נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
תלמידים בבית הספר הדמוקרטי-פלורליסטי "קשת" בזיכרון יעקב נכנסים לכיתה ומולם מוצבת מפה של ארץ ישראל משנת 1899. המפה מעוררת מיד עניין – מחד היא מתארת את שטחה של ישראל, אבל מאידך – היא שונה לגמרי ממפת ארץ ישראל המוכרת לתלמידים.
לפתע מוצאת אחת התלמידות את המושג "ארץ עוץ" על המפה, מושג המוכר לתלמידים, כמובן, מהסיפור "הקוסם מארץ עוץ". השיעור מתקדם והתלמידים מתחילים לחקור בהתלהבות את המושג "עוץ", צוללים למקורות שונים בהם מופיעה המילה עוץ, כשהם מנסים להתחקות אחר המיקום ואף למצוא האם יש קשר בין ארץ עוץ המופיעה במפה, לבין "עוץ" בהקשרים השונים שמצאו.
היה זה "תהליך מרתק; הן של שאילת השאלות, הן של המשך חיפוש מקורות המידע והן של הניסיון לענות על השאלה המרכזית שעלתה בעקבות ההתבוננות במפה", מסכמת המורה רבקה ינאי-פישלזון. "היה פשוט תענוג!"
השיעור בבית הספר "קשת" הוא דוגמה לשימוש בפריט מקור; פריטי מקור, המכונים גם "מקורות ראשוניים", הם מקורות בני תקופתם, פיסות היסטוריה המעידות על הזמן והמרחב שבו נוצרו. פריטי מקור מגיעים במגוון צורות: מסמכים, תמונות, קטעי מוזיקה, סרטים, עדויות בעל-פה, מפות, עיתונים, יומנים, מכתבים – כל פריט מקורי שעדותו היא עדות מכלי ראשון.
פריטי מקור הם מקורות מידע חיוניים לא רק להוראת היסטוריה, אלא גם להוראת מקצועות נוספים במדעי הרוח והחברה, ובהם: גאוגרפיה, אזרחות, חינוך לשוני, אמנות, תרבות ישראל, מקרא, תורה שבעל פה, ועוד.
צפו במורה נעמה סדן מירושלים המספרת על שימוש במפות עתיקות בשיעור תנ"ך.
מדוע להתאמץ וללמד באמצעות פריטי מקור?
להוראה באמצעות פריטי מקור יתרונות רבים, שאת חלקם ציינה נעמה בסרט:
כיצד ללמד באמצעות פריטי מקור?
בשביל זה אנחנו כאן!
אין סוף לאפשרויות ההוראה באמצעות פריטי מקור. אופן ההוראה ייבחר על פי מגוון שיקולים, בין השאר - אופיו של הפריט, צרכי התלמידים ותכנית הלימודים. באתר חינוך בספרייה הלאומית תמצאו מאגר פריטי מקור מאוספי הספרייה הלאומית, ולצד כל פריט - הצעה כיצד ניתן להשתמש בו בכיתה. חפשו פריטי מקור לפי תכנית לימודים, כיתה, לוח השנה ועוד - באמצעות תיבת החיפוש שבצד שמאל.
בנוסף תמצאו באתר דפי עבודה לניתוח פריטי מקור מסוגים שונים, מערכי שיעור מתוקשבים המתבססים על פריטי מקור מאוסף הספרייה וסרטונים המציגים פריטי מקור מסוגים שונים.
כל המידע הזה נמצא לרשותכם ולשימושכם – המורות והמורים – הוא למענכם ולמען תלמידיכם והוא חופשי לגמרי וחינמי.
אתם מוזמנים להתעדכן על תוכן חדש ורלוונטי באמצעות הרשמה לניוזלטר וגם בדף הפייסבוק שלנו, בו אנחנו ממליצים על תכנים שלנו וכן מביאים תכנים של אחרים בנושא הוראה באמצעות פריטי מקור.