נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
"הדרך להגשמת החלומות עלולה להיות רצופה באתגרים ובשינויים, אבל אם נאמץ את אלו לצמיחה ולהתפתחות, נתמיד, נאמין בעצמנו ונהיה מוקפות באנשים טובים ומשמעותיים, אנחנו מסוגלות לעשות הכל"
כשבתור ילדה היו שואלים אותי מה ארצה לעשות כשאהיה גדולה, היה לי מאוד קשה לענות על השאלה. רציתי להגיע לתפקידים רבים, אבל איך בוחרים? עם השנים הבנתי שהמשותף לכל התפקידים הללו הוא הרצון לייצר דבר חדש ומשמעותי ולחולל שינוי בעולם.
לכן כשהגעתי לתיכון, החלטתי שאני מרחיבה כמה שיותר מקצועות, בדגש על מקצועות מדעיים וטכנולוגיים. הרחבתי מתמטיקה, אנגלית, כימיה, ערבית, מדעי המחשב ופרויקט תכנות. זה אומנם נשמע הרבה ומאוד עמוס, אבל הייתי חדורת מטרה. שמתי דגש רב על מדעי המחשב ופיתוח תוכנה כי הבנתי שבעתיד, גם אם לא אתעסק בכך באופן ישיר, הכלים הללו יהיו חלק בלתי נפרד מכל תחום ולכן כדאי שתהיה לי בהם לפחות הבנה בסיסית.
ככל שלמדתי יותר, כך הבנתי עד כמה אני אוהבת ומתחברת למדעי המחשב וכמה דלתות התחום הזה פותח. אחרי התיכון הצטרפתי ליחידה טכנולוגית, עשיתי תואר במדעי המחשב באוניברסיטת ת"א, הקמתי מיזם בתחום הדאטה הרפואי ובהמשך השתלבתי כמפתחת תוכנה ואלגוריתמים בקבוצת מחקר ב-IBM. היום אני מנהלת מוצר במייקרוסופט בקבוצת סייבר ואבטחת מידע, עובדת עם צוותי פיתוח, מחקר, עיצוב, שיווק ועוד. במקביל, אני מובילה פרויקטים חברתיים במטרה לקדם צעירים, בדגש על נשים צעירות, להשתלב בעולמות הטכנולוגיה ולרכוש כלים ומיומנויות בעולם התעסוקה החדש.
לאורך הדרך נוכחתי לגלות איך דווקא מהדברים שמהם הכי חששתי, עלו ההזדמנויות הטובות ביותר. גם בנקודות מאתגרות, החכמתי, התבגרתי ולמדתי איך לפעול בעתיד בצורה יותר מושכלת.
"נשים יכולות לבחור ולעשות הכל ואין שום סיבה שלא יצליחו. סמני לעצמך מטרה ומצאי את הדרך להגיע לשם"
כבר בתיכון נמשכתי ללימודי מחשבים והיה לי ברור שאני רוצה להרחיב את המקצוע הזה לבגרות. התחברתי מאוד למורה שלי למחשבים, וזה הוסיף עוד נימוק לבחירה שלי ללמוד את המקצוע. למדתי במסלול ריאלי והרחבתי בנוסף למחשבים גם פיזיקה. היה לי ברור שהבחירות שלי בתיכון ישפיעו על העתיד שלי, והבחירה בהרחבה של לימודי פיזיקה ומחשבים נבעה מתוך מחשבה שאם ארחיב מקצועות אלו הקבלה לאוניברסיטה מאוחר יותר תהיה קלה עבורי.
מכיוון שהתגייסתי לצה"ל יחסית מאוחר, ניצלתי את הזמן ללימודי פסיכומטרי והצלחתי לקבל ציון מספיק טוב בשביל להתקבל ללימודי הנדסה. לאחר השירות הצבאי בחרתי ללמוד הנדסת מחשבים באוניברסיטת בר אילן – מסלול של 4 שנים שמשלב הנדסת חשמל ומדעי המחשב (תכנות). במהלך השנה השלישית לתואר התחלתי לעבוד במייקרוסופט בתור סטודנטית ומאז אני שם, עובדת וצומחת. אני אוהבת מאוד את מקום העבודה שלי, שמאפשר לי חופש ויצירתיות מקצועית לצד ביטחון כלכלי.
