
דמיינו חבורת תלמידים יוצאים בריצה להפסקה, הם לא מסתכלים לאן הם רצים, שולפים את הסלולריים מהכיסים, מתחברים ו… מיד מתחילים לפתור חידה מתמטית סבוכה במרץ.
"...החידון השתלט כמעט מיד על ההפסקות... ומה שהיה יפה זה שהתלמידים ה'זריזים' לא סתם גילו את התשובה לחברים, אלא כיוונו אותם להגיע לפתרון לבד… בנוסף, יצרנו תחרות בתוך הישיבה, כך שגם התלמידים שלא נרשמו פתרו והתחרו מול שאר חבריהם" (מורה)
זה סיפור אמיתי. לא בדיה. וגם התלמידים שלכם יכולים לקחת חלק!
לפני כ-3 שנים, כשנכנסתי לתפקידי כמדריך ארצי לקידום מצוינות במתמטיקה במינהל החמ"ד (חינוך ממלכתי-דתי), חיפשתי דרך לשלב מתמטיקה, הנאה, אתגר תחרותי ורשתות חברתיות מקוונות.
המשימה היתה לגרום לתלמידים ליהנות מהאתגר והחשיבה המתמטיים, ליצור אצלם התלהבות ותשוקה לתחום הזה, שפעמים נתפס כקשה ומאוד טכני. בחלומותי הוורודים רציתי להקים מיזם שיגרום לתלמידים לדבר על מתמטיקה בזמנם הפנוי, מתוך אהבה והתלהבות.
היה לי חשוב מאוד לתת הזדמנות שווה להצלחה לתלמידים מהפריפריה ומהמרכז, לתלמידים שנחשבים להכי טובים בכיתה כמו גם לתלמידים שאולי מתבטאים פחות בשיעור או מתקשים בחומר הלימוד, לבנות ולבנים.
החלטתי שהאינטרנט והרשתות החברתיות, שבהן התלמידים רגילים להימצא ולהעביר בהן את זמנם הפנוי, תהיינה הפלטפורמה הטובה ביותר. דרך הרשתות החברתיות גם ניתן לגשר על פערי המרחק ולעתים קרובות גם על מצב סוציואקונומי.
כך נולדה "בא בחשבון" - תחרות חידות המתמטיקה הארצית של החמ"ד.
"בא בחשבון" היא תחרות חידות מתמטיות אישית וקבוצתית. פעם בשנה, במשך חודש שלם, פעמיים בשבוע, בשעות קבועות, מתפרסמת חידה באתר האינטרנט, בקבוצת הפייסבוק ובמיילים האישיים של התלמידים הרשומים לתחרות. כל תלמיד שפותר שאלה, זוכה בנקודות אישיות וכן בנקודות קבוצתיות. פעם בשבוע יש בונוס לפותרים הזריזים או שאלת בונוס הדורשת העמקה והרחבה נוספת בנושא השאלה. בסיום חודש התחרות, זוכים התלמידים שצברו את מספר הנקודות הגבוה ביותר בפרסים אישיים, ו-5 הקבוצות עם הניקוד הגבוה ביותר (בשקלול גודל הקבוצה), מוזמנות לשלב הגמר הקבוצתי - יום חווייתי המתקיים במכון דוידסון, בו זוכים התלמידים להעשרה מתמטית וסיור מדעי מרתק, ומתחרים על 3 המקומות הראשונים הקבוצתיים.
בשנתיים הראשונות לתחרות נרשמו כ-1800 תלמידים, והשתתפו באופן פעיל (כלומר פתרו לפחות חצי מהחידות) מעל 1000 תלמידים, מ-60 מוסדות חינוך שונים מכל קצוות הארץ. עשרות משובים אוהדים התקבלו בסיום התחרות (יחד עם הצעות לשיפור), הן מתלמידים והן מהמורים שליוו אותם במהלך החודש ושלב הגמר.
