מרי אנינג חיה אי שם, סמוך לתעלת למנש. היא אהבה לטייל הרבה באיזור ביתה ולהתבונן בטבע שסביבה. בעיקר היא אהבה להסתכל על האדמה ולשאול, על מה היא דורכת ומה היא רואה שם? בזכות אותה אישה סקרנית ואוהבת טבע התגלו הדינוזאורים הימיים, אשר הביאו לשינוי מהפכני בתפיסת האבולוציה של בעלי החיים. מרי לא קיבלה בחייה קרדיט אקדמי על גילויה, אבל הסיפור על חייה רבי התהפוכות מרתק ממש. איך הגעתי אליו? מיד אספר.
עולם עשיר וזמין של תוכן מרתק
מתי בפעם האחרונה קראתם ספר מעניין? לצערנו, רבים יענו כיום שמשימות היום-יום העמוסות אינן מותירות הרבה זמן לקריאה ולמידה. אנחנו רצים בין המשימות שיש לנו לבית הספר ולתלמידינו, מטלות הבית, נסיעות והסעות בין לבין ולכל זה – נסו להכניס גם עיסוק בספורט... כאן בדיוק יכול לעזור עולם הפודקאסט אותו אני ממש ממליצה לכם להכיר! בעזרתו אתם יכולים לשלב את כל הפעולות האוטומטיות שלכם ביום-יום, כמו נסיעה, הליכה, קניות בסופר או ספורט – עם הקשבה לעולם תוכן מגוון ומרתק, שיכול להעשיר מאוד אתכם ואת תלמידיכם.
הפודקאסט, הנקרא בעברית הסכת, שינה לי ולמיליוני אנשים נוספים בעולם את האופן שבו אנחנו פותחים את הבוקר. לא עוד סקירת עיתונים העוסקים בדרמות של היום שעבר, אלא הקשבה לסיפורים מרתקים על אנשים ומיזמים, האזנה להמלצות מומחים וחשיפה לעולמות תוכן מגוונים. להסכת ניתן להאזין בכל זמן ישירות מאתרי אינטרנט, ספוטיפיי או אפליקציות ייעודיות, כגון גוגל פודקאסט, אותן יש להוריד לסלולר. אפליקציות אלה מאפשרות לאתר הסכתים לפי נושא או שם וגם ממליצות על פודקאסטים פופולאריים בהתאם לקטגוריות החיפוש שלנו.
בפודקאסטים נמצא תכנים שנדיר למצוא ברדיו. כמה מכם מכירים תכנית רדיו המביאה לנו סיפורים היסטוריים או כזו המסבירה לנו על מונחים שכיחים שלא תמיד נהירים לנו? קחו לדוגמה נושא כמו פנסיה. סוגיה זו מגיעה לעתים לתקשורת כדי להוסיף קורטוב של חרדה לחיינו ולמרות זאת, נתקשה למצוא תכנית רדיו שתסביר לנו איך נקבעת הפנסיה, כיצד ריבית נמוכה משפיעה עליה ולמה חשוב לתת את הדעת לדמי הניהול? בקשו באמצעות מנוע חיפוש פודקאסט בנושא ותגיעו לפרק העוסק בכך. זוהי דוגמה אחת לאופן בו נושאים מקבלים בפודקאסט זווית ראיה אחרת, לרוב מעמיקה יותר, מזו שאנחנו רגילים אליה באמצעי התקשורת הרשמיים. והיתרון המובהק הוא שהכל זמין לנו - לאיתור, האזנה והפצה, בכל עת שנחפוץ.
>>> היכנסו גם לפודקאסטים של "הגיע זמן חינוך" <<<
הסכתים למחנכים
בתחום החינוך תוכלו למצוא ברשת מספר רב של פודקאסטים המכוונים לפיתוח מקצועי, רובם באנגלית. כתבנו על כך בעבר בכתבה כאן: פודקאסט בחינוך. הפודקאסטים בתחום בארץ מכוונים בעיקר לחדשנות בחינוך, אבל כאנשי חינוך, המקצוע שלנו אינו מסתכם בטכניקות הוראה ובפיתוח מיומנויות אצל תלמידים.
