נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
אנחנו תוהים, חושבים ובודקים שוב ושוב – מה אפשר לעשות כדי לשפר את הישגי תלמידינו במקצוע המתמטיקה? האם ניתן לשפר את שיטת הלימוד שלנו? האם יותר שעות לימוד יעזרו? יותר שיעורים פרטניים? יותר תקציבים? מתברר שגם עולם המחקר שואל את השאלה הזו לא מעט. מחקרים רבים בדקו לאורך השנים איך ניתן לשפר את הלמידה בתחום החשוב הזה. המחקרים מתמקדים בדרך כלל באיכות ההוראה והלמידה, במספר שעות ההוראה ובדרכים השונות למקסם את הקריטריונים הללו.
אך עדויות מחקריות חדשות מצביעות על גורם חשוב אחר לגמרי – שבדרך כלל מתעלמים ממנו, אשר משפיע בצורה דרסטית על ההישגים במקצוע: חרדת מתמטיקה. מאמר חדש ומרתק בתחום, בשם בעיית הקשר בין חרדת מתמטיקה לביצועים בתחום – תופעה חוצת יבשות, אסף וסקר עשרות מחקרים בנושא, חיבר אותם, ויצא עם לא מעט תובנות מאוד חשובות, שיכולות לעזור לכם לעזור לתלמידיכם החרדים (ומתברר שיש לא מעט מהם בכל כיתה).
החוקרים שאלו את עצמם בתחילה מדוע בחלק מהמדינות יש רמה גבוהה יותר של מתמטיקה ומדעים מאשר במדינות אחרות. כתוצאה מבחינת שאלה זו, גילו החוקרים כי במחקרי פיזה של ארגון ה-OECD נמצא כי חרדת מתמטיקה קשורה בקשר שלילי עם הצלחה במתמטיקה. ב-63 מתוך 64 מערכות חינוך שהשתתפו במבחני פיזה בשנת 2012, תלמידים שדיווחו על רמה גבוהה של חרדת מתמטיקה הראו רמה נמוכה יותר של ביצועים במקצוע, מאשר אלו שדיווחו על רמת חרדה נמוכה יותר מהמקצוע.
אצל תלמידים עם חרדת מתמטיקה ניתן לראות פעילות מוגברת במוח באיזורים הקשורים לזיהוי של איום וחוויה של כאב, רגע לפני שהם צריכים לבצע תרגיל מתמטי. כלומר, המוח של תלמידים אלו מתייחס לתרגיל מתמטי כמשהו שעלול לפגוע בהם. אותה פעילות מוחית לא נצפתה לפני ביצוע בתחומים אקדמיים אחרים, כגון קריאה. חשוב לציין כי לפי הממצאים חרדת מתמטיקה משפיעה על תלמידים יותר מחרדת מבחנים או חרדה כללית.
מתוך המחקרים הרבים המוצגים במאמר ומדברים על הקשר בין חרדת מתמטיקה לרמת הביצועים במקצוע, שלפנו לכם 10 מסקנות חשובות של החוקרים, ואיתן גם 10 עצות פרקטיות, שיעזרו לכם לעזור לתלמידיכם להיפרד מהחרדה, וכך למצות את הפונציאל והיכולות שלהם בתחום המתמטיקה.
10 עצות להתמודדות עם חרדת מתמטיקה שיעבדו בכל כיתה
1. יש לכם חרדת מתמטיקה? אל תעבירו אותה לתלמידים
מחקרים רבים מצביעים על השפעה מאוד גדולה של חרדת מתמטיקה של הורים ומורים, על הסיכוי שתלמיד יפתח חרדת מתמטיקה, אפילו כשיש לתלמיד רק אינטראקציות ממש קטנות עם ההורה או המורה בנושא מתמטיקה, כמו בעזרה בשיעורי הבית או חישובים פשוטים. ההשפעה השלילית של המבוגר המשמעותי והגישה שלו, מפריעות ליכולת של הילד לתקשר בצורה יעילה בנושא מתמטי וכך עלולה להשפיע לרעה על היחס של התלמיד במתמטיקה.
מסתבר כי תלמידים הנמצאים באינטראקציה עם מבוגר בעל חרדת מתמטיקה גבוהה, מראים ביצועי מתמטיקה נמוכים מחבריהם, לומדים פחות מתמטיקה במשך שנות בית הספר ואף מראים פחות צמיחה במקצוע מאשר במקצועות אחרים.
אז מה עושים? קודם כל, הבנה של השפעת היחס שלנו כלפי מתמטיקה על התלמידים יכולה לספק תובנות להורים ומורים, שיעזרו למנוע אותה. בנוסף, ישנם כלים אשר יכולים לעבוד על חרדת המתמטיקה של הורים ומורים באינטראקציה שלהם עם התלמידים בנושאים מתמטיים ויכולים להשפיע לטובה על הישגי התלמידים במתמטיקה, אפילו כאשר הם אינם מפחיתים את החרדה של ההורים והמורים עצמם. כמו למשל בעצה שבסעיף הבא.
