אחד הנושאים המדוברים בחינוך בארץ הוא שילוב בנות במדעים. אנחנו יודעים שפחות בנות בוחרות במקצועות המדע ושיש פחות נשים מאשר גברים בתעשיית ההייטק. יש מגוון דעות לגבי הסיבות לכך: מחסור במודלים נשיים בתחום לחיקוי, סטריאוטיפים חברתיים, חינוך בבית מגיל צעיר ועוד. מחקר חדש שנערך בארץ מראה שגורם משמעותי נוסף הוא דעות קדומות שמחזיקים דווקא המורים בבתי הספר.
במחקר אשר ערכו פרופ' ויקטור לביא, מומחה לכלכלת חינוך באוניברסיטה העברית ו-ד"ר אדית זנד, כלכלנית בתחום שוק העבודה והרווחה, נבחנו שלוש קבוצות של תלמידים לאורך תקופה של שש שנים, מכיתה ו' ועד סיום התיכון. התלמידים פתרו שני מבחנים, אחד שנבדק ע"י בוחנים חיצוניים שלא ידעו את זהות התלמידים והשני ע"י מורים שמכירים אותם ואת שמם. במתמטיקה הבנות קיבלו ציונים טובים יותר מהבנים במבחנים האנונימיים, אך במבחנים אותם בדקו המורים שמכירים את התלמידים התוצאות היו הפוכות. אפקט זה לא שוחזר במבחני האנגלית והעברית.
מסקנת החוקרים היא שבמתמטיקה ובמדעים, המורים נוטים להעריך יתר על המידה את יכולות הבנים ולהמעיט בערך הבנות. לנטייה זו של המורים יש השלכות ארוכות טווח על יחס התלמידים והתלמידות למקצועות הללו. לדוגמא, כאשר אותם תלמידים ניגשו למבחנים ברמה הלאומית בשלב מאוחר יותר, התלמידים אשר קיבלו יותר עידוד בצעירותם קיבלו ציונים טובים יותר בצורה משמעותית. כמו כן, החוקרים התחקו אחר הבחירות הלימודיות שקיבלו התלמידים בתיכון והגיעו למסקנה שהבנות אשר קיבלו "עידוד שלילי" ממוריהם ביסודי נרתעו מלבחור בשיעורים מתקדמים בתחומי המדעים.
בנות שקיבלו עידוד שלילי ממוריהן בגיל צעיר
מושפעות מכך גם בזמן התיכון והקריירה
"הממצא הכי חשוב ומפתיע במחקר הוא שהדעות הקדומות שמחזיקים מורים משפיעים על הבחירות המקצועיות שהתלמידים מקבלים בעתיד ועל הסיכוי שלהם לבחור במקצועות המדע בבית הספר שנים קדימה", אומר פרופ' לביא. במחקר זה האפקט הוכח כגדול יותר עבור ילדים וילדות מבתים בהם האב יותר משכיל מהאם ועבור בנות ממשפחות מעוטות יכולת. מחקרים קודמים בתחום הראו כי מרצים באוניברסיטה מפלים נגד מדעניות ולכן לא מפתיע לגלות שזה מתחיל בגיל מוקדם יותר.
אפשר גם להסתכל על המחקר בצורה קצת שונה ולראות שגם בלי קשר למין התלמידים, עידוד בגיל צעיר יכול להיות קריטי להצלחת התלמידים והתלמידות בעתיד. ניתן להשתמש במידע הזה כדי למנף תלמידים ותלמידות מכל המינים והגזעים.
כתבו לנו בתגובות: מה אתם חושבים על ממצאי המחקר?
@דרך הניו יורק טיימס