כאנשי חינוך, אנחנו רוצים לפתח לומדים סקרנים, מלאי מוטיבציה ללמידה ופתוחים להקשבה. כדי לפתח הרגלים אלו אצל הילדים שלנו, אנחנו צריכים להיות מודל לאותה תשוקה. לרצות ללמוד, לדעת להקשיב, להיות ביקורתיים ולחשוב כיצד אותו דבר חדש שלמדנו היום מתקשר ומשפיע על ההוראה שלנו. נוכל להגיע עם אותה סקרנות לכיתה ולספר לתלמידינו על דברים מרתקים שלמדנו היום, תוך שאנחנו מעבירים הלאה את הסיפור והמסר שלו ומניעים לשינוי.
כאנשי חינוך, חשוב שנדאג להיות רחבי אופקים ופתוחים לחיבור תחומי הדעת שאנחנו מומחים בהם לתחומים נוספים. לא מספיק שנלמד את תחום הדעת שלנו, אלא חשוב שגם נכין את תלמידינו לעולם אליו הם יוצאים – המכיל בעיות מורכבות ברמה הלוקאלית והגלובלית, מצבים שיש לשאול עליהם את השאלות הגדולות ולחפש פתרונות. לפניכם שלושה תחומי פודקאסטים ששווה לנו כאנשי חינוך להכיר:
1. פודקאסטים בתחום ההתנהגות
איך הבנה של פעילות המוח יכולה להפעיל את כוח הרצון שלנו? כיצד ניתן לשפר את הזיכרון? אילו פעולות יכולות לגרום לנו להיות מאושרים? קחו למשל את הפודקאסט מיינדסט של שלומי חסטר, מנהל ידע בהיי-טק, שהתנהגותם של אנשים מסקרנת אותו ובאמצעות ראיונות שהוא עורך עם חוקרי מוח ומאמני NLP, העוסקים בפילוסופיה ופסיכולוגיה, הוא ואנחנו לומדים להבין טוב יותר את המניעים והמעשים שלנו ועל הדרך מקבלים רעיונות לשינוי הרגלים שאינם מיטיבים עמנו.
פודקאסט מומלץ אחר, אשר אינו עוסק באופן ישיר בפסיכולוגיה, אך מביא את סיפורם של אנשים מצליחים המספרים על האופן בו הם מפתחים את המיומנויות הרכות שלהם, הוא הפודקאסט לעל-אנושיות. תומי בראב משוחח עם יזמים על המיומנות שהם פיתחו לעצמם באמצעות למידה והתנסות וכן על אפליקציות קיימות, כדי לסייע לארגן את הזמן, לסיים משימות, להציב מטרות, להירגע בעזרת מדיטציות ועוד. אנחנו, כמעצבי הרגלי למידה אצל תלמידים, יכולים להכיר דרך פודקאסטים מהסוג הזה את הגורמים לדפוסי החשיבה ולטייסים האוטומטים אצלנו ואצל התלמידים שלנו. רשימה נוספת להאזנה של פודקאסטים בנושא תמצאו כאן.
2. פודקאסטים בנושאי תרבות
תוכניות הלימוד שלנו בתחומי הספרות והאמנות משתנות לאט וממוקדות ביצירות תרבותיות מסוימות. הפודקאסטים חושפים אותנו לספרות, שירה ואומנות מעודכנת ומגוונת יותר, מכל רחבי העולם. קחו למשל את הפודקאסט טקסטמאניה, בו מטפלת המשוררת נעם פרתום במושגים של אלימות, פליטות, אחים, בית ואושר, באמצעות טקסטים מסוגים שונים, הכוללים שירה, שירה מולחנת, תקצירי מחקר, טקסטים פילוסופיים וקטעי פרוזה. בפרק על נושא הסליחה למשל, היא מחברת יחד טקסטים מהיהדות של אדון הסליחות, עם הסבר על משמעות הסליחה בבודהיזם, המלמד אותנו להקשיב לקולו של האחר ומוסיפה לכל זה את שירה של טרייסי צ'פמן על אותן מילים של סליחה שלא באות בקלות.
יש ביכולתנו לטפח לומדים הצורכים תרבות עכשווית ולהעצים בכך את השיח הביקורתי שלנו. ניתן להיעזר ברשימה להאזנה, אותה נמצא באתר המרכז את מירב הפודקאסטים בארץ.
