נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
הלילה (בין ראשון לשני), בשעה 3:00 לפי שעון ישראל, יתקיים המשחק האחרון בסדרת הגמר של ה-NBA, ליגת הכדורסל הטובה בעולם. במשחק הגמר תתחרה האלופה המכהנת, הגולדן סטייט ווריורס מול הקליבלנד קאבלירס, הטוענים לכתר.
את קליבלנד מוביל מי שנחשב בעיני רבים לכדורסלן הטוב בעולם כיום והינו ללא ספק מהכוכבים הגדולים שנראו בהיסטוריית הכדורסל – לברון ג'יימס. לברון נודע בישראל בשנים האחרונות לא מעט בזכות החיכוכים שלו עם מאמנה הקודם של קליבלנד – דיוויד בלאט, אבל הנה פיסת מידע שאתם ככל הנראה לא יודעים על מי שזכה לכינוי "המלך ג'יימס" – הוא קורא לתלמידים שלכם ללמוד.
לפני כשלוש שנים, לאחר שזכה באליפות הNBA עם קבוצת המיאמי היט, החליט לברון ג'יימס לעשות מעשה ולנסות לרתום את ההצלחה שלו למינוף הלמידה של תלמידים. הוא פנה לאקדמיית קהאן, ארגון ללא כוונת רווח שמטרתו לספק פלטפורמה חינמית ללימודים איכותיים בכל רחבי העולם, ויוצר סרטונים המלמדים את התלמיד מרחוק ובפשטות מקצועות מגוונים כמו מתמטיקה, היסטוריה, פיזיקה, כימיה ועוד, והציע לעזור לקדם את למידת התלמידים בעולם דרך סרטונים שיצר בעצמו. בסרטונים לברון ג'יימס שואל שאלות הקשורות ישירות לעבודתו ולסיכויי הצלחתו במשחקים, הניתנות לחישוב מתמטי. לאחר שלברון שואל את השאלה, התלמידים נחשפים לאופן החישוב של התשובה בפירוט. כך למשל, בדוגמא הבאה, לברון ג'יימס שואל את התלמידים איפה הסיכוי שלו גבוה יותר להצליח – אם יבחר לזרוק שלשה או לקלוע שלוש זריקות עונשין. לאחר שלברון שואל את השאלה, סלמאן קהאן, מייסד אקדמיית קהאן, עונה עליה.
בשנת 2014, שנה אחרי ששאל את התלמידים את השאלה שהובאה, לקח לברון סיכון ונגד כל הסיכויים בחר לנסות לקלוע שלשה, בשניות האחרונות של משחק מול גולדן סטייט, כאשר קבוצתו הייתה בפיגור של שתי נקודות. בשניות שלפני זריקת השלשה רואים את לברון עוצר, חושב רגע, בוחן את הסיכויים שלו ובוחר ללכת על השלשה. הפעם, כנגד הסטטיסטיקה זה דווקא השתלם – לברון והמיאמי היט (קבוצתו דאז) ניצחו את המשחק.
אז נכון, לא תמיד הסתברות מנבאת לנו את העתיד בכל מאת האחוזים, אבל השאלות של לברון ג'יימס באקדמיית קהאן מבהירות לתלמיד שמתמטיקה יכולה לסייע לו בכל מקום, אפילו אם הוא חולם על להיות שחקן כדורסל מפורסם, כך מסביר קהאן: "אם מייקל ג'ורדן היה אומר לי ולחברים שלי ללמוד, כנראה שהיינו רצים אל הספרים. המסר של לברון ג'יימס הוא חשוב כי הוא מבהיר לתלמידים את חשיבות הלימודים שלהם".
כפי שתלמידים יכולים לחשב את הסיכוי לקלוע שלשה מול הסיכוי לקלוע שלוש זריקות עונשין ברציפות, כך תלמידים יכולים ליצור משוואות שיחשבו מי תנצח מחר לפנות בוקר בגמר ה-NBA – אומנם ייתכן שכל משוואה תהיה שונה (תלמיד אחד יבחר להכניס למשוואה את היסטוריית הניצחונות בבית של הגולדן סטייט ווריורס ואחר יכניס למשוואה את אחוז המשחקים שלברון ג'יימס ניצח בהם) אבל כל התלמידים ילמדו לקחת נתונים מהעולם האמיתי ולבנות נוסחאות המחשבות הסתברות.
סלבריטאים כמו לברון ג'יימס, המתגייסים למען חינוך, מזכירים לכולנו שהלימודים בבית הספר אינם מנותקים מהחיים של התלמידים מחוץ לו, ומהווים הזדמנות למורים לחבר בין תחומי העניין של התלמידים (ושלהם עצמם) לתחומי התוכן הנלמדים בבית הספר. דוגמא נהדרת לחיבור כזה, בין החיים ותחומי העניין של התלמידים לתחום התוכן, נותן גילי רומן, שבמהלך השיעורים שלו תלמידיו הצליחו לחזות את הזוכה בפרס הנובל לשלום בשנת 2014 מלאלה יוסופזאי ולכתוב נימוקים הקרובים ביותר לאלו של וועדת הפרס בשטוקהולם (לקריאה נוספת כדאי לקרוא את הכתבה מדוע מורים צריכים לחשוב כמו גנבים)
אז איך אתם מחברים בין חיי התלמידים לתחום התוכן אותו אתם מלמדים? ומי לדעתכם תזכה הערב בגמר הNBA? ספרו לנו בתגובות!