מספר תגובות:
"התחרות היתה מאתגרת. בתחילה החידות היו קשות, בהמשך היו יותר פתירות ואף דרשו מהירות וזה היה טוב מאחר והדבר היווה אתגר תחרות בין התלמידים" (מורה)
"...החידון היה מצוין ובעיני שירת את המטרה של הגברת המוטיבציה ללימוד המתמטיקה. החידות עצמן היו מעוררות מחשבה, התלמידות נהנו לפתור ולהשתתף בתחרות ארצית. תודה על התחרות ועל ההזדמנות להגיב עליה" (מורה)
" אהבתי את התחרות היא הייתה מאתגרת, אבל היה לי קצת קשה! בטוח שאשתתף בשנה הבאה." (תלמידה)
"אהבתי את האתגר שיש בחידות, ולפי דעתי לא צריך לשנות כלום, רק פעם הבאה אם אפשר שהפרסים…" (תלמיד שחלם על אייפון…)
"אהבתי מאוד את השאלות המרחיבות את הידע הכללי. אני חושב שזו יוזמה מבורכת, כדאי מאוד להמשיך." (תלמיד)
ותגובה אחרונה וחביבה מאוד: "נהניתי מאוד, בין אם זה מהאתגרים ובין אם זה מהחשיבה מחוץ לקופסה. אחת החוויות המדהימות ביותר שחוויתי בחיי ואין ספק שאזכור אותה לעד. שמחה על ההזדמנות שניתנה לי ונפלה בקרבי להיות חלק מפרויקט כה גדול ומיוחד. נהניתי מכל רגע והשתוקקתי בסקרנות ורצון לקראת ימי ראשון ורביעי. אין ספק שהתקדמתי כאן וקיבלתי ערכים ומוטיבציה להמשך תודה רבה :-) " (כן כן, תלמידה אמיתית כתבה את זה…)
לאחר שנתיים בהן פורסמה התחרות רק בחטיבות הביניים של החמ"ד (בגלל מגבלות כוח אדם ותקציב), "בא בחשבון" עולה השנה כיתה, פותחת את שעריה לרווחה ומזמינה את כל התלמידים (בשכבות ז', ח') ומוריהם, מכל מוסדות החינוך להצטרף ולהירשם לתחרויות האישיות והקבוצתיות. התחרות עומדת להתחיל ממש בקרוב, ואתם יכולים לגרום לכך שתלמידיכם ישתתפו בה!
התלמידים נרשמים לתחרות באתר "בא-בחשבון", בלשונית "הרשמה" בראש העמוד. כל תלמיד נרשם עם פרטיו האישיים, וכן עם סמל המוסד בו הוא לומד ושכבת הגיל שלו. מומלץ גם למורים להירשם לאתר על מנת לצפות בחידות.
על מנת ליצור קבוצה בית ספרית חשוב מאוד למלא בצורה מדויקת את סמל המוסד וכדאי לעזור בכך לתלמידים, שכן הקבוצות נוצרות באופן אוטומטי על ידי המערכת, על פי נתוני ההרשמה של התלמידים, כך שכל התלמידים מאותו בית ספר (עפ"י סמל מוסד) מאותה שכבה נחשבים כ"קבוצה". חשוב! כדי להיחשב כ"קבוצה", אחד המורים בבית הספר צריך להירשם כ"מורה אחראי" בקישור זה.
אז מה צריך לעשות עד תחילת התחרות?
אז אם אתם רוצים שגם התלמידים שלכם יהנו מהאתגר שבמתמטיקה ויבלו את זמנם בהפסקות, בכל יום ראשון ורביעי, באתגור המחשבה ופתרון חידות מרתקות, אתם מוזמנים להצטרף לתחרות!
דור שני לחינוך. מחנך ומורה למתמטיקה בתיכון "ריגלר" בנתניה. מדריך ארצי לקידום מצוינות במתמטיקה ובמדעים במינהל החמ"ד. בוגר תכנית "רוטשילד-ויצמן" למורים מצטיינים ובעל תואר שני במתמטיקה ממכון ויצמן.