הוראה היא מקצוע מאתגר שדורש השקעה אדירה. אתם עסוקים, עסוקים מאוד, ובדרך כלל אין לכם זמן אפילו לשתות את הקפה שלכם בחדר המורים בעודו חם (או לפחות פושר). מה גם שאם אתם קוראים את הכתבה הזאת, כנראה שאתם מסוג המורים שתמיד מנסים להשתפר, ללמוד עוד, לשפר את ההוראה שלכם, להקשיב עוד קצת לתלמידים, לבדוק מה מצבם ולהתאים את ההוראה אליהם כמה שאפשר – והרי כל אלו לוקחים לא מעט זמן ומשאבים.
הייתי רוצה לתת לכם לפחות עוד שעה ביממה, שתאפשר לכם לנוח קצת, לנשום עמוק, להשלים שעות שינה חסרות, לבלות עם האהובים שלכם, לקרוא משהו מעניין, להתפתח, להספיק לבדוק את העבודות שאתם פשוט לא מספיקים להגיע אליהן, או כל דבר אחר שהייתם רוצים. אבל כיוון שהוספת שעות ביממה זה פחות בתחום המסוגלות שלי, חיפשתי עבורכם איך הטכנולוגיה יכולה לחסוך לכם זמן וכך לקדם את ההוראה שלכם.
כיום אפליקציות חינוכיות הן אחד מהשווקים החזקים ביותר בתחום האפליקציות, ונמצאות במקום השני בהורדות בgoogle play, אחרי הורדת משחקים. יש אפליקציות רבות מסוגים שונים שיכולות לקדם את ההוראה שלכם. בכתבה זאת אני אתמקד בלחשוף אתכם לאפליקציות מתוכן שיכולות לחסוך לכם זמן.
אפליקציה עם עיצוב מקסים שתעזור לכם בעיקר בניהול האדמיניסטרטיבי של הכיתה. האפליקציה מאורגנת לפי כיתות ומאפשרת לכם לבדוק נוכחות בקלות, לעקוב אחרי נתוני נוכחות במהלך הזמן (בגרפים נוחים), לייצא רשימות נוכחות, לשלוח מיילים מרוכזים לכל התלמידים או ההורים, לסדר תרשימי ישיבה וקבוצות עבודה (ולהעביר אותם לתלמידים עוד לפני השיעור), לעקוב אחר ציונים והתקדמות של תלמידים בידע ועוד. כאן תחסכו לא רק זמן, אלא גם הרבה דפים.
2. גוגל לכיתה
אפליקציה שגוגל פיתחה למען מורים, ומהווה בקרת שליטה על הכיתה. ניתן ליצור שיעורים, כמו גם משימות לתלמידים, לשלוח מטלות ומשובים לכל תלמיד בנפרד, לעקוב אחר התקדמות התלמידים במטלות וכו. התלמידים יכולים להגיש את המטלות באמצעות האפליקציה ואתם תוכלו לתת להם פידבק אישי בקלות ומכל מקום. האפליקציה מאפשרת גם פניה אישית של תלמיד למורה או מורה לתלמיד. האפליקציה יוצרת באופן אוטומטי תיקיות בדרייב של גוגל עבור כל מטלה ועבור כל תלמיד, דבר שמאפשר שמירה נוחה של המידע.
*קושי מסויים שהועלה על ידי ויקה סרדק בקמן (תודה!) הוא כי על מנת להשתמש בגוגל לכיתה כל התלמידים בכיתה חייבים להיות בעלי מייל בית ספרי, וכי לא תמיד הדבר מתאפשר מנסיונה. מורים שכבר משתמשים בגוגל לכיתה - נשמח לשמוע מכם בתגובות איך אתם מתמודדים עם קושי זה.
