נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
כולם מדברים על אומת הסטארטאפ. היום נדבר עם אורה אגוזי ברזילי, המכהנת כסגנית נשיא ל-tech operations באחת החברות המובילות, Taboola, ששוויה 2.6 מיליארד דולר.
מסתכלים עלינו מורות ומורים, תלמידות ותלמידים, הרבה מאיתנו רוצים שהילדים שלנו יגיעו להיות בכירים בהייטק הישראלי. איך הפכת להיות אחת המובילות בחברה?
"אני מקווה שזה לא החלום היחיד של כל הילדים, כל חלום לגיטימי. אני אדבר ספציפית על החלום שלי. היו הרבה תחנות בדרך. קודם כל המשפחה שלי. אבא שלי כמהנדס אלקטרוניקה היה איש שבונה דברים, ואני הייתי "הבן" שלא היה לו עד שנולד אחי הקטן. אז למשל אהבתי מאוד לבנות הרבה לגו, הרבה מכוניות. היה טבעי לבנות דברים, ולהסתכל על אבא שלי הפך את זה לאפשרי. זה כנראה הדבר הכי חשוב. לא מרגישה שהייתה לי תקרת זכוכית משמעותית".
אמרו לך בבית שאת יכולה הכל?
"לא. גם באתי מבית דתי, אז כבודה של בת מלך פנימה. בחינוך הדתי במיוחד ניסו לקחת אותי אחורה. אבל ראיתי משהו אחר וידעתי שאני טובה בזה. שיחקתי במחשב והייתי טובה בזה. אז כל הקולות שניסו למקם אותי באיזושהי משבצת פחות עבדו במקרה שלי כי היה לי בסיס חזק מהבית".
ספרי על המשבצת הזו.
"זו חוויה שעשתה אותי למה שאני. זו היכולת שלי לבנות את עמו השדרה שלי, להבין מה אני באמת רוצה ועל מה אני רוצה להילחם. כשאני הלכתי לחמש יחידות מתמטיקה או פיזיקה הרוב מסביבי היו בנים. היה ברור שהבנות הולכות לסוציולוגיה, ביולוגיה".
וכשהיה קשה כי אלה לימודים לא פשוטים, מה עשית אז?
"אולי פה הדת כן עוזרת כי לומדים שלא כל דבר הוא קל והאתגרים והקשיים זה חלק מהחיים. זה עיצב אצל הרבה גם בתוך מעסיקה. אם אתה יודע להתמודד עם אתגר ומשימות לא קלות זה הופך אותך למצליח".
ואיך זה לתפקד בתוך סביבה שרובה גברית?
"מאוד מורכב. יש לזה יתרונות, אבל גם קשיים שרק בשנתיים האחרונות כשאני עובדת בתפקידים מאוד בכירים ובפורומים שהם באמת רק של גברים, לומדים להתגבר על זה ולקחת את זה בצורה יותר קלה".
מה זו ההתמודדות עם סביבה מאוד גברית?
"טיילת פעם באפריקה? זו קצת אותה תחושה. להסתובב במקום שהוא כל כך שונה ממה שאתה חווית בחיים שלך או איך שאתה מתנסח. הדרך שלי להביע את עצמי, בהגדרה היא שונה. וככל שנכנסים לתפקידים יותר בכירים הדרך להתמודד עם זה היא לא לחקות את מה שקורה בחדר, אלא דווקא למצוא את הדרך שלי. אם נשים נקלעות לסיטואציה מאוד דומיננטית ואולי עם קולות רמים בחדר, פעם אולי הייתי צועקת, אבל היום אני חושבת שזה ההפך – אני אוריד את הקול שלי ואהיה נוכחת בדרכי".
למה נשים אחרות לא מגיעות להייטק בהמוניהן?
"למה גברים לא מגיעים להיות גננים בגנים? עניין של נגישות, זה לא נראה להם הדבר הטבעי לעשות. יש תזוזה לשני הכיוונים כיום".
לפרקים נוספים של ריסטארט:
ברגע שיהיו 30-40% גברים גננים זה יחשב מקצוע שגם גברים יכולים לעשות?
"זה יכול לעזור, השאלה אם אנחנו רוצים לחכות לזה, אני אישית לא. זה קשור בלהבין שכל האפשרויות פתוחות. אנחנו צריכים לשדר משהו כזה, יש הסללה טבעית במה בנות צריכות להתעסק ובמה בנים, אם תהיה פתיחה של זה בנים ובנות לא יסננו אוטומטית דברים. אחר כך זה עניין של איך בונים את הבית. אני היום בתפקיד שלי כי זו בחירה משותפת שלי ושל בן הזוג שלי. זה מאוד קשור לפרטנר".
אז מה את מחפשת כמעסיקה? איך מתקבלים לעבודה בטבולה?
"צריך להתחיל מבסיס איכותי. צריך להיות בנאדם מאוד חכם וגם בנאדם טוב עם ערכים. נניח שפה שללתי אחוזים נכבדים מהאוכלוסייה".
איך את יודעת מי חכם?
"אפשר לראות את זה בציונים. זו אינדיקציה לא רעה. תואר, פסיכומטרי גם אבל לא מספיק. זה נותן לי סך הכל היתכנות ראשונית. אחר כך זה כישורים שקשורים לעולמות שלנו. אני מחפשת אנשים שיודעים לפתור בעיות. אז השיחות שלנו הן סביב בעיות שהמועמדים פתרו. אלה חייבים להיות אנשים שזה הכיף שלהם, זה מה שהם אוהבים לעשות.
"הייתי מאוד רוצה שילדים במדינת ישראל לא יסתכלו על בעיה כדבר מפחיד אלא כאתגר. אם היה אפשר לשלב יותר אתגרים במערכת החינוך, לא חובה בתחום מדעי, אפשר גם בתחום של ספורט. שמתי לב שאנשים שמצטיינים בספורט, יהיו מהנדסים מאוד טובים".
מה הטיפ שהיית נותנת למורים אם היה אפשר לשנות משהו בדרך שבה מכשירים תלמידים במערכת החינוך?
"שני דברים: גם לא להסליל בנים למשהו אחד ובנות למשהו אחר, וגם התמודדות עם בעיות ואתגרים, זה חייב להיות חלק מהיומיום, ולא בתור משהו לא טוב אלא בתור משהו חיובי שהוא חלק מהחיים".
מראיין: אלי הורביץ | הפקה: עדי בר צבי ורביד יראון דר
כל הפרקים של ריסטארט זמינים באפליקציות Apple ו-spotify. להאזנה