
נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
לפני כשבועיים, בתי בת ה- 10 שאלה אותי: ״אמא, למה צריך ללמוד תנ״ך? את חושבת שזה יעזור לי בעתיד?״
נדהמתי מהשאלה וחשבתי איזו תשובה תספק אותה בלי לפגוע במעמדה של המורה או במוטיבציה ללכת לבית הספר.
עניתי לה: ״לידע כללי יש חשיבות רבה, ולימודי תנ״ך הם חלק מהמורשת של העם היהודי.״
התשובה הבאה שלה הדליקה בי את הניצוץ לכתיבת הכתבה: ״ את הידע הכללי אני יכולה ללמוד באינטרנט או עם צ׳אט GPT, אז למה לומדים אותו בבית הספר?״
עד כה ידע היה שווה כוח, אבל כיום הוא זמין בלחיצת כפתור אחת קטנה הודות להמצאתם של האינטרנט, מנועי החיפוש הדיגיטליים וכמובן– הבינה המלאכותית. העולם משתנה בקצב מסחרר, מקצועות חדשים נולדים וטכנולוגיות פורצות דרך מכל כיוון.
דמיינו לרגע כיתה עתידית, בה ילדים יושבים במעגל ומסביבם רובוטים קטנים. הילדים והרובוטים עובדים יחד כדי לפתור אתגר ברמה עולמית – שינוי האקלים.
ומה על הפרק היום? נציל מושב קטן במרכז הארץ מפני שיטפונות שפקדו את הים התיכון. הילדים והרובוטים מחלקים תפקידים ומתחילים לעבוד – אחד בודק את תמונות הלווין, אחת מפתחת תוכנית לפינוי התושבים, השלישי מוצא דרכים לחסוך במשאבים ועדיין להציל את המושב מחורבן טוטאלי. וכל זה מתבצע בהתלהבות, בעצמאות והובלת הפרויקט בשיתוף פעולה.
אז מה חשוב באמת? ואיך משתמשים בידע הזה?
יצאתי לשטח לבדוק מה ילדים בני 12 חושבים שהם צריכים ללמוד כדי להצליח בעתיד. בין היתר הם ענו על שאלות כגון:
לאחר עיבוד השאלונים, מצאתי ארבע תכונות מעניינות שהילדים מצאו כחשובות לעתידם. פיתוח המיומנויות האלה יכול לעזור לנו, אנשי חינוך והורים, להתאים את הלמידה לצרכים של הילדים.
הכיתה העתידית שתוארה בתחילת הכתבה אולי נשמעת כמו חלום רחוק, אך הסיפור בהחלט מתחיל כבר עכשיו – הילדים של היום חיים בעולם דינמי, מלא באתגרים ובהזדמנויות. מיומנויות כמו שיתוף פעולה, פתרון בעיות ורגישות חברתית הן לא רק מילים יפות – הן המפתח לשינוי אמיתי.
כאנשי חינוך וכהורים, יש לנו את ההזדמנות לפתח את המיומנויות הללו כבר עכשיו. תנו להם את הכלים ולא רק את הידע (אותו הם כבר ירכשו לבד בלחיצת כפתור – זוכרים?). תנו להם להוביל, ליזום, להסתקרן, להרגיש ולפרוץ את גבולות הרעיון.
לחיי העתיד!