לקבוצה הנוכחית במקום העבודה שלי הצטרפתי בתור אחת משלושת המהנדסים הראשונים. היום זו קבוצה גדולה של מעל 60 אנשים וזו תחושה מדהימה, הקמנו סוג של סטארט-אפ. העבודה בחברת הייטק גדולה כמו מייקרוסופט מאתגרת ומתגמלת, כשהמוצר שאנחנו בונים מגיע לאלפי אנשים ומצליח להשפיע על חייהם לחיוב – זו תחושה מדהימה.
במסגרת העבודה במייקרוסופט מתקיים כל שנה האקתון גדול. השתתפתי בשני האקתונים בהם הצלחנו לקטוף את המקומות הראשונים, וכפרס טסנו לארה"ב להציג את הרעיון שלנו למנהלים בכירים. רגע נוסף שזכור לי במיוחד הוא פגישה עם מנכ"ל מייקרוסופט העולמי סאטיה נאדלה בביקור שלו בישראל. הצגנו לו רעיון טכנולוגי וזה היה מרגש מאוד.
במיקרוסופט יש חשיבות רבה לתרומה חזרה לחברה. לדוגמא, בהאקתון בישראל חבריי ואני החלטנו לחשוב על פתרון טכנולוגי לילדים הסובלים ממוגבלות גופנית ומאושפזים בבית החולים אלין בירושלים. הרעיון שלנו היה מערכת כיפית ללימוד נהיגה על כיסא גלגלים ממונע לילדים קטנים. זה היה אתגר משמעותי עבורי, ואני גאה לעבוד במקום שיש בו חשיבות רבה לאחריות חברתית ולתרומה לחברה.
אני עומדת לעשות רילוקיישן לארצות הברית מטעם מייקרוסופט וזו הולכת לחיות חוויה מטורפת עבורי, הזדמנות להתפתח הן מקצועית והן אישית.
מעבר לעבודה אני אוהבת מאוד ספורט ומקדישה לו מספר ימים בשבוע. אני עוסקת בעיקר בטיפוס וביוגה וחושבת שהם משלימים אחד את השני מצוין.
נערות יקרות, פשוט תאמינו בעצמכן!!! אתן ראויות לכל משימה ואתגר ואין שום דבר שאתן לא יכולות לעשות. אל תתנו לאף אחד לומר לכם שעולם הטכנולוגיה וההייטק שייך לגברים. אם אתן מתעניינות בעולם הזה, אל תתנו לאף אחד לעודד אתכן לבחור מקצוע שמצטייר כיותר נשי. לי אישית תמיד הייתה תמיכה אבל במסגרת ההתנדבות שלי עם נערות צעירות שמעתי אמירות כאלה לא מעט. נשים יכולות לעשות הכל. סמני לעצמך מטרה ופשוט תמצאי את הדרך הייחודית שלך להגיע לשם.
"עשי דברים בדרך שונה שתבליט אותך, חשבי מחוץ לקופסה והביאי איתך משהו יוצא דופן שאף אחד אחר לא מביא. אל תפחדי להעלות רעיונות וללכת איתם עד הסוף, גם אם אנשים מסביב מרימים גבה"
עוד כשהייתי ילדה נמשכתי לטכנולוגיה ותמיד ידעתי שארצה ללכת במסלול טכנולוגי. בתיכון בחרתי במגמת ביוטכנולוגיה, הרחבתי מקצועות מדעיים וניגשתי ל-5 יחידות במתמטיקה ואנגלית. במקרים רבים הייתי הילדה היחידה בחדר מלא בבנים במקצועות הטכנולוגים, אבל זה לא עצר בעדי.
כשהתחלתי לחשוב על הגיוס לצה"ל, עוד בשנות התיכון הראשונות, ידעתי שאני רוצה שירות משמעותי. התגייסתי ליחידת 8200 וגם יצאתי לקצונה. בשירות הצבאי נהניתי והתפתחתי מאוד. למדתי המון והכרתי אנשים מדהימים. תוך כדי הצבא ניגשתי לפסיכומטרי ומייד עם שחרורי מהצבא התחלתי ללמוד הנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת בן גוריון. תמיד ידעתי שאני רוצה להיות מהנדסת כדי שכל האפשרויות יהיו פתוחות בפניי.
