לקראת מכרז? ראיון עבודה? בין אם מדובר בעולם החינוך ובין אם מחוצה לו, זהו מעמד של חלומות, התרגשות, התחדשות, כמו גם מעמד של מתח, לחץ וחששות. יותר מכול, המעמד הוא חלון ראווה של זהויות, במהלכו מוצגת זהותנו העצמית, זהותנו המקצועית וזהותו של המקום ממנו אנחנו באים ואליו אנחנו הולכים. כיצד נציג את מכלול הזהויות שלנו במפגש באופן ענייני ומיטבי, שיסייע לנו לצלוח את המעמד ולהביא את עצמנו?
הנה כמה עצות ודוגמאות (מניסיון בלבד...), שיסייעו לכם להגיע מוכנים יותר:
אם אתם מתקשים בזיהוי החוזקות שלכם תוכלו לשאול אחרים, להיעזר בשאלון החוזקות החינמי של פרופ' סליגמן ו/או בתרגיל הפרחים לזיהוי חוזקות. צאו מנקודת הנחה כי המראיינים קראו את קורות החיים שלכם וחישבו מה תוכלו להוסיף עליהם, באופן שיעורר עניין ויביא את תמצית זהותכם העצמית: מי אתם ולמה דווקא אתם.
דוגמה מהשטח: במהלך המכרז לניהול מרכז הפסג"ה בלוד, הדגשתי כי עבורי ניהול מרכז פסג"ה הוא הגשמת חלום - בתואר השני ובתואר השלישי חקרתי את נושא זהותם המקצועית של מורים ועסקתי בסוגיות של פיתוח והתפתחות מקצועית, ועל כן זו הזדמנות עבורי לחבר בין הלכה למעשה; ובנוסף, שיתפתי כי גדלתי בסביבה מאתגרת, בשכונה בחולון הדומה מאוד לחלק מהשכונות בלוד, וזו הזדמנות עבורי להחזיר למערכת ולקהילה מעט ממה שאני קיבלתי ממנה. הבאתי את סיפורי האישי יחד עם הידע האקדמי הרלוונטי שצברתי לקדמת הבמה, בניסיון להציג את הייחוד שלי ולהסביר דרכו מדוע אני האדם הנכון.
שאלות נפוצות:
ספר/י לנו על עצמך...
מה החברים/העמיתים שלך היו מספרים עליך/עלייך?
מהן התכונות הבולטות שלך? חוזקות? מגרעות?
התמודדות במצבי לחץ ו/או אי-וודאות?
זקקו לעצמכם את התשובה לשאלה: מהו התפקיד ומהו הערך המוסף שאני יכול/ה להעניק לו? התשובה לשאלה זו תאפשר לכם להציג את הזהות המקצועית שלכם - זהות מקצועית, המתהווה כחלק מהזהות העצמית, מאפשרת לנו להשיב על השאלה "מי אני כאיש מקצוע". אין מדובר בתפקיד אותו אנחנו נושאים אלא בתפיסות ובעמדות שהתפקיד נשען עליהן. למעשה, זהות מקצועית מתעצבת מדיאלוג בין תכלית ("למה"), פרקטיקה ("איך") וניסיון ("תחושת מסוגלות").
דוגמה מהשטח: לקראת מכרז ניהול הפסג"ה בלוד, חקרתי ולמדתי אודות פסגות שונות בארץ: מה תפקידו של מנהל פסג"ה? את מי/מה הוא מנהל? מה בין הגדרת התפקיד ליישום בפועל? וכדומה. במקביל לחקר המשרה, ניסיתי לבחון מול מאפייני התפקיד, מהם הנכסים שלי, הידע, הכלים והניסיון שצברתי, שיוכלו לשרת אותי בביצוע התפקיד באופן מיטבי.
בעקבות הלמידה, הגדרתי לעצמי ערכים מובילים שסייעו לי להשיב על שאלת ה"למה": מצוינות, חדשנות, שוויון הזדמנויות ופרסונליזציה (מחשפ"ה) והגדרתי לעצמי פרקטיקת פעולה: "להתחבר כדי להוביל", תוך הישענות על תחושת מסוגלות גבוהה בעקבות ניסיון קודם – באמצעות הערכים, פרקטיקת הפעולה והניסיון הקודם, הצלחתי להסביר באופן מתומצת ומדויק, כיצד אני תופסת את התפקיד ובד בבד מה יהיה הערך המוסף שאוכל להעניק לו.
שאלות נפוצות:
מדוע את/ה רוצה בתפקיד?
מדוע את/ה עוזב/ת את תפקידך הנוכחי?
למה כדאי לנו לבחור דווקא בך?
מהן הציפיות שלך מהתפקיד? כיצד תוכל לממש אותן?
תהליך דומה שהעברת?
מכלול הזהויות והנכסים שלנו, מלווים אותנו לכל מקום
זקקו לעצמכם את התשובה לשאלה: מדוע אני האדם הנכון עבור המקום הזה בעת הזו? התשובה לשאלה זו תאפשר לכם לדייק את הזהות הלוקאלית (המקומית) - הזהות העצמית והזהות המקצועית מנהלים דיאלוג עם הזהות המקומית, זו הנגזרת מהמקום בו אנחנו חיים ו/או פועלים ויש לה השפעה על מי שאנחנו ועל הדרך בה אנחנו מתנהלים.