3. Google Drive
עוד אפליקציה שתחסוך לכם הרבה דפים היא הGoogle Drive. הDrive הוא שירות הענן של גוגל, המאפשר לכם לשמור קבצים ובכך הוא מהווה גיבוי משמעותי למחשב שלכם. אל הקבצים ניתן לגשת מכל מקום, לשתף אותם עם אחרים ואף ליצור קבצים חדשים כגון שאלונים, שיחסכו לכם לא רק דפים, אלא הרבה זמן ועבודה. אני ממליצה ליצור תיקייה לכל כיתה אותה אתם מלמדים ובתוך כל תיקיית כיתה ליצור תיקייה החשופה לתלמידים ותיקייה פרטית. באמצעות הDrive אתם יכולים ליצור מצגות וקבצים (בדומה לאופיס), אבל הדבר החביב עלי הוא האופציה ליצור שאלונים (Google Forms). השאלונים גמישים במיוחד, נעימים, יפים ונוחים לשימוש (גם ליוצר השאלון וגם לתלמידים שעונים על השאלון). תוצאות השאלונים מתקבלות בצורה נוחה במיוחד, דבר שמאפשר לכם לבדוק את התשובות של התלמידים שלכם במהירות גדולה בהרבה – תוכלו לראות במקביל בקובץ אקסל מה כל התלמידים בכיתה כתבו על כל שאלה, ו/או מה כל תלמיד ענה על כל השאלון. אם תרצו הDrive יצור לכם גם גרפים מעולים שיסכמו לכם את הנתונים של התשובות והתלמידים. הנה סרטון הסבר בעברית ליצירת שאלונים בגוגל דרייב
4. Quick Key
אם אתם נוהגים להשתמש במבחנים אמריקאים, האפליקציה הזאת יכולה לחסוך לכם כמויות זמן אדירות. האפליקציה סורקת תוך מאיות השנייה דפי תשובות למבחנים אמריקאים, כך שתוכלו לבדוק כ-30 מבחנים בכמה דקות בודדות. האפליקציה גם מאפשרת מעקב נוח מאוד אחר ההישגים וההתקדמות של התלמידים, דבר שיכול להועיל למורים רבים בהתאמת ההוראה לתלמידים. זו אפליקציה שפיתח מורה עבור מורים, והדבר ניכר ביעילות הניכרת שלה.
5. AnyDo
אפליקציה ישראלית מעולה לניהול משימות, המאפשרת שיתוף משימות עם אחרים. כך תוכלו לשתף משימות עם מורים אחרים כמו גם לתת משימות לתלמידים שלכם ולעקוב אחר ההתקדמות שלהם. תוכלו לצרף למשימות בקלות קטעי וידיאו, תמונות ואף קבצים. ניתן גם לסנכרן את האפליקציה עם לוח השנה שלכם וכך לזכור את המשימות בצורה טובה יותר.
6. Slack
אפליקציה שמיועדת לניהול ממוחשב של תקשורת בין צוותים. האפליקציה מנסה לרכז את כל המשימות, לוח הזמנים והשיחות הווירטואליות של הצוות תחת קורת גג אחת. האפליקציה יעילה במיוחד לצוותי הוראה, או לניהול שיח כיתתי, ומאפשרת לכיתה שלכם לנהל דיונים, לקדם משימות ולעקוב אחר ההתקדמות בכיתה. בנוסף האפליקציה מאפשר ליצור מספר "ערוצים" שונים לעבודה של צוותים וקבוצות, כאשר המורה יכול/ה לפקח על כולם ולסייע לכל מי שצריך. slack גם מציעה מנוע חיפוש נוח ופשוט שמאפשר למצוא כל קובץ וכל שיחה שנוהלה בפלטפורמה בקלות ובמהירות במקרה הצורך, דבר שיכול לעזור לכם ולתלמידיכם להתמצא בתוכן ובתהליך הלמידה.
7. Trello
אפליקציה לניהול פרויקטים, שהגמישות שלה מאפשרת לנהל בערך כל דבר, עד כדי כך שיש מי שמשתמשים בה לניהול וארגון של כל חלק בחייהם (גילוי נאות - אני הולכת והופכת לאחד מהאנשים האלה). האפליקציה פשוטה ומכילה דפים שתגדירו ("לוחות"), ובתוכם רשימות. בכל סעיף ברשימה תוכלו לעשות דברים שונים, כגון להוסיף תמונות, תגי צבע, רשימת משימות או להציב תאריך ייעד. האפליקציה מאפשרת שיתוף עם אחרים בקלות ובחינם – מקום בו אפליקציות רבות אחרות מערימות קשיים ועלות כספית. היא גם מתממשקת בקלות עם אפליקציות אחרות, כגון DropBox ו-Slack, מה שמאפשר עוד חסכון בזמן. משרד החינוך יצר סרטון מדריך למשתמש בTrello בעברית, המתאים במיוחד למורים. מומלץ!
8. RescueTime
אם אתם מוצאים את עצמכם מבזבזים זמן יקר בגלישה באתרים מהנים, שבאופן מצער לא ממש מקדמים אתכם (כפי שקורה לרבים), RescueTime כנראה תוכל לעזור לכם לצמצם את הסחות הדעת משמעותית. האפליקציה מותקנת על הסלולרי ו/או המחשב שלכם ומודדת כמה זמן אתם משקיעים בדברים שתגדירו כמועילים ויעילים, וכמה זמן אתם "מבזבזים" על דברים שהגדרתם כהסחות דעת. לאחר מכן האפליקציה מדווחת לכם על ההרגלים שלכם וכן מתזכרת אתכם כאשר אתם לא עומדים ביעדי זמני העבודה שהצבתם לעצמכם. האפליקציה מאפשרת גם חסימה של הסחות דעת, במקרה שתרצו (כך למשל אם החלטתם שהיום תבלו עד 20 דקות בפייסבוק, לאחר 20 דקות האפליקציה פשוט תחסום את הכניסה לפייסבוק לאותו היום וכך תכריח אתכם לעמוד במטרה).