2. כיף מתמטי יום יומי ופשוט
מחקר מצא כי שימוש באפליקציה בעזרתה הורים מקריאים לילדיהם בכיתה א' בעיה פשוטה וידידותית במתמטיקה לפני השינה ופותרים אותה יחד – מעלה בצורה משמעותית את הישגי הילדים של הורים עם חרדת מתמטיקה, במתמטיקה.
אז מה עושים? תנו לילדים בעיות פשוטות וכיפיות במתמטיקה למשל חידות, בכל יום, ודברו עליהן יחד. הילדים צריכים לקבל מכם תחושה שמתמטיקה יכולה להיות משהו קליל, נחמד, מעניין ופשוט, ולכן הבעיה צריכה להיות קודם כל פשוטה עבורכם, ואף כדאי שתעברו עליה קודם ותוודאו שאתם יודעים כיצד להתמודד איתה, כך שלא תעבירו להם את החרדה שלכם.
3. אחד על אחד
מחקר נוירולוגי שנערך לאחרונה מצא כי תלמידי כיתה ג' עם חרדת מתמטיקה, אשר קיבלו הדרכה אינטנסיבית אחד על אחד, הראו ירידה משמעותית בחרדת המתמטיקה שלהם.
אז מה עושים? אם הבחנתם בכיתה בתלמיד שלדעתכם אינו ממצה את הפוטנציאל שלו במקצוע – נסו לאפשר לו כמה עזרה פרטנית שניתן, שכן זו יכולה להפחית את החרדה.
4. לווסת את הפחד
מחקרי מעבדה מראים כי טכניקות פסיכולוגיות, ששמות דגש על וויסות עצמי, שליטה ברגשות, והערכה מחדש של תגובות לאיום פסיכולוגי – כמו למשל מדיטציה, נשימות נכונות וכן הלאה – יכולות לעזור להתמודדות עם חרדת מתמטיקה. למשל, סטודנטים שנאמר להם שעוררות פסיכולוגית מעלה את הביצועים במבחן חשוב, הראו ביצועים טובים הרבה יותר בחלק המתמטי של המבחן – מאשר קבוצת ביקורת אשר לא דיברו איתם על היתרונות של העוררות שלהם. שיטה זו יכולה לעזור במיוחד לתלמידים בעלי חרדת מתמטיקה גבוהה.
אז מה עושים? כדאי לתרגל בכיתה נשימות (כאן תמצאו דרך תרגול מעולה), מיינדפולנס או יוגה. בנוסף, נסו ללמד את התלמידים להשתמש בתגובת הלחץ כמשהו חיובי אשר ידוע כמעלה את הביצועים. הסבירו להם שהלחץ הוא תגובה רגילה למצב חשוב וזה פשוט הגוף שלהם מכין אותם ועוזר להם להגיע במצב טוב יותר (תוכלו גם לצפות עם התלמידים בסרטון טד שצרפנו לכתבה ומסביר זאת). בנוסף, ניתן להיעזר ביועצת או פסיכולוגית בית הספר או בעזרה חיצונית, אשר תתן לתלמידים הסובלים מרמות חרדה גבוהות כלים פרקטיים לוויסות של התחושות העולות אצלהם לפני מבחן.
5. רגע לפני המבחן – תנו להם לבטא את הפחדים
מחקר מ-2014 מצא כי כאשר ביקשו מתלמידים לכתוב על הרגשות והמחשבות שלהם לפני שנבחנו במתמטיקה, זה הפחית את פער הביצועים בין תלמידים עם חרדת מתמטיקה גבוהה לבין אלו עם רמת חרדה נמוכה.
אז מה עושים? תנו לתלמידים מקום לבטא את תחושות הפחד שלהם, כדי ליצור הפחתה זמנית של החרדה, ברגע בו האיום הוא הכי גדול – רגע לפני מבחן. אפשרו להם לדבר על הרגשות והפחדים ביום המבחן, או לבטא אותם בכתב וכך לעבד אותם.
6. החרדה מרוקנת את הזיכרון
מכירים את התלמידים שמתלוננים על "בלאק אאוט"? או אולי אפילו חוויתם את החוויה המפוקפקת בעצמכם? מסתבר שהתופעה הזו רחבה יותר ממה שחשבנו. מחקרים נוירולוגים מצאו כי חרדת מתמטיקה מפחיתה בזמן שלפני הביצוע את המקום בזיכרון העבודה של התלמיד. תלמידים בעלי חרדת מתמטיקה גבוהה, פחות מסוגלים לזכור מידע ולבצע חישובים וחשיבה מעמיקה ולכן מגיעים לביצועים נמוכים מחבריהם.