דוגמה מהשטח: לקראת מכרז הניהול ניסיתי להבין כיצד מתנהלת פסג"ה בדיאלוג עם המקום בו היא פועלת? מי הם שותפי התפקיד בתוך הפסג"ה ומחוצה לה? מה מציעה הפסג"ה בהקשר המקומי? מה מאפיין את הקהילה של כל אחת מהפסגות וכיצד מותאם ההיצע שלה לקהילה שלה? ועוד.
במקביל, העמקתי בלמידת המאפיינים של העיר לוד ובלמידת המאפיינים של פיתוח מקצועי בעיר מעורבת. כך, לדוגמה הנחתי כי לעבוד בעיר מורכבת שזהויות ותרבויות רבות שוכנות בה, יכול להיות מאתגר, אך, בד בבד, הזדמנות מצוינת ליצור פיתוח מקצועי ייחודי - כך הצלחתי לזהות ערך מוסף שאוכל להביא עמי למקום והבאתי אותו עמי לראיון.
שאלות נפוצות:
מדוע בחרת להגיע דווקא למכרז/לראיון הזה?
מה את/ה יודע/ת על הארגון? על המקום?
מה יסייע לך להצליח דווקא כאן?
מה עלול לעכב אותך? כיצד תוכל/י להיערך להתמודדות מול הגורמים המעכבים?
כיצד ביכולתך לעבוד עם אוכלוסיות מגוונות?
היו מודעים לאזורי הצמיחה שלכם ודייקו לעצמכם את התשובה לשאלה: מהם הכישלונות מהם למדתי? מהם אזורי הצמיחה שלי? הענווה והאותנטיות יאפשרו לכם להציג את עצמכם לא רק כמנהיגים משמעותיים, אלא גם כמנהיגים מחוללי משמעות בקרב המקום והאנשים אותם תפגשו וכן, להביא לידי ביטוי את מכלול הזהויות שלכם.
שאלות נפוצות:
כיצד את/ה מתמודד/ת עם חוסר ודאות?
מהי יכולת הרתימה שלך?
מהי התכונה המעכבת אותך?
כישלון מפואר שלמדת ממנו?
מה פחות אהבת בתפקידך האחרון?
להנהיג מתוך ענווה, שקיפות ופעולה - איימי סי אדמונדסון
דוגמה מהשטח: לקראת מכרז הניהול, ניסיתי לחשוב מהם המוקדים החשובים ביותר לטעמי לפרקטיקת הניהול וזיקקתי לעצמי שלושה קריטריונים: תפיסת עולם, ראיה מערכתית פרקטית ושיתופי פעולה. וכך, בכל שאלה שהופנתה אלי, השתדלתי להשיב באמצעות שלושת הקריטריונים הללו. זה סייע לי מאוד בארגון התשובות בשיאה של ההתרגשות וזה סייע לי לדייק ולא לפספס רעיונות, שמשמעותי היה לי להביא בפני המראיינים.
כך לדוגמה, כאשר עלתה מורכבות העיר לוד מול ניסיון רב שצברתי בעיר הרצליה, שהיא לכאורה בעלת מאפיינים שונים לחלוטין, יכולתי להשיב: "אני מאמינה מאוד בערך שוויון ההזדמנויות... (תפיסת עולם) אמנם עבדתי בעיר הרצליה אך חשוב מכך עבדתי לאורך כל הדרך עם אוכלוסיות מגוונות על הרצף בין נוער בסיכון לבין נוער מצטיין, הדרכתי מורים ומורי מורים על הרצף הזה ולמדתי... (ראיה מערכתית פרקטית) ואני מאמינה בשיתופי פעולה כגון..." כך, כל שאלה שהופנתה אלי הפכה להזדמנות להצגת תפיסת עולם ופרקטיקות שמצאתי משמעותיות. מהם הקריטריונים שחשובים לכם, מהם תגזרו כל תשובה לכל שאלה שתופנה אליכם? הקדישו לכך מחשבה. זהו כלי עזר מנצח.
רכזו לעצמכם את השאלות והשיבו עליהן בכתב ובעל פה – קודם עם עצמכם ואחר כך עם שותפים נאמנים (למתקדמים, ניתן להיעזר בדיאלוג מקוון עם chatgpt ) ונצלו את המשוב על מנת לדייק את עצמכם ולהפוך מטובים לטובים יותר. צרו לעצמכם תבניות תשובה, כפי שהומלץ, שיסייעו לכם להתמודד עם המתח ועם ההתרגשות והיערכו מראש לשאלות נגישות לצד שאלות מכשול.
---
לסיכום, מכלול הזהויות והנכסים שלנו מלווים אותנו לכל מקום, מגדירים את תפיסת העולם שלנו, משפיעים על הנרטיב שאנחנו מספרים על עצמנו (ועל אחרים) ועשויים להטות את ההחלטות שלנו והחלטות של אחרים ביחס אלינו. היו מודעים למכלול הזהויות שלכם ולדרך בה אתם נשענים עליהם בניסיון להגדיר את עצמכם ואת הערך המוסף הייחודי שאתם מביאים אתכם. הקפידו להתחבר לעצמכם, להכיר ברכיבי הזהות ובנכסים שאתם מביאים אתכם ולדייק בערכם - הקפידו להתחבר למקום ממנו אתם מגיעים ואליו אתם עתידים להגיע, לצמוח ולהצמיח מתוכו.
בהצלחה!