במהלך התואר התנסיתי בכל מיני תחומים, ובין היתר השתתפתי בתוכנית יזמות באוניברסיטה בשיתוף עם Google שבה מקימים מיזם טכנולוגי מאפס ועובדים עליו במשך שנה עם מומחים מגוגל וממשרד המשפטים. לאורך כל ההשתתפות שלי בתוכנית האנשים סביבי היו גברים. אחרי שחקרתי את הנושא הבנתי שאחוז היזמיות קטן מאוד (רק 8%). החלטתי שאני רוצה להשפיע ולעשות שינוי.
התחלתי עם רעיון קטן - להקים תוכנית יזמות לסטודנטיות, שתלמד כל אחת שמגיעה בלי רקע בנושא איך להקים מיזם מאפס. לאור הביקוש הגדול לתוכנית והפידבקים המדהימים, החלטתי להרחיב את התוכנית לסניפים נוספים במוסדות אקדמיים. כיום, כל שנה עוברות את תוכנית ההכשרה שלנו כ-400 סטודנטיות בעזרת כ-180 דוברים מהתעשייה, ב-8 מוסדות אקדמיים בארץ ובקרוב גם בחו"ל. הפעילות של WE קיבלה הכרה במגזין פורבס הבינלאומי כשנכנסתי לרשימת "30 הצעירים המבטיחים מתחת לגיל 30" לשנת 2021. בנוסף ל-WE, אני גם מנהלת פרוייקטי מחקר ופיתוח ב–Healthcare Israel ועובדת עם טכנולוגיות שונות המשמשות לעולם הרפואה.
אני פונה אליכן הנשים, אל תהססו לעשות דברים בדרך שונה, אל תפחדו להעלות רעיונות וללכת איתם עד הסוף גם כשאנשים אחרים מסביב מרימים גבה. חשיבה מחוץ לקופסא תוביל אתכן לעשות משהו יוצא דופן שאף אחד אחר לא חשב עליו.
"נסי לדמיין את עצמך בגיל 40. אולי תרצי להיות מנהלת בכירה? אולי תרצי להשפיע על תהליכים משמעותיים? אם כן, צרי לעצמך את התשתית כבר היום"
בתיכון למדתי במגמה ריאלית – הרחבתי 5 יחידות פיזיקה, מחשבים, מתמטיקה ואנגלית. סיימתי את התיכון ובגיל 17 התחלתי בלימודי תואר ראשון במחשבים באוני' תל אביב. התאהבתי בתחום.
במהלך שירותי הצבאי עשיתי היסטוריה: הייתי הבת הראשונה אי פעם בצה"ל שלקחה חלק בקורס תכנות של 8200. באותה תקופה הקורס היה חסום בפני נשים, אבל ההישגים שלי הרשימו מאוד את אנשי היחידה, שעיכבו את הגיוס שלי כדי לפתוח תקן לאישה במסגרת הקורס. בצבא התאהבתי בתחום הבינה המלאכותית, כי הוא יצר חיבור בין העולם האמיתי לעולם הטכנולוגי. נהגתי להישאר שם ימים ולילות ובכלל לא חשבתי להשתחרר. התקדמתי ואף שימשתי ראש צוות מערכת גדולה. לאחר שחרורי מצה"ל כקצינה התחלתי לעבוד בחברת מחשבים וחזרתי ללימודי המחשבים. נחשפתי לקורס יזמות שפתח לי דלת לעולם עצום שלא הכרתי עד כה, שם פגשתי את היזם הישראלי דב מורן, ממציא הדיסק-און-קי, שגייס אותי לסטארט אפ שהקים.
שהיתי שמונה שנים בארצות הברית, שם סיימתי את לימודי הדוקטורט שלי באוניברסיטת ברקלי. ניהלתי פרויקטים בתחומים שונים בחברות בינלאומיות גדולות לצד פיתוח מחקרים אקדמאיים והובלת קורסים והרצאות בתחומים אלה. אני משלבת קריירה ואמהות, נישאתי ויש לי משפחה עם שתי בנות קטנות. כיום אני עומדת בראש תוכנית לתואר שני במנהל עסקים מבוסס בינה מלאכותית וביג דאטה של המרכז הבינתחומי, מתוך הבנה שהבינה המלאכותית היא שורש המהפכה שתיקח אותנו ל-200 השנים הבאות.
