נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
אולי זה יפתיע אתכם, אבל TED הוא ארגון ותיק הקיים משנת 1984. אדריכל ומעצב בשם ריצ'רד סול וורמן החליט להגשים חלום וליצור כנס קצר, שבו ידברו אנשים העוסקים בדברים מעניינים, ב"רעיונות ששווה להפיץ". כל דובר קיבל 18 דקות, על מנת שישאר ממוקד, אך במקביל יספר גם תוכן מרתק ומעמיק. בכנס טד הראשון הוצגו רעיונות ואבי-טיפוס של הספר האלקטרוני (e-Book), סרטים תלת מימדיים ודגם ראשוני של מחשב חדש בשוק – המקינטוש.
כמו כל הרעיונות החדשניים שהוצגו באותו הכנס, גם כנס הטד היה לכישלון חרוץ בתחילה ורק בהמשך הצליח. הכנס היה לא רווחי, לא קיבל חשיפה פרסומית, ורק כעבור שש שנים התקיים כנס דומה נוסף. אבל כאשר וורמן החליט לקחת סיכון שוב ולקיים כנס נוסף בשנת 1990, הוא כבר היה להצלחה גדולה. האירוע הפך לכנס יוקרתי ביותר שהיה פתוח למוזמנים בלבד.
בשנת 2006 פורסמו לראשונה באתר של ארגון טד שש הרצאות מצולמות מתוך הכנס שנערך באותה השנה. בתוך חודשיים מיום העלאת ההרצאות לרשת, צפו בהן מעל מיליון איש. מאז ההצלחה של ההרצאות המצולמות הללו רק גדלה, וטד מאפשרים כיום גם לבצע כנסים מקומיים, החיצוניים לכנס המרכזי והרשמי, ובכנסים אלו מצולמות שיחות ה-TEDx, שהפכו למפורסמות גם הן.
עבור מחנכים רבים TED הוא מקור השראה, למידה ואמצעי נפלא לחיבור התלמידים לנושאים שונים. סרטוני TED העוסקים בחינוך מסייעים למורות ולמורים לבנות רעיונות חינוכיים, ללמוד מידע ולהעבירו, ואפילו מאפשרים למורים להשפיע על מדיניות ציבורית חינוכית. הרצאות הטד הפכו מחנכים וחוקרי חינוך לגיבורי תרבות מפורסמים. בין עשרות שיחות הטד וה-TEDx שהתפרסמו בנושא חינוך, בחרנו עבורכם את ארבע ההרצאות שאתם חייבים להכיר:
1. סר קן רובינסון – האם בתי הספר הורגים את היצירתיות?
הרצאתו הראשונה של קן רובינסון, שהלך לעולמו בשנה שעברה, הייתה אחת מתוך שש הרצאות הטד הראשונות שצולמו והועלו לרשת אי פעם. זו ההרצאה שנצפתה יותר פעמים מכל הרצאה אחרת שהועלתה לאתר של טד, ועוררה יותר שיח מכל הרצאה אחרת. אם טרם צפיתם בהרצאה, כדאי להיחשף לרעיונות שמעלה רובינסון ולהשקפתו החינוכית, כי כל אדם ניחן בכישרון כלשהו, ועל בתי הספר לטפח כישרונות אלו. רובינסון מאמין כי ללא כוונת זדון, בתי הספר מדכאים את הכישרונות הללו ועל מורים ובתי ספר לשנות מצב זה ולהפוך למטפחי הכישרונות הטבעיים של הילדים. אם אתם כבר מכירים את השיחה הזאת, כדאי להיכנס ולצפות בשיחות הטד הנוספות של רובינסון: "הביאו את מהפכת החינוך!" ו-"איך לחמוק מעמק המוות של החינוך?"
2. ריטה פירסון – כל ילד זקוק לגיבור
ריטה פירסון, זיכרונה לברכה, הגיעה ממשפחה של מורים והייתה מורה בחינוך היסודי, העל-יסודי וכן בחינוך המיוחד לאורך ארבעים שנים. בעשור האחרון לחייה היא פיתחה והעבירה השתלמויות למורים מתוך הניסיון והידע שרכשה. בהרצאת טד מעוררת השראה, פירסון מדברת על מה שלטענתה הוא הפן החשוב ביותר במלאכת החינוך: מערכת היחסים בין התלמיד למורה. "כל ילד צריך גיבור", אומרת פירסון, "מבוגר שלעולם לא יוותר עליהם, שיבין את כוחו של החיבור האנושי ויתעקש שם יהפכו להכי טובים שהם יכולים". הרצאתה של פירסון מהווה השראה חינוכית ממורה ששינתה את חיי תלמידיה והקדישה את חייה לחינוך.
3. פרופסור סוגטה מיטרה - לבנות בית ספר בענן
ההרצאה הזו של פרופסור סוגטה מיטרה זכתה בפרס טד היוקרתי בשנת 2013, כהרצאה המביאה רעיון שיכול לשנות את העולם כולו. לאחר הרצאת הטד הראשונה שלו "חינוך מתוך הנעה עצמית אצל ילדים", שעסקה בניסויי "החור בקיר" של מיטרה (עליהם ניתן לשמוע עוד בהרצאה או לקרוא במאמר של יובל נבו "תנו להם משימות קשות מדי"), מיטרה הגיע שוב לכנס טד היוקרתי עם הרעיון שלו של בניית בית ספר בענן. בית הספר בענן נועד לאפשר לילדים בכל מקום בעולם ומכל רקע סוציואקונומי להיות חשופים לטכנולוגיה וידע, ללמוד ולהתקדם בעזרת תלמידים אחרים ומורים שיעודדו אותם להיחשף לידע וישאלו אותם שאלות גדולות ורחבות.
4. קלינט סמית' – הסכנה שבשתיקה
המורה והמשורר קלינט סמית' בשיחת טד קצרה מאוד ומשמעותית, שתיגע בתלמידים כמו גם במורים. סמית' קיבל הזדמנות לדבר במשך 4 דקות בכנס טד, ואותן הוא ניצל על מנת להעביר למורים, לתלמידים ולכל אדם – מדוע על כל אחד מאיתנו להגיד את האמת שלו. סמית' מספר כי "יש לי ארבעה עקרונות יסוד הכתובים על הלוח הנמצא בכיתתי, ועליהם כל תלמיד חותם בתחילת השנה:
1. קראו בעין ביקורתית.
2. כתבו בצורה מודעת.
3. דברו בצורה ברורה.
4. אימרו את האמת שלכם.
שיחת הטד של סמית' היא קצרה וסוחפת, ומעבירה מסר חשוב, כמו גם מצליחה להבהיר כיצד מורה יכול לסחוף את תלמידיו אחריו בעזרת דוגמא אישית ואהבת ההוראה והתלמידים.
אילו הרצאות טד לדעתכם כל מורה צריכה להכיר? הדביקו בתגובות את השיחות האהובות עליכם.