
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
בעידן שבו תעשיית ההייטק צמאה לטאלנטים צעירים, מערכת החינוך מתגייסת להגביר את ההכשרה בתחומי המתמטיקה, אנגלית, פיזיקה ומדעי המחשב. דו"ח "מדד בגרות הייטק" של רשת ערי מצוינות וקרן טראמפ לשנת 2023 מציג תמונת מצב מדויקת ומרתקת על הפוטנציאל הטמון בתלמידי י"ב בישראל – וגם על האתגרים שעדיין לפנינו.
5,203 תלמידים בישראל נמצאים במרחק מקצוע אחד בלבד מלעמוד בדרישות ל"בגרות הייטק" – מסלול לימודים שפותח שערים לתעשיית ההייטק. איך נוכל לעזור להם להגיע לשם?
תעודת בגרות הכוללת את המקבץ של:
שילוב זה נמצא במחקר עומק של מכון אהרן כאחד המדדים החזקים ביותר לסיכוי של בוגרים להשתלב בעתיד בתפקידי פיתוח בתעשיית ההייטק!
הממוצע הארצי לזכאות לבגרות הייטק עמד על 11% בלבד בשנת 2023.
ברשויות מובילות כמו הרצליה, קריית אונו, רמת השרון, יקנעם עלית, הוד השרון, נס ציונה ורמת גן – מעל 20% מהתלמידים כבר מחזיקים בבגרות כזו.
לעומת זאת, ברשויות גדולות כמו ירושלים, בת ים ואשקלון – שיעור הזכאות נמוך מ-10%.
בדו"ח ניכר כי הבנות עדיין בתת-ייצוג משמעותי. פחות ממחצית מהזכאים לבגרות הייטק הן תלמידות – מה שמעיד על פוטנציאל עצום לא ממומש.
לדוגמה:
ובכל זאת, יש גם נקודות אור:
במועצה המקומית עומר, 48% מהזכאים הן תלמידות – כמעט שוויון מלא.
הדו"ח מזהה רשויות עם שיעור גבוה של תלמידים שנמצאים במרחק מקצוע אחד בלבד מהשלמת בגרות הייטק. בין הבולטות:
תלמידים שפורצים את תקרת הזכוכית הזו לא רק זוכים לציונים גבוהים, אלא מקבלים תחושת מסוגלות שמהדהדת הרבה מעבר לבית הספר. המהלך הזה הוא לא רק תעודה – הוא בשורה של ניידות חברתית, סגירת פערים ועתיד שיש בו אופק ברור.
תלמידה שחששה לקחת 5 יח"ל מדעי המחשב כי "אין עוד בנות במגמה", ובתמיכה נכונה לא רק הצליחה – אלא גם סחפה אחריה אחרות.
כשיש יותר מ־5,000 תלמידים בישראל שחסרים רק מקצוע אחד כדי להגשים את חלום ההייטק הישראלי – זה בידיים שלנו לעזור להם להגיע לשם.
לא צריך לחכות להנחיות מלמעלה. למורים ולמורות יש תפקיד מפתח:
מנהלים ורשויות הם שותפים חשובים, אבל ההזדמנות נוצרת בכיתה. המפגש עם המורה הוא זה שעושה את ההבדל.
האתגר איננו בגיוס כישרון חדש – אלא במיצוי הכישרון הקיים. כשאנחנו מדברים על שוויון הזדמנויות, צמצום פערים מגדריים והכנה אמיתית לעולם העבודה של מחר – זו בדיוק נקודת המפנה. ההזדמנות כאן. התלמידים מוכנים. עכשיו תורנו.