שירה עבדה 10 שנים במערכת החינוך, וכל השנים היא הייתה בטוחה שהכל בסדר בתלוש ושהיא בכלל לא צריכה לבדוק אותו. רק אחרי שנים, במקרה, היא החליטה לבדוק והתברר שבגלל טעות טכנית משרד החינוך היה חייב לה 10,000 ש"ח.
לקרוא ולנתח תלושי שכר זו לא משימה פשוטה. יש מגוון סעיפים שמשפיעים על השכר הסופי, כגון ניכויים, הפרשות, דמי הבראה וכו'. כשמדובר במורים, העניין מסתבך עוד יותר: אחוזי המשרה, הותק והתפקידים משתנים באופן תכוף, הסכמי השכר מתעדכנים והדרגה עולה כל מספר שנים.
כתוצאה מכך - תלוש השכר של המורים בישראל עמוס פרטי מידע ונתונים שלא את כולם אנחנו מצליחים להבין, קל וחומר לוודא שהם נכונים. לא מעט מורים מגלים בדיעבד טעויות בתלוש שהצליחו לחמוק תחת הרדאר שלהם, וסכומים נכבדים הולכים לאיבוד. להלן כמה טיפים שינסו לעשות מעט סדר בבלגאן ויעזרו לכם להבין טוב יותר את תלוש השכר שלכם, ומי יודע? אולי אפילו תגלו שכבר עכשיו מגיעים לכם כספים נוספים.
7 טיפים למציאת כספים אבודים בתלוש השכר שלכם
1. התיידדו עם מבנה התלוש
ראשית, חשוב להכיר את מבנה התלוש. תלוש השכר של המורים שונה מעט מתלוש השכר הרגיל במשק – גם מבחינת הנראות וגם מבחינת הנתונים. התלוש מתפרס על פני שני עמודים והוא מחולק לשני חלקים עיקריים: הפרטים האישיים והנתונים הכספיים. אל תוותרו על מעבר והיכרות עם אף חלק, כדי לוודא ששני החלקים מדוייקים.
2. ודאו שהנתונים האישיים שלכם מעודכנים
תחת מטריית הפרטים האישיים תוכלו למצוא את הנתונים היבשים שלכם, כגון שם, כתובת, תעודת זהות, מצב משפחתי, פרטי חשבון בנק ונתוני המס. שימו לב שבעוד חלק מן הנתונים יישארו קבועים (תעודת הזהות, למשל) חלק לא קטן מהם עשוי להשתנות עם השנים. פרטים כמו נתוני המס או המצב המשפחתי שלכם משפיעים על תלוש השכר וחשוב לעקוב ולוודא שהם מעודכנים. גם את פירוט היקף ההעסקה תמצאו כאן, והוא כמובן נגזר מפירוט המשרה לחודש שתמצאו בדף האחורי של התלוש.
3. אל תפספסו קידום בדרגת השכר
החלק השני של התלוש הוא פירוט הנתונים הכספיים שלכם, ובו בעצם מחושבת המשכורת לפי היקף המשרה, התשלומים, הזיכויים, ההפרשות והניכויים. שם נמצאים ניכויי החובה, קופות הגמל וההפרשים עבור חודשים קודמים, וכמובן גם שכר הבסיס. את שכר הבסיס שלכם מחשבים לפי טבלאות השכר הרלוונטיות לרפורמות השונות: ברפורמת 'עוז לתמורה' שכרכם יחושב רק לפי הותק והתואר, ב'אופק חדש' הוא יחושב גם לפי הדרגה. כדאי לדעת שקידום בכל דרגה באופק חדש שווה לפחות 500 ש"ח בחודש שזה 6,000 ש"ח בשנה. לכן, חשוב מאוד לשים לב שמעלים אתכם בזמן.
4. ודאו בכל חודש את נתוני העבודה לאותו חודש
בתלוש השכר שלכם תמצאו שלוש טבלאות המאגדות את חודש העבודה הממוצע שלכם: משרות לחודש, מילוי מקום ודיווח היעדרויות.
בטבלת משרות לחודש ימולאו הפרטים של כל המשרות שלכם בפיצולים השונים. תמצאו שם את שם המוסד, מספר השעות בשבוע שעבדתם בו ואת בסיס המשרה לאותן שעות (פרונטליות, פרטניות ושעות השהייה).
בטבלת היעדרויות יופיעו כל ההיעדרויות שלכם בחודש האחרון, בין אם הן היעדרויות המזכות אתכם בשכר, למשל השתלמויות שונות או ימי מחלה, ובין אם הן לא. תמצאו שם פירוט של סוג ההיעדרות והתאריכים הרלוונטיים. בטבלת מילוי מקום יופיעו כל המוסדות בהם מילאתם מקום באותו החודש, סוג הפיצול וכמות השעות.
שימו לב! את הנתונים של כל שלושת הטבלאות קל לכם מאוד לאמת. מומלץ לרשום בזמן אמת את הנתונים האלו ביומן מסודר באופן מדויק, וכך כאשר יגיע התשלום תוכלו לעבור על מה שכתבתם ולוודא ששום נתון לא התפספס.
5. הכירו את מגוון התוספות וההטבות שמגיעות לכם
מפעם לפעם תזכו לתוספות או הטבות שונות בתלוש השכר, חלקן מצטברות וחלקן שוטפות. הבעיה: לא כולנו מודעים לכך שאנחנו זכאים להן. לכן חשוב להכיר את התוספות וההטבות האפשריות (שהן רבות מאוד) ובמיוחד את אלו שרלוונטיות לך באופן אישי ואז לוודא שהן אכן התקבלו הנה כמה דוגמאות לתוספות והטבות נפוצות:
6. דעו מהם הסכמי השכר הרלוונטיים לכם
גננות ומורים ביסודי וחטיבת הביניים יועסקו לפי 'אופק חדש', בעוד בחטיבה העליונה הם יועסקו לפי רפורמת 'עוז לתמורה'. הסכמי השכר בין הרפורמות השונות לבין משרד האוצר משתנים מפעם לפעם, והדבר מתבטא באופן ישיר בתלוש השכר שלכם. לכן חשוב להתעדכן בחדשות ובאמצעי המדיה השונים על ההסכמים החדשים, ולוודא שהם אכן באים לידי ביטוי גם במשכורת האישית שלכם.
7. החלפתם תפקיד? ודאו שזה ניכר בתלוש
אם החלפתם תפקיד או קיבלתם על עצמכם תפקיד חדש, למשל מחנך, רכז שכבה, סגן מנהל, יועץ וכן הלאה – גם זה יגולם בתלוש ואתם אמורים לקבל על התפקיד החדש שכר בהתאם. לא תמיד הדברים הללו מתעדכנים בזמן וחשוב שתוודאו שאכן התלוש שלכם עודכן לאחר הכניסה לתפקיד החדש.
אתם עובדים קשה בשביל הכסף – ומגיע לכם לקבל אותו. תלוש השכר של המורים מורכב מהמון פרטי מידע ונתונים, שכולם משפיעים באופן ישיר על המשכורת שלכם. חשוב ללמוד ולהבין אותו כדי לא לפספס פרטים חשובים.