נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
בשנה שעברה, ביום בו חזרנו ללימודים לאחר חופשת ראש השנה, "תפסתי" עלם צעיר, תלמיד כיתה יא' בבית הספר אותו אני מנהל, נכנס לבית הספר באיחור קל עד בינוני. תוך כדי שאני מלווה אותו ומברר כיצד עבר עליו החג, שוחחנו שיחה חינוכית קצרה, והוא הסביר לי ברצינות רבה: "השנה החלטתי בתחילת השנה שאני עושה שינוי של ממש... וממש בלתי אפשרי להתמיד במהלך עם כל השינויים והחופשות של החגים..."
שמחתי לשמוע על הבחירה שלו בשינוי ועל המהלך המשמעותי שהצליח לקדם בתקופה הקצרה שבין פתיחת שנת הלימודים לראש השנה, וכאבתי לחוש באכזבה שלו. אך האמת היא שהוא מקרה קלאסי של תלמיד שהחליט לעשות שינוי בתחילת שנה, רגע לפני מתקפת חגי תשרי.
תפיסת הזמן של מתבגרים שונה מזו של המבוגרים; אצל רבים מהם התמודדות עם שינויים בלוחות הזמנים עלולה להוביל לקשיים ולחוויות מתסכלות ומעכבות. חוסר הסדר והעדר השגרה מייצרים תחושה של אובדן שליטה ועלולים לעורר חשש ואפילו חרדה מפני העתיד. מורכבות זו מתעצמת שבעתיים בתקופת החגים - החלה מיד עם פתיחת השנה. בימים הראשונים של השנה נדרשים התלמידים להכיל ולהתמודד עם מגוון אתגרים מהותיים: כיתה חדשה, מורים חדשים, לחץ ואתגר לימודי, קבוצת שווים שונה והתמודדות עם תהליכי הצמיחה וההתבגרות שלאחר החופש הגדול. יתר על כן, הם מתקשים לבנות אמון ולהתחייב לתהליכי למידה רציפים ללא תחושת שייכות וקשר, מוגנות וביטחון במסגרת.
מורים ומחנכים יודעים היטב שהשילוב של שנה חדשה עם תקופת חגים שאינה מאפשרת שגרה ויציבות מגוננת, מוביל לרגישות ומורכבות המחייבות תכנון ודיוק פדגוגי, כדי להפוך את הלא מוכר ל"רגיל" יום-יומי מוגן ובטוח.
תלמיד מתקשה שהחליט להניע שינוי בתחילת שנת הלימודים - עלול לחוש כישלון ואי-עמידה במטרותיו נוכח תחושת חוסר הסדר וה"באלגן" של חגי תשרי... ולתקן תחושות כאלו, קשה מאוד גם למחנכים הרגישים ביותר.
לכן, אנו המחנכים נדרשים לעמוד איתן נוכח "חגי תשרי" ולהוות עוגן של יציבות וביטחון לתלמידינו, להרגיע ולהכין את השטח להמשך העבודה החינוכית ולבניית הקשר. את ה"כאוס" שיוצרים השינויים "נסדר" באמצעות חיזוק הדיאלוג עם התלמידים הן במפגשים בבית הספר והן במרחבים הדיגיטליים/ווירטואליים. חשוב שנקדיש את מעט הזמן שיש לנו איתם לשיח מרגיע ומחזק מול הקבוצה כמו גם באופן פרטני. כולנו יכולים לנצל את רגעי החסד של ערב חג נוסף לשיחת טלפון קצרה, לשליחת מיסרון/הודעה מחזקת, לאותם תלמידים שחיבוק קטן וברכת חג שמח יעשו עבורם את כל ההבדל.
בברכת חגים שמחים ושנה טובה לכולנו!
בתמונת הכותרת: תלמידות קמפוס אנקורי ירושלים. צלם: רונן קרוק