כשהייתי נערה שאלתי את עצמה לא מעט מה תהיה התרומה שלי לעולם הזה בעתיד? אנו כל הזמן עושים בחירות בחיים. ממש כמו בחירה מתפריט במסעדה, כשאנחנו לומדים דברים חדשים אנחנו בעצם מגדילים את התפריט שלנו בבחירת הקריירה, מאפשרים לעצמנו יותר חופש בחירה במקצועות ובנושאים שיעניינו אותנו. כמובן שהמגמה שלנו בתיכון משפיעה על מה שיקרה אחרי.
בצעירותי לא התעניינתי במחשבים. בזמנו, המחשבים היו איטיים ויכלו לעשות מעט מאוד. יחד עם זאת, חבריי שיכנעו אותי שזה בשבילי כי אני בת אדם שאוהבת יצירה ומחשבה יצירתית. הם אמרו שהידע שלי בבניית מערכות מחשב יאפשר לי ליצור מה שארצה עבור אנשים. אני בכלל רציתי להיות רופאה או חברת כנסת. רציתי להשפיע על אנשים ברמה האנושית. אבל, החברים מהכיתה אמרו לי שזה לא סותר. אפשר גם וגם.
בהתחלה היה לי קשה עם זה, אבל החלטתי שאני יכולה. ההחלטות האלו בנו לי תפריט שאיפשר לי בחירות מרתקות בחיים, החל מהתפקיד בצבא ועד היום. היום אני מגשימה את חלום הילדות, ודרך הידע שלי בתחומי הטכנולוגיה והבינה המלאכותית אני עובדת בתחומי הרפואה עם משרדי הממשלה, כדי לשפר את החיים של האנשים במדינה ובעולם.
נערה יקרה, נסי לדמיין את עצמך בגיל 40. אולי תרצי להיות מנהלת בכירה? אולי תרצי להשפיע על תהליכים משמעותיים? אם כן, צרי לעצמך את התשתית כבר היום. הטכנולוגיה בימינו היא התשתית של כל החברות העסקיות. בוודאי של חברות הסטארט-אפ המובילות. יהיה לך מאוד קשה להוביל חברות בלי תשתית ידע טכנולוגית. אל תוותרי, אתגרי את עצמך בתחומי המדעים והטכנולוגיה. גם כשקשה או מעצבן זכרי שככה זה בעלייה - יום יבוא ותעמדי על פסגת ההר.
"הבנתי שזה תלוי בי. הבחירות שאעשה והדרך שבה אתמודד עם החששות יכתיבו האם אצליח להתגבר עליהם או לא"
גדלתי בבאר שבע כתלמידת אולפנה, שרתי כקצינה ביחידת מחשוב בחיל המודיעין ולמדתי שני תארים בהנדסת מערכות מידע באוניברסיטת בן-גוריון. אני נשואה ואמא לשלושה שובבים, וכיום אני מנהלת בכירה בחברה הבינלאומית Anaplan, בה אני אחראית על מחלקה שעוסקת בבינה מלאכותית.
ולא, לא נולדתי הייטקיסטית.
המסע שלי אל ההייטק התחיל כבר לפני כשני עשורים. זכיתי לגדול במשפחה תומכת ומעודדת, כזו שהעריכה את ההצלחות שלי ותמיד נתנה לי להרגיש שאני מסוגלת להגיע לאן שרק אבחר. מגיל קטן נהניתי לעסוק במתמטיקה ובמדעים, ובאופן כללי אהבתי ללמוד והיה לי חשוב להצליח.
כשהייתי בחטיבת הביניים אחותי הגדולה החלה ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטה. ראיתי כמה הלימודים מאתגרים אך מעניינים והדבר היווה לי השראה. הבנתי שזה דורש הרבה השקעה אבל אפשרי. כשחשבתי על העתיד שלי, התמונה אט אט החלה להתבהר והבנתי שארצה לנתב את חיי למקומות שיאתגרו אותי אינטלקטואלית ויאפשרו לי להתפתח וללמוד באופן מתמיד.
