכי המוצג בכתבה "איך תהפכו כל שיעור להצגה הכי טובה בעיר?" נשמע לכם מסובך או בלתי אפשרי? גם פה הדרך היא להתייעץ עם התלמידים, שכן כל התשובות אצלם.
7. הסלולרי מאויב לידיד –
שנים אנחנו נאבקים בתלמידים בכל הנוגע לזמן שהם משתמשים במכשיר הסלולרי האישי שלהם. ברוב בתי הספר נאסר על הוצאת המכשיר מהתיק בזמן השיעור. אך בשלב זה, בו הסלולרי הוא מכשיר מרכזי בחייו של כל אדם בעולם, לדעתי, יש לשנות גישה ולחבק אותו במקום להילחם בו. המכשיר האישי של כל אחד ואחת מהתלמידים שלכם הוא, הלכה למעשה, מחשב אישי אשר דרכו ובעזרתו ניתן ללמוד בצורה טובה ומותאמת יותר לעולם כיום. עשו שימוש נכון ושקול במכשירים הסלולריים של התלמידים בשיעוריכם. כך תוכלו להתגבר על בעיות טכניות רבות הקיימות בתשתית בית הספר ותהפכו את השיעור למהנה ואינטרקטיבי יותר עבור הכיתה כולה. לא הצלחתם לעשות שימוש יעיל או שנוצרה בעיה בכיתה כתוצאה משימוש במכשיר? היו אקטיביים ופעלו לשנות – אל תוציאו את המכשירים בגלל קשיים אלה, אלא נסו להבין ממה הם נובעים וכיצד ניתן להתגבר עליהם מבלי לוותר על הכלי החשוב שקיבלנו להוראתנו.
8. השפיעו על ה-EdTech –
אין למורים שום מתחרים בידע ובניסיון אודות דרכי הוראה ולמידת התלמידים. אתם חווים את התשתיות הטכנולוגיות בביה"ס, אתם נאבקתם בתלמידים על השימוש בסלולרי בזמן השיעור ואתם יודעים כמה זמן לוקח להכין מצגת או כמה קשה למצוא סרטון שיתאים לשיעור בנושא מסוים. יזמים טכנולוגיים המבקשים ליצור טכנולוגיה חינוכית חדשה זקוקים לידע שלכם ורבים מהם ישמחו להגשים חלומות עבורכם. תרמו את הידע שלכם, היעזרו ביזמים לשם שיפור ההוראה שלכם והשפיעו על עולם ה-EdTech .
אם נרצה בכך או לא, התלמידים הנכנסים בשערי בית הספר שלנו נמנים על דור ה-Z והאלפא. אלו ילדים שנולדו מול מסכי מגע וגדלו איתם מרגע לידתם. עבורם הכנסת הסלולרי לתיק ולמידה באמצעות לוח, גיר ומחברת פשוט לא מחוברים למציאות הנוכחית. ילדים אלו דורשים כבר היום וידרשו יותר בעתיד לימוד בעזרת כלים טכנולוגיים המתאימים לידע, לכישורים ולמה שנתפס טבעי עבורם. עלינו כמורים לעשות את השינוי המחשבתי ולהתחיל לעשות שימוש נרחב בטכנולוגיה בכיתותינו, על מנת לעמוד באתגר חינוכם.
כיצד אתם משלבים טכנולוגיה בהוראתכם? נשמח לשמוע וללמוד!