כל מורה מסורה תודה בכך: עבודת ההוראה נמשכת הרבה מעבר לחדר הכיתה. על רקע מאבק המורים על העלאת שכרם, הנה תזכורת לשלוש סיבות (ויש עוד רבות) להיות אדיבים למורים שלנו (היי תלמידים) או של ילדינו (היי הורים):
- להיות מורה יכול להיות קשה בכל מקום: מורים בכל העולם נאבקים עם נושא השכר והתנאים. רבים מהם מלמדים מתוך אהבתם לחינוך ורצונם לתרום לעיצוב הדור הבא, לא משום אהבתם לכסף. "העובדה היא שאני מתעוררת בכל בוקר נרגשת לקראת מה שיצפון בחובו היום עבור כיתתי – האתגרים כמו גם הנצחונות", אומרת מורה החברה בקהילת TED-Ed.
- מחנכים לא רק מלמדים, הם אחראים על ניהול קשת של רגשות: כשמתבגרים נכנסים לשנות העשרה שלהם, הם לעתים קרובות עוברים מסע רגשי שנוכח גם בשעות בית הספר. שברונות לב, ויכוחים עם חברים, צרות בבית, בעיות נפשיות ועבודות בית הספר, רגשות שלא חוו מעולם בעבר ומגוון מצבים אחרים שצצים בתוך ובין השיעורים. בלי הורה או יד מכוונת, על המורים ועל צוות בית הספר לדאוג לרווחתם של התלמידים. תוכנית בשם Ruler Program, המועברת ברחבי ארצות הברית, דוגלת בחמש מיומנויות שיש ללמד את התלמידים: זיהו רגשות – כל אחד בקרבו וגם אצל אחרים, הבנה של הסיבות וההשלכות של רגשות שונים, שיום רגשות שונים בעזרת אוצר מילים רחב והבעה וויסות של רגשות בדרכים שמקדמות צמיחה.
- כן, מורים עוזרים לתלמידים, אבל לפעמים הם בעצמם זקוקים לעזרה: בעיקר אחרי תקופת הקורונה, מורות לא אחת עמוסות ומוטרדות מכמות האתגרים שבפניהן - ולאו דווקא אלו הלימודיים, אלא אלו המנטליים הכרוכים בעבודה עם נפשות צעירות ורכות כל כך; גם צוות המורים צמא ללמידה ולרכישת כלים בכדי להקל ולשפר את החוסן האישי והחברתי שלהם. וכן, לא אחת אנשי חינוך שמים בצד את צרכיהם בעודם ממוקדים בצרכי התלמידות והתלמידים.
אם נהיה כנים, לרוב האנשים יש לפחות סיפור אחד על מורה אהובה שהותירה בהם חותם ועיצבה את חייהם. אהבה היא המרכיב המרכזי שאיפשר לזיכרון הזה להיצרב. נהגו באהבה כלפי המורים שלכם או של ילדיכם – זה מגיע להם.
הטקסט הוא עיבוד לכתבה שפורסמה באתר TED-Ed