נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
אז אחרי שהחלטת להיות מורה, ואפילו עברת את ההכשרה בהצלחה, כעת מגיע הרגע – את/ה מתחיל/ה סטאז' (התמחות) בבית ספר ממש בימים אלו!
בטח סיפרו לך כבר שתקופת הסטאז' היא תקופה קשה... מדובר בתקופת הסתגלות ולמידה משמעותית שהינה בדרך כלל מלחיצה ועמוסה למדי.
בכדי לצייד אותך לתקופה הראשונה שלך בבית ספר כמורה, החלטתי לספר לך עוד כמה דברים שאולי לא סיפרו לך, או שאולי כן סיפרו, אבל בכל זאת לא הבנת לגמרי או שלא הפנמת עד הסוף.
1. תכננת ללמד את החזקים? הסבירות שזה יקרה קטנה
האם הנך מורה למתמטיקה? עשית הסבה בתכנית הכשרה ייחודית להוראת 5 יחידות מתמטיקה? ככל הנראה שתכננת להגיע ללמד את התלמידים החזקים ב-5 יחידות לימוד. אבל המציאות היא שקרוב לוודאי שתשובץ/י להקבצות נמוכות יותר. זה פחות נפוץ אבל קורה גם למורות ומורי המדעים. אמנם עשית הסבה להוראת פיסיקה, כימיה או ביולוגיה במגמות התיכונים, אבל לא מן הנמנע שתמצא/י עצמך מלמד/ת מדעים בחטיבת הביניים.
נכון, יש כאן אכזבה מסוימת. אבל כדאי לזכור שמדובר במצב זמני – למידה בדרך למטרה שלך – להגיע לתלמידים שרצית ללמד. זה טבעי ונכון להשתפשף קצת בדרך למעלה.
יחד עם זאת, חשוב לשים לב: אסור שתשובץ/י לכיתות הקשות ביותר (ויש מנהלים שינסו לעשות כן), אלו שקשות גם למורים המנוסים ביותר. עדיף לא להתחיל במקום שמשבץ אותך לכיתות הקשות ביותר ולהתעקש על שיבוץ מתאים יותר. אם בכל זאת שובצת לכיתות כאלו ולא הצלחת לשנות את השיבוץ – כדאי לנסות לקבל "טיפים" מהמורים שכן מצליחים עם הכיתה הזו, לנסות לאסוף כמה שיותר מידע, ויותר מכול – לזכור שגם מורים מנוסים מאוד מתקשים בכיתה זאת, ולנסות ללמוד וללמד כמיטב יכולתך, תוך הבנה והתחשבות במצב שלך.
2. אחד האתגרים הגדולים שלך השנה יהיה השגת תשומת הלב של התלמידים
כשתיכנס/י לכיתה בפעמים הראשונות את/ה עלול/ה לחטוף הלם. הקושי לקבל את תשומת הלב מהתלמידים ולפעמים אפילו להשתלט על הכיתה כדי ליצור אווירת למידה נראה כקושי שבלתי אפשרי להתמודד איתו. כך גם החוצפה של חלק מהתלמידים – לפעמים זה מרגיש כאילו שום דבר לא יכול להכין אותך לחוצפה שכזו.
כדאי לזכור שאינך הראשון/ה שמתמודד/ת עם סיטואציה כזו וחוטף/ת את ההלם הזה. כמעט כל מורה התמודד/ה עם אותו המצב בדיוק. העניין הוא שהמצב הזה עובר בהדרגה עם הניסיון והידע שצוברים בהוראה. עם הזמן תמצא/י את הדרך ליצור את אווירת למידה נאותה בכיתה וגם ללמד את התלמידים תוך קבלת תשומת ליבם.
למעשה, התהליך הזה הוא כל כך נפוץ ומוכר, עד שיש המגדירים בו שלבים:
אחת הדרכים להתמודד עם הקשיים שיצוצו (והם תמיד מגיעים) היא הכנת כמה שיותר מערכי שיעור מראש לשנה. גם אם עדין לא הספקת לעשות זאת – כדאי לנסות למצוא זמן ולהכין מספר מערכים.
בנוסף, בכל מקרה ובמיוחד ברגעים הקשים, חשוב גם לזכור שהתלמידים לא נגדך. הם לפעמים נגד החומר שאת/ה מלמד/ת או הדרך בה את/ה מלמד/ת אותו. אבל בעיקר הם לא תמיד רוצים ללמוד ולא תמיד יודעים איך הלמידה הזו תעזור להם.
3. הידע שלך חשוב – כדאי להשתמש בו בחכמה
אין ספק שיש לך ידע רחב וגם ניסיון רב, וששניהם בוודאי יביאו תועלת רבה בהוראה.
השתמש/י בידע ובניסיון שלך, אבל השתדל/י שלא להגיד דברים שיחשבו כיהירים או מתנשאים על שאר חברי הצוות המקצועי.
גם אם נראה לך שדברים בבית הספר לא נעשים נכון, כדאי לבדוק 10 פעמים אם אכן זה כך ולנסות להבין את מקור הטעות. אם החלטת להעיר על כך, כדאי לעשות זאת בארבע עיניים עם בעל הדבר ובצורה מכבדת.
לאט לאט תמצא/י את הדרך לעשות את הדברים כפי שאת/ה מבין/ה. זאת ועוד, ככל שתוכיח/י את עצמך ואת יכולותיך, ותיטמע/י בתוך בית הספר, זה יעבוד טוב יותר.
חשוב לזכור - לעשות שינויים עוד יהיה לך זמן. כעת אולי אפשר לתת לעצמך זמן לגלות, ללמוד, להתפתח וכן – גם לזכור את הדברים שהפריעו לך כדי שתוכל/י לשנותם בהמשך.
4. להתרגל למערכת חדשה זה לא פשוט בכלל
את/ה מגיע/ה ממערכת שונה לגמרי. התרבות הארגונית של בית הספר שונה מהתרבות הארגונית של תעשיית ההייטק.
אז נכון, קשה להתרגל לפעמים ויתכן שיהיה לך צורך לדבר על כך עם אחרים. עם זאת, לא בטוח שדיבור רב על ההבדלים הללו עם חבריך החדשים לעבודה יסייע לקליטה שלך בבית הספר. כדאי לפתוח את העיניים, את האוזניים ובעיקר את הלב כדי ללמוד את המקום החדש אליו הגעת. לא הכול טוב בהייטק ולא הכול רע במערכת החינוך.
5. העיקר הוא לא לוותר
הכנס/י אל המערכת החדשה בזהירות, עם הרבה כבוד ורצון ללמוד, אבל מאידך גם אל תוותר/י על מה שרצית להביא למערכת. כפי שאת/ה כבר יודע/ת – חינוך הוא מרתון ולא ספרינט. גם כאן את/ה תגיע/י לשינויים שרצית, פשוט יתכן שזה יקרה לאט יותר משציפית.
אנצל הזדמנות זו לאחל המון בהצלחה לכל המורות והמורים החדשים שמתחילים את שנת הסטאז' ועושים את דרכם הראשונה בהוראה. וכמו תמיד – מזמין אתכם, מי שביצעו הסבה להוראה מתחום ההיי-טק, לפנות אלינו בכל עניין לסיוע.