בחרתי להאמין בעצמי, להאמין שאני יכולה אם רק ארצה, ובחרתי גם לעשות את מה שנדרש כדי להבטיח את ההצלחה שלי בעתיד. אז למדתי והשקעתי, תגברתי פיזיקה ובחרתי במסלול צבאי שפתח בפני את עולם המחשוב על אף שלא היה לי בו ניסיון. בחרתי גם לבלות חמש שנים באוניברסיטה, להתמקצע ולהתמחות כדי לפתוח כמה שיותר דלתות לעצמי בעתיד.
לאורך הדרך ליוו אותי לא מעט חששות: מה אם אני לא מספיק טובה? מה אם יהיה לי קשה מדי ולא אצליח? אולי אשתעמם מהתעסקות בטכנולוגיה ולא איהנה מהעבודה? איך אצליח להשתלב בעולם ההייטק? מה אם זה עולם קשוח מדי? אני הרי בחורה רגישה. ומה יקרה כשארצה להקים משפחה? האם בהייטק אידרש לעשות ויתורים גדולים? האם אצליח להגיע לעשייה משמעותית שתורמת לעולם?
גיליתי שהחששות הללו משותפים לנשים רבות. בחרתי להשתייך לקבוצת הנשים שלא נותנת להם לעמוד בדרכה. הבנתי שזה תלוי בי. הבחירות שאעשה והדרך שבה אתמודד עם החששות יכתיבו האם אצליח להתגבר עליהם או לא.
למשל, אמרתי לעצמי: למה שלא אהיה מספיק טובה? אם אלמד ואשקיע, אין סיבה שלא אצליח. בדיוק כמו בכל מקצוע אחר. מה יגרום לי לאהוב טכנולוגיה? עצם ההתעסקות בה! ככל שאני עוסקת יותר בטכנולוגיה מסוימת, כך אני מבינה אותה יותר ומשם העניין שלי בה עולה. איך אצליח להשתלב? בהייטק יש מגוון גדול של חברות שקל יחסית לעבור ביניהן! אני רק צריכה לבחור בקפידה. בהייטק יש גם מגוון גדול מאוד של תפקידים בעלי אופי שונה, אני צריכה להקשיב לעצמי ולמצוא את התפקידים שמתאימים לאופי שלי וליכולותי.
ומה יקרה כשארצה להקים משפחה? גם זה בידיים שלי! עולם ההייטק מציע המון גמישות בשעות העבודה וגם מתגמל מאוד. העצמאות הכלכלית שהגעתי אליה בזכות העבודה בהייטק נתנה לי המון כוח לבחור בבן-זוג שיראה בי כשווה לו, יעריך את יכולותיי ויהיה שותף לדרך. כשאני לא תלויה כלכלית בבן הזוג, אני בוחרת בו כל יום מחדש ולא נשארת איתו בלית ברירה. אנחנו מנהלים הורות שוויונית וכך נטל הבית והמשפחה אינו כולו עלי ואני יכולה להיות אמא נהדרת וגם להתמקד בפיתוח האישי שלי. ומה לגבי עשייה משמעותית? קיימות חברות רבות שמפתחות טכנולוגיות מצילות חיים. גם ידוע שההייטק מהווה מנוע הכלכלי משמעותי למדינת ישראל, ושהכסף שהוא מכניס למדינה מאפשר את קיומם של שירותים רבים שהמדינה נותנת לנו האזרחים. כן, לעבוד בהייטק זה ציוני!
ניטשה אמר: ״ההצלחה אינה מצויה תמיד רק בניצחון, אלא לעתים כבר ברצון לנצח״. כלומר, הכל בראש! הבשורות הטובות הן שאנחנו יכולות לשלוט בתמונה שאנחנו מציירות לעצמנו בראש, ולעשות את הבחירות שלנו מתוך רצון ותשוקה, מבלי לתת לחששות לעצור בעדנו. נערות יקרות, אני מאחלת לכן המון הצלחה ומחכה בהתרגשות לפגוש אתכן בעוד כמה שנים במסדרונות ההייטק.
מוזמנות לקבל עוד עדכונים על קידום בנות לבחירה במגמות מדעיות בקישור הזה.