9. Kahoot!
Kahoot מאפשרת לעצב משחקי למידה ובחנים בזמן קצר ויעילות גדולה. המשחקים מורכבים משאלות אמריקאיות ומאפשרים לכם, תוך כדי שהתלמידים משחקים, להעריך את מצבם הלימודי. אתם יכולים להוסיף סרטונים ותמונות לשאלות, ולהפוך את המשחקים למעניינים ויפים עוד יותר. ניתן גם לבחור לשתף את המשחקונים שיצרתם, וכמובן ליהנות מהמשחקונים שמורים ברחבי העולם יצרו.
10. Pinterest
לא לגמרי בטוח שPinterest מתאימה להיקרא אפליקציה חוסכת זמן, שכן ייתכן מאוד שתמצאו את עצמכם באמצע הלילה שומרים רעיונות מעולים לשיעורים, פרויקטים להכנה בכיתה, או רעיונות לשיפוץ הבית (ראו הוזהרתם, אני מכורה). אבל האפליקציה הזאת תאפשר לכם למצוא ולחלוק עם אחרים אין-סוף רעיונות. Pinterest היא רשת חברתית שמאפשרת לכם לחפש דברים ו"לתלות" אותם במעין לוח מודעות וירטואלי. עשרות אלפי מורים מכל העולם משתמשים באפליקציה, ומעלים כמעט כל דבר הקשור להוראה, החל מרעיונות לשיעורים בכל תחום תוכן אפשרי וכלה ברעיונות לעיצוב הכיתה, דרכים להתמודד עם קשיים במקצוע, משפטי מוטיבציה למורים ועוד. את מה שתמצאו אתם יכולים לשמור בלוחות מודעות פרטיים או ציבוריים, כך שנוצרת לכם ספריה וירטואלית מסודרת במיוחד, שבה תוכלו לשמור ולמצוא את הרעיונות לעת המתאימה לכם. אתם יכולים גם לעקוב אחרי הסיפריות ההולכות ונבנות של מורים ומוסדות חינוך ברחבי העולם. אם אתם מחליטים להתחיל לבלות באפליקציה, אני ממש מזמינה אתכם לעקוב אחרי הספרייה של "הגיע זמן חינוך" - אנחנו שומרים שם המון תכנים שאולי יעניינו אתכם, כאשר רק חלק קטן מהם מגיע בסוף לכתבות במגזין. והנה רשימה מצויינת של 30 דרכים באמצעותן מורים יכולים להשתמש בפינטרסט. תהנו!
11. בונוס - ורד הר זהב רפאלי מציעה לכם להשתמש ב-Mentimeter - אפליקציה שמאפשרת לשלב בתוך מצגות שאתם מכינים שאלות שהתלמידים יענו עליהן באמצעות הסלולרי, ואז לרכז את התשובות של כולם בתוך המצגת, באופן מיידי ובגרפים נהדרים. תודה ורד!
12. עוד בונוס - ג'פרי לוי מציע לכם להשתמש בלרגו, אתר המאפשר למורים ליצור בכמה דקות תרגולים ושיעורים אינטראקטיביים לחזרה וסיכום על החומר או כחומר רקע לכיתה. התרגולים מורכבים מסוגי שאלות שונות ואפשר להוסיף רמז והסבר לשאלות. בנוסף, מורים יכולים להוסיף לשיעורים שלהם שאלות ממאגר של מעל 10,000 שאלות בנושאים שונים שהוכנו ע"י משתמשים אחרים. התרגולים נבדקים באופן אוטומטי ע"י לרגו (למעט שאלות פתוחות) והמורים מקבלים ישירות לאימיל שלהם את דוחות השיעור המפורטים של התלמידים, וזאת מבלי שהתלמידים צריכים להיות כלל רשומים ללרגו! התלמידים לא צריכים אימייל, וגם המורה לא צריכה ל"הקים כיתה". השירות הוא חינמי ובעברית. הנה קישור לדוגמא לתרגול כזה .
תודה לכל הקוראים שהשקיעו ממרצם וסיפרו לכולנו על אפליקציות נוספות! אתם מעשירים את כולנו. באילו אפליקציות אתם משתמשים על מנת לחסוך זמן בהוראה שלכם? ספרו לנו בתגובות ותוכלו לעזור לאלפי מורים!