אז מה עושים? כדי לאפשר לתלמידים עם חרדת מתמטיקה חווית הצלחה, כדאי לנסות להוריד את כמות השאלות במבחן ואת המטלות מסביב באותו יום – כדי לראות האם הבעיה היא בהבנה של התרגילים עצמם, וכך לנטרל את ההצפה והעומס הרגשי ולאפשר לו להצליח.
7. שימו לב דווקא לתלמידים החזקים
בהמשך למחקרים מהסעיף הקודם, החוקרים שמו לב כי דווקא תלמידים חזקים במתמטיקה בדרך כלל אשר סובלים מחרדת מתמטיקה, עם זיכרון עבודה עם קיבולת גבוהה בדרך כלל, הראו את הקשר השלילי החזק ביותר בין חרדת מתמטיקה לביצועים במבחנים בתחום. תלמידים אלו מתמודדים עם תרגילים בלי בעיה בכיתה ובבית, אבל במבחן הם נלחצים ובמקום להשתמש באסטרטגיות המורכבות הנדרשות לפתרון תרגיל, הם בוחרים באסטרטגיות לא יעילות, אשר דרשו פחות זיכרון עבודה, וכך נכשלו.
אז מה עושים? מאוד חשוב לשים לב לתלמידים שידוע לכם שהם בעלי יכולות גבוהות, אבל מתקשים במבחנים מתמטיקה, ולברר מה עוצר אותם, איפה הקושי? כאמור, החרדה הזו יכולה להפוך תלמיד ממש טוב לתלמיד ברמה מאוד נמוכה ולמקם אותו אפילו יותר נמוך מתלמיד חלש יותר במתמטיקה, שאין לו חרדה מהמקצוע.
8. תחושת תחרותיות והישגיות לא תורמת
אווירה של בחינות ותחרותיות בביצועים יכולה לגרום לחרדה, רק מתוך אותן ציפיות מהביצועים במתמטיקה. במדינות בהן ישנה יותר תחרותיות ותרבות הישגית, נמצאו אחוזי חרדת מתמטיקה גבוהים יותר.
אז מה עושים? חשוב מאוד שחוויית הלמידה של מתמטיקה בכיתה תהיה פחות הישגית ויותר חווייתית ונעימה, גם כשיש קושי. נסו ליצור אווירה חברית ונעימה בין התלמידים בכיתה ואל תעודדו תחרות ביניהם. תורידו לחץ – הוא לא יעזור לתלמידים.
9. תפסו אותם כשהם עוד קטנים
מחקרים הראו כי תלמידים שפחות הצליחו בפתרון תרגילים פשוטים מאוד במתמטיקה, עוד לפני כיתה א', פיתחו יותר חרדת מתמטיקה. כלומר, החשיפה הראשונה למקצוע וחוויית ההצלחה ברגעים אלו מאוד משמעותית.
אז מה עושים? חשוב שהחוויות הראשונות של כל ילד עם מתמטיקה, אפילו ברמה הכי פשוטה של אחד ועוד אחד, יהיו חוויות נעימות, פשוטות, מעצימות ומלוות בחיזוקים חיוביים ותחושת הצלחה ולא כישלון.
10. הביצה או התרנגולת: מה קדם למה -החרדה או הקושי בביצועים?
הקשר בין חרדת מתמטיקה להישגים בתחום מאוד ברור בהמון מחקרים, אבל כיוון הקשר לא לגמרי ברור. האם תלמידים עם יכולת מתמטית נמוכה מפתחים חרדת מתמטיקה או שחרדת מתמטיקה גורמת לביצועים נמוכים? התשובה לא ידועה וכנראה שהקשר דו כיווני.
אז מה עושים? בכל מקרה, בשני המקרים, יש להתייחס לנושא חרדת מתמטיקה בפני עצמו – ולטפל גם בתלמידים שכבר יש להם חרדה כזו וגם במניעה של חרדת מתמטיקה עוד לפני שהיא מופיעה – אפילו בגן הילדים. כדאי לשים לב לתופעה גם בתלמידים שמראים קושי כבר בהתחלה, אבל דווקא חשוב לשים לב גם לתלמידים שנראים חזקים בתחום מהרגע הראשון – כי גם הם עלולים לפתח חרדת מתמטיקה, אשר תמנע מהם למצות את הפוטנציאל הגבוה שלהם.
יש לכם עצות משלכם להתמודדות עם חרדת מתמטיקה של תלמידיכם? יש לכם סיפור מעניין בנושא, שיכול אולי לסייע למורים אחרים? שתפו אותנו.
מחפשים עצות נוספות בנושא חרדת מתמטיקה? תוכלו למצוא אותן בכתבות הקודמות שלנו: