
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
הערכה חלופית, גישה חדשנית בהערכה, מציעה מבט רענן על תהליך הלמידה וההערכה. במקום להסתמך אך ורק על מבחנים מסורתיים, הערכות חלופיות מעודדות מגוון רחב של כלים להערכת הישגים, כגון פרויקטים, מצגות, דיונים והצגות.
למרות היתרונות הרבים של גישה זו, רבים מהמורים מתקשים לאמץ אותה ועדיין חייבים להיאחז "בקרנות המזבח הקדוש" – המבחן. לפני שנהפוך את עצמנו, קהילת אנשי ההוראה, ללא רלוונטיים עבור תלמידנו, כדאי שנתעורר ונהיה אמיצים.
במשך שנים רבות המורים חונכו להאמין כי רק מבחן הוא מדד אמיתי: הכלי היחיד, המדויק והאובייקטיבי למדידת ידע והבנה. זו התודעה עימה גדלנו עוד מהיותנו תלמידים בעצמנו. מאז העולם שינה פניו, אך קהילת אנשי ההוראה נותרה עומדת במקום. אני רואה במבחן מדד מיושן לבדיקת שינון חומר ותרגול ללא ערך מוסף ללמידת עומק אמיתית. זהו כלי נקודתי ולא רוחבי ועומקי, כמו עבודה מתמשכת המבוססת תהליך חקר.
אבל המבחנים המסורתיים הם הכנה הכרחית למבחני הבגרות, טוענים לא מעט מורים. הם מאמינים כי רק באמצעות מבחנים ניתן לפתח את המיומנויות הנדרשות להצלחה בבחינות אלו. באופן זה הלמידה הופכת לשינון בלבד, ללא הנאה, ואין בה שום הפנמה מתוך חוויה שהופכת את הלמידה למשמעותית באמת.
ישנם מורים החוששים כי הערכות חלופיות הן סובייקטיביות ואינן בודקות ומודדות בצורה הוגנת ואובייקטיבית. ואולם, המיומנויות הנרכשות בהערכה חלופית הן רבות ומגוונות, והן תלויות במה שהמורה תגדיר בבניית הערכה. חשבו על הערכה חלופית כמו צילום "סטטוס שן": היא ”מצלמת” את התלמיד.ה מכיווני למידה שונים.
שינוי דפוסי ההוראה וההערכה דורש מהמורים לצאת מאזור הנוחות שלהם, וקיים קושי אמיתי בשינוי תפיסות והרגלים. מה גם שפיתוח והפעלת הערכות חלופיות דורש זמן ומאמץ רב יותר ממבחן, מה שעלול להעמיס על המורים שכבר עסוקים במשימות רבות. דווקא לא נכון! בתכנון נכון, המורה והתלמידים מתכנסים לציר זמן ידוע מראש בדומה ללוח מבחנים.
מורים עלולים לחשוש כי אימוץ הערכות חלופיות יוביל לירידה ברמת ההישגים של התלמידים, כאשר ההפך הוא הנכון: הערכה חלופית טובה ומעניינת, יצירתית ומגייסת, חוקרת ועמוקה, תגרום לכלל התלמידים להתעוררות סביב חוויית הלמידה ותכניס חדווה ללמידה שכיום נתפסת כמשעממת ולא רלוונטית.
הערכות חלופיות מציעות גישה מקיפה יותר להערכה ומאפשרות למורים להעריך ולפתח מיומנויות חשובות: יצירתיות, עבודת צוות ותקשורת בין אישית, יכולת לפתח רעיונות מקוריים ופתרונות חדשניים, יכולת להבעה עצמית בכתב ובעל פה, בצורה ברורה ומדויקת, יכולת לעבוד ולעמוד בלוחות זמנים, ליזום, לשתף פעולה ולכבד את דעותיהם של אחרים.
מבחנים עדיין יכולים לשמש ככלי לבדיקת ידע, אך הערכות חלופיות מאפשרות להעריך יכולות יותר מורכבות של התלמידים.
כדי להנחיל שינוי אמיתי בתחום הערכת התלמידים, יש להעביר הכשרה מקצועית למורים בנושא הערכות חלופיות, במהלכה ייחשפו למגוון כלים ושיטות בתחום. כמו כן, יש לספק למורים תמיכה מתמדת במהלך תהליך השינוי, הכוללת הדרכה אישית, מאגר חומרים ויצירת קהילה שיתופית.
המבחנים שייכים לעידן של המהפכה התעשייתית, ואילו אנו נמצאים בעידן של בינה מלאכותית. אם לא נשכיל לשחרר את הפחד מהחדש, נהפוך ללא רלוונטים עבור תלמידינו. מבחנים במתכונת המסורתית מהווים בעיקר עמוד ביטחון עצמי לאנשי הוראה שהם על המסלול הנכון בעוד שלמעשה הם צועדים לעבר ולא להווה עם הפנים לעתיד.
בהצלחה!