נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
בואו נכיר בזה, אנחנו חיים בתרבות בה רוב האנשים לא ישנים מספיק. זה נכון לא רק עבור מבוגרים, אלא גם לנערים ונערות. מקומות עבודה רבים מאפשרים לעובדיהם להגיע בשעות מאוחרות יותר משהיה נהוג בעבר, אז למה אנחנו מצפים מבני הנוער שיגיעו לבית הספר בשעות כל כך מוקדמות?
לפי מחקרים שנערכו לאחרונה בארה"ב, בני נוער ישנים פחות ופחות באופן הדרגתי ב20 השנים האחרונות. סקרים משנות ה90 המוקדמות מצאו כי 52% מבני ה15 ישנים לפחות 7 שעות בלילה, בשנת 2011 המספר ירד ל43%. מועצת השינה האמריקאית ממליצה כיום על 8-10 שעות שינה לנערים בין הגילאים 14-17.
בני הנוער של היום עסוקים לא פחות מהמבוגרים. הם נדרשים לתמרן בין ימים ארוכים בבית הספר, מטלות בית ספר, חוגים, פעילויות חברתיות וכמובן שגם רשתות חברתיות וטלויזיה צורכות לא מעט מזמנם. אז איך עוזרים להם עם בעיית חוסר השינה? בתי ספר רבים בארה"ב החליטו על פתרון פשוט: להתחיל את בית הספר יותר מאוחר. מספר מחוזות ברחבי ארה"ב אימצו את ההמלצה הגורפת של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים - לדחות את שעת התחלה של בתי הספר. בתי ספר מסוימים אף הגדילו לעשות וגם הוסיפו פרקי זמן של פעילות גופנית לפני שמתחיל השיעור העיוני הראשון.
בבית הספר Deerfield במדינת מסצ'וסטס הבחינו במהרה בתוצאות שינוי שעת השיעור הראשון מ7:55 ל8:30. באתר ביה"ס נכתב ש"התלמידים קיבלו ציונים גבוהים יותר, הקפידו יותר על אכילת ארוחות בוקר, ביקרו פחות במרפאה ורשמו הישגים טובים יותר באתלטיקה. המורים דיווחו כי הדיונים בשיעורים הראשונים מדי יום היו נמרצים באופן מפתיע".
עניין ביולוגי
מעבר לשינויים באורח החיים של המתבגרים, מומחים טוענים שההמלצה לדחות את שעת הפתיחה של הלימודים נובעת גם מטעמים ביולוגיים. "לבני נוער יש נטייה לעיכוב קל בשעון הביולוגי, מה שאומר שבאופן טבעי הם רוצים ללכת לישון קצת יותר מאוחר ולקום קצת יותר מאוחר בכל יום" טוען כריסטופר ווינטר, המנהל הרפואי של המרכז לשינה "מרתה ג'פרסון" בווירג'יניה. ווינטר מוסיף כי חוסר השינה של הנערים לא רק אחראי על כך שקשה להם לצאת מהמיטה ולהתארגן בבוקר, אלא גם מגביל את יכולתם לקלוט מידע בשיעורים הראשונים.
ניתן לחשוב כי 30 דקות נוספות בלבד של שינה לא באמת יעזרו לפתור את בעיית העייפות, אבל לדבריו של ווינטר: "אנשים שגוועים ברעב לא מסרבים לחצי צלחת של מזון". בנוסף, דחיית שעת ההתחלה של יום הלימודים ב15-20 דקות יכולה להעביר את המסר שבית הספר לוקח ברצינות את נושא שעות השינה של הנערים.
גם ההורים מסכימים
ע"פ סקרים חדשים שפורסמו בארה"ב, לא מעט הורים תומכים ברעיון. סקר שנערך בסוף שנת 2014 ע"י אוניברסיטת מישיגן, מראה שכחצי מהורי התלמידים שמתחילים את ביה"ס לפני 8:30 בבוקר, תומכים בשעת פתיחה מאוחרת יותר. הסקר חשף גם את הבעיות הטמונות בדחיית שעת פתיחת הלימודים: סיבוך במערכי התחבורה, שיבושים בלוחות הזמנים המשפחתיים וצמצום זמן פעילויות אחר הצהריים.
תלמידים, הורים ומורים – האם אתם תומכים ברעיון של להתחיל את יום הלימודים בשעה מאוחרת יותר? הגיבו, פרטו ונמקו בתגובות.
@ דרך Huffington Post.