נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
מאת: יוני סידלסקי
צילום תמונת כותרת: ארז שחם
אתם אולי לא ידעתם שהיסוד הרדיואקטיבי פולוניום נקרא על שם ארץ הולדתה של מארי קירי שגילתה אותו. אבל 500 נערות שהגיעו ב12 למרץ להיכל התרבות נתניה כשהן מצוידות בשאיפות גבוהות ובחולצות "סודקות את תקרת הזכוכית", ידעו זאת, ובקלות.
הן ידעו גם כי מריה קירך גילתה כוכב שביט כבר במאה ה-17 וכי אלסנדרה ג'יליאני מבולוניה הייתה האישה הראשונה בעולם המערבי שעסקה באנטומיה. הנערות שהגיעו להיכל כדי לחגוג את התהליך הערכי-לימודי שהן עוברות במסגרת תכנית סודקות את תקרת הזכוכית, תמכו בהתלהבות במעל 100 נערות שהרכיבו את הצוותים המתחרים מ-18 בתי-הספר המשתתפים בתכנית מרחבי הארץ באירוע שיא של חידון מתמטי ומדעי.
תכנית סודקות את תקרת הזכוכית הינה יוזמה ייחודית של כל ישראל חברים-אליאנס, המקדמת נערות ללימודי מתמטיקה ומדעים, במטרה להגיע לתעודת בגרות איכותית ופותחת דלתות. כמו כן, התוכנית נועדה על מנת להגדיל את סיכוייהן של הנערות לבחור ללמוד בעתיד מקצועות מדע והנדסה באוניברסיטה. במהלך ליווי הנערות בתוכנית (מכיתה ח ועד לצבא) מאמצים אותן מפעלים שונים: אינטל, IBM, אמדוקס, סיסקו, להב – תעשייה אווירית, אל אופ, ממ"ג, ECI, טבע/אלישרא, wmware hp indigo, טבע כפר סבא, אלביט, sap , גוגל, מייקרוסופט, אל-על וחברת החשמל. הפעילות במפעלים ממלאת תפקיד חשוב בחשיפתן של הנערות לאפשרויות קריירה בתחומי המדע וההנדסה השונים. כך, הנערות המשתתפות בתוכניתן זוכות להעצמה ומקבלות מודלים (נשיים וגבריים) לחיקוי, הדוחפים אותן בדרכן להצלחה.
החידון, שהוא אירוע השיא של התוכנית, נקרא על-שמה של מדענית האנרגיה פרופסור קולט לוינר, אשר יחד עם בן-זוגה פרופסור ז'אק לוינר, הינה שותפה של התכנית מייסודה, ותומכת נלהבת של קידום לימודי מדעים בכלל ושל נערות בפרט.
במהלך התחרות הייתה תחושה של התרגשות מחשמלת באולם. השנה נוסף רכיב ייחודי לחידון: נערות מכל בית-ספר שלחו מראש שאלות שהן הרכיבו בעצמן. השאלות שנבחרו להיות חלק מהחידון זיכו את יוזמותיהן בנקודות נוספות.
נערות שכבת ט' התחרו בנושא סדרות מתמטיות והפגינו ידע חשבוני מהיר ומרשים. המשתתפות נדרשו לשקלל תשובה מהירה לכל שאלה ולשגר אותה אל לוח הבקרה שהציג, כיאה לאירוע, ניתוח סטטיסטי של התשובות על המסך הראשי. לאחר מכן, נערות משכבות ט ו-י' גם יחד התחרו בחידון מדעים אשר התמקד בהמצאות של מדעניות לאורך ההיסטוריה. זאת במסגרת הדגש בתכנית על חשיפת הנערות למודלים לחיקוי של נשים מצליחות. הרי אין יותר ראויות לחיקוי מאשר נשים פורצות דרך כמו מארי קירי, גרייס הופר אנני איזלי ועוד רבות וטובות. עם תום הזמן לכל שאלה, הנערות הניפו לאוויר את לוחות התשובות אל עבר פאנל השיפוט אשר כלל נשים מכובדות המובילות בתחומן.
בסיום האירוע עלו כל הנבחרות המנצחות, מבת ים, נתניה וממקוה ישראל אל הבמה , לקבלת הפרסים והתעודות. מראה הנערות על הבמה, שיקף את חזון התכנית: עבודה מקיפה של שיתוף פעולה, במטרה להרחיב את רשת ההשפעה ולהגיע אל כמה שיותר נערות. "אנו צריכים לגלות אחריות חברתית. צריך לדאוג שנשים תתקדמנה, יהיו במדע ובהיי-טק. מאחל שתצליחו ותגיעו רחוק ותעזרו לאחרים – מצוינות חינוכית בצד אחריות חברתית" אמר מנכ"ל כל ישראל חברים ד"ר יהודה מימרן.
מנהלת קשרי הקהילה באמדוקס הגב' אילת יגור אמרה לנערות: "אם נאמין בעצמנו, בכל אתגר ובכל הצעה, נתמודד ונשקיע כל מה שיש לנו, נחווה הצלחה... תאמינו בעצמכן, תהיו מקצועיות. תתאמצו ותשקיעו".