3. פודקאסטים על דמויות מעוררות השראה
רבים מהפודקאסטים מביאים את סיפוריהם של דמויות היסטוריות מוכרות, אך הקסם שאני מגלה, הוא דווקא כשהם מביאים לנו את סיפוריהם של הדמויות המוכרות פחות, שהישגיהן מהדהדים גם היום. בנוסף, פעמים רבות הם מראיינים נשים ואנשים מרתקים המשתפים בניסיון חייהם. כך אנחנו זוכים לשמוע את האמונות, היעדים ודרכי החשיבה שהביאו אותם לפעול, ליצור ולהשפיע. האזנה לסיפורים אלה ממלאת אותי בהתפעמות, ההערצה ותחושת שליחות להעביר הלאה את סיפוריהם לתלמידינו.
אחד הסיפורים שריגשו אותי במיוחד היה סיפורה של מרי אנינג, "מאובנת", איתו פתחתי את המאמר, אשר פורסם בפודקאסט מינהר הזמן ובו העורך ערן מינהר מגולל את חייה של אנינג, הנחשבת כיום לאחת מעשר המדעניות הבריטיות שהשפיעו באופן המשמעותי ביותר על המדע, למרות שהיתה מדענית מסוג אחר. מהלך חייה של מרי אנינג היו עמוסים במאבקי הישרדות כלכלים, מגדריים ובריאותיים ואף על פי כן לא ויתרה לרגע על הפעילות המחקרית שלה.
חשיבותם של פודקאסטים אלה הוא במפגש עם אנשים שחשבו מחשבה, עשו מעשה והשפיעו באופן כלשהו על חייהם של אנשים רבים. אלו אנשים שהסיפור שלהם מעורר הזדהות והשתאות על האומץ, היוזמה, ההחלטיות והתובנות שלהם. המפגש עם דמויות מהסוג הזה גורם לנו לחשוב אחרת, מכוון אותנו לשאול שאלות ולהיות ביקורתיים ומדליק אצלנו מחשבה חדשה.
ליאור פרנקל בפודקאסט פופקורן מראיין אנשים ממגוון עיסוקים, שהסיפור שלהם מייצג את אנשי העולם החדש המתנסים במגוון עבודות, מכירים בתהליך שהם עוברים, יודעים להסביר את הכישלונות ולהגיע לאותן הצלחות שהם יכולים לשתף ולהעביר הלאה. שמעתם על אדם שמעניין אתכם? נסו לחפש פודקאסט עליו.
ועוד המלצה: חצי שעה של השראה עם ד"ר גוין סאס, אשר מדגים איך אנחנו משתדלים לאלף את התלמידים שלנו להגיע להישגים דומים ומונעים מהם את היכולת להיות שונים. המאזינים בפרק יזכו גם במספר תרגילים פשוטים לשחרור החשיבה היעילה והחלפתה בחשיבה יצירתית. יזמים רבים יצרו פודקאסטים ממוקדי נושא. יתכן שאת חלקם תרצו אפילו להזמין לבית הספר לאחר ההאזנה. לרשימה חלקית של פודקאסטים מהסוג ניתן להיחשף דרך הרשימה הבאה, הלקוחה מתוך האתר - המקום לכל מי שאוהב פודקאסטים.
אחתום את ההמלצות שלי בהסכת על עמוס עוז ז"ל, מורה, סופר ודמות מופת. ב"כאן" החליטו להנגיש לזכרו אסופת ראיונות בשם מחשבות בלב איש. אני מאוד ממליצה להקשיב לכל הפרק ולהשתאות רגע על דקה 38, בה עמוס עוז מתאר את מטרתו העיקרית בבואו ללמד את תלמידיו בתיכון ספרות - הרצון שהילדים יתמכרו ליצירה. תארו לעצמכם איך יראה שיעור שאנחנו מעוניינים שהילדים יתמכרו לנושא שלו?
מזמינה אתכם להתמכר לפודקאסטים. הם זמינים לכל דורש, חינמיים ויכולים להוות חלק מהפיתוח המקצועי שלנו כמורים, רכזים, מנהלים, מדריכים ומפקחים. ממליצה לשתף בקבוצות הוואטסאפ של הצוות פרקים להאזנה משותפת ולדיון עמיתים.
- - - - - - - - - - - - - - - -
הצטרפו לקבוצה שפתחתי בפייסבוק, פודקאסט על סדר היום, שם תמצאו הרבה המלצות על פרקים מתוך פודקאסטים מעניינים במיוחד. איזה פודקאסטים אתם אוהבים לשמוע? מוזמנים לשתף אותנו כאן בתגובות.