נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
אומרים שכל ההתחלות קשות, ות'כלס צודקים. השנה הראשונה בהוראה מלווה בעליות ומורדות, הצלחות ואי הצלחות, רגעים בהם אתה מרגיש שאתה בשליטה, והתובנה שזה לא בדיוק המצב, טוב אתם יודעים.
הגעתי להוראה בגיל יחסית מבוגר לאחר שנים של שירות בתפקידים הנדסיים שונים במערכת הביטחון. הגעתי מלא אנרגיה, מוטיבציה, תחושת שליחות ומעט הבנה של מהות המקצוע. כמו כל מורה חדש עברתי את הטלטלות של השנה הראשונה. עשיתי, טעיתי, התייעצתי, הקשבתי, שיניתי, טעיתי שוב, ופתאום נגמרה השנה. מצאתי את עצמי לאחר הבגרות בפיזיקה יושב ומנסה לסכם לעצמי את התהליך שעברתי, רושם תובנות ומפיק לקחים לשנה הבאה, וכך נולדה הרשימה הבאה.
10 נקודות למחשבה לכל המורים והמורות החדשים (כמוני) במערכת
1. תנו לעצמכם את התנאים להצליח
תסתובבו, תשאלו, תתראיינו, תבקרו בבית הספר, תעבירו שיעור ניסיון, תכנסו לחדר המורים במספר בתי ספר ובחרו את זה שמרגיש לכם הכי נכון. אם נדלקות לכם נורות אדומות בתהליך תזהרו ותמנעו מאמירות כגון "יהיה בסדר״ או ״נסתדר" בייחוד כאשר מדובר במנהלים וסמכויות מקצועיות בבית הספר. חשוב להתחיל בבית ספר טוב עם צוות והנהלה שיתמכו בכם.
2. התחילו פשוט
הוראה פשוטה ומדויקת של החומר בספרי הלימוד היא הישג טוב לשנה ראשונה, יהיו לכן מספיק דברים חדשים להתמודד איתם בהתחלה (מישהו אמר ניהול כיתה?). עם ההתקדמות יתפנו לכן זמן וקשב לשיטות לימוד יצירתיות, הוראה דיפרנציאלית, למידה משמעותית ועוד. כמו בכל מקצוע גם בהוראה לא הופכים למומחים בשנה אחת, תנו לתהליך את הזמן שלו.
3. תנו לעצמכם לעשות טעויות
יש הבדל בין מה שאתם חושבים שאתם יודעים לבין מה שאתם באמת יודעים על הוראה, וטעויות הן הדרך ללמוד. מהר מאוד תגלו כי מה שלימדתם אינו בהכרח מה שהתלמיד למד ושהוראה היא לא פשוטה. תראו מה עובד ומה לא עובד, ותתקנו תוך כדי תנועה. קחו בחשבון שלמרות שיכול להיות שהגעתם מקצוענים במקצוע הקודם שלכם אתם תעשו טעויות בסיסיות כמורים עד שתלמדו מהניסיון של עצמכם, וזה לגמרי בסדר.
4. דעו את עצמכם
במהלך השנה תגלו שלהיות מורה זה לא בדיוק מה שחשבתם. דעו מה אתם רוצים לתת, לתלמידים למערכת ולקהילה ומה אתם מצפים לקבל מהם. נסו לגשר על אי התאמה בין הציפיות למציאות, אחרת הדבר יעלה לכם בתסכול ואף עלול להביא לעזיבתכם את המקצוע. קחו בחשבון כי השנה הראשונה אינה מייצגת את העבודה במקצוע, כמו ששלב ההמראה של מטוס לא מייצג את הטיסה שאחריו.
5. היעזרו במורים מנוסים
אל תתביישו לשתף אחרים בקשיים שלכם בפן המקצועי, בפן האישי ובהתנהלות מול תלמידים, הורים והמערכת. תקשיבו לעצות מניסיונם של אחרים ותבחרו מה לקחת וממה להתעלם. תגלו שיש הרבה מכנה משותף אבל גם הרבה גישות שונות.
6. שתפו עמיתים במצבים דומים
דברו עם מורים חדשים אחרים. מהר מאוד תגלו שהבעיות שאתן נתקלות בהן לא ייחודיות לכו, זה חלק מהתהליך שכולן עוברות. זה לא פותר את הבעיה אבל זה מקל קצת על ההתמודדות.
7. אל תנסו לתקן את המערכת
מערכת החינוך בכלל, ובית הספר בו אתם מלמדים בפרט, מתנהלים ככל הנראה באופן שונה מאוד מארגונים אחרים שאתם מכירים. אל תנסו לשנות את המערכת, תתמקדו בללמוד אותה ותדאגו שחלקת האלוהים הקטנה שלכם תתנהל טוב. אם שיניתם משהו לטובה בתחום שלכם תנו לשינוי לחלחל לסביבה באופן אורגני.
8. הזהרו מעומס יתר
אתן נכנסות למקצוע חדש במערכת חדשה. אתן לא באמת מבינות את כל המשמעויות של תכולות העבודה שאתן לוקחות על עצמכן. אם אתן יכולות להרשות לעצמכן - תתחילו בהיקף משרה נמוך ממה שנראה לכן שתוכלו להתמודד איתו. אל תדאגו - לא יהיה לכן זמן פנוי - בשנה הראשונה כל דבר לוקח הרבה יותר זמן והרבה יותר מאמץ. המטרה שלכן היא שהשנה הראשונה תהיה חוויה חיובית על מנת שלא תהיה השנה האחרונה שלכן במקצוע.
9. אנשים זה הכל
הוראה היא עבודה עם אנשים ממגוון רחב של גילאים, אופי, יכולות, רמות מוטיבציה, צרכים וציפיות. תשקיעו את הזמן בלפתח ולשפר את מיומנויות ההקשבה והתקשורת שלכם, זו המפתח להצלחה במקצוע ובכלל.
10. תהנו
תשתדלו ליהנות מהחוויה - אין הרבה הזדמנויות לחוות דברים בפעם הראשונה.