מי הם המורים שרוב הילדים בבית הספר היו רוצים שיהיו להם? המורים שהתלמידים יזכרו עד סוף חייהם? אלו הם מורים בעלי תשוקה אמיתית להוראה, כאלה שרוצים להיות השראה אמיתית לאחרים ומוכנים לעבוד קשה לשם כך. אם אתם מורים כאלה או שאתם רוצים לגלות את הסודות שלהם, המשיכו לקרוא ותלמדו את 11 ההרגלים של מורים אפקטיביים.
מאת: קארי לאם, רכזת פדגוגית ומורה, קנדה.
עבור אתר Edutopia.
-----
הוראה אמורה להיות קריירה מהנה ומספקת (למרות שלעיתים היא דורשנית ומתישה!). בחרו להיות מורים רק אם אתם אוהבים ילדים ומתכוונים לדאוג להם עם כל הלב. אינכם יכולים לצפות שהילדים יהנו אם אתם לא נהנים איתם! אם מה שאתם עושים בשיעורים זה להקריא הוראות מתוך ספר לימוד, אין זה אפקטיבי. במקום זה, הפיחו חיים בשיעורים שלכם ע"י הפיכתם לאינטראקטיביים ושתפו את התלמידים כמה שיותר. תנו לתשוקה שלכם להוראה להאיר את אורה מדי יום. תהנו מכל רגע הוראה עד תום.
"עם כח גדול, באה אחריות גדולה", אומר הפתגם. בתור מורים, עליכם להיות מודעים לאחריות שבאה עם התפקיד ולזכור אותה. אחת ממטרותיכם צריכה להיות עשיית שינוי בחייהם של התלמידים. כיצד? על ידי כך שתגרמו להם להרגיש מיוחדים ובטוחים כשהם נמצאים בכיתה שלכם. היו השפעה חיובית בחייהם. למה? אינכם יכולים לדעת מה עבר על התלמידים בטרם נכנסו לכיתה ביום מסוים ולאילו תנאים הם יחזרו הביתה לאחר השיעור. במקרה שהם לא מקבלים את התמיכה לה הם זקוקים בבית, תוכלו אתם לעשות את ההבדל ולספק להם אותה בכיתה.
הביאו אנרגיה חיובית אל תוך הכיתה בכל יום. יש לכם חיוך יפה, אז אל תשכחו להציג אותו כמה שיותר לאורך היום. גם אם אתם מתמודדים כרגע עם מאבקים בחייכם האישיים, ברגע שאתם נכנסים לכיתה, עליכם להשאיר אותם מאחוריכם. לתלמידים שלכם מגיע יותר מאשר מורים שמוציאים עליהם את התסכולים האישיים שלהם. לא משנה איך אתם מרגישים, כמה הספקתם לישון או כמה אתם מתוסכלים, אל תתנו להם לראות את זה. אפילו אם עובר עליכם יום רע, לימדו לשים מסיכה אל מול התלמידים ותנו להם לחשוב עליכם כעל גיבורי-על (זה יעשה גם לכם את היום!). היו אנשים חיוביים, שמחים ומחייכים. זיכרו תמיד שאנרגיה חיובית היא דבר מדבק ועליכם להפיץ אותה. אל תתנו לשליליות של אנשים אחרים להוריד אתכם ביחד איתם.
מורים אפקטיביים נותנים יחס אישי
זה החלק הכי כיפי וחשוב בתפקידו של המורה האפקטיבי! תלמדו להכיר את תלמידיכם ואת תחומי העניין שלהם, כך שתוכלו תמיד למצוא את הדרך להתחבר אליהם. אל תשכחו גם לספר להם על תחומי העניין שלכם. בנוסף, חשוב שתכירו את סגנונות הלמידה שלהם, כך שתוכלו להתייחס אליהם ולעזור להם כאינדיווידואלים. כמו כן, עשו מאמץ להכיר את הוריהם. המשימה של לדבר עם הורים לא צריכה להיתפס כחובה, אלא כזכות. בתחילת שנת הלימודים, יידעו אותם שהם יכולים לגשת אליכם בכל נושא לכל אורך השנה. נסו גם להכיר את הקולגות שלכם ברמה האישית. אתם תהיו מאושרים הרבה יותר אם תוכלו למצוא רשת תמיכה חזקה בתוך בית הספר ומחוצה לו.
בין אם אתם מעבירים שיעור, כותבים תעודות או מציעים תמיכה לקולגה – תנו 100%. עשו את עבודתכם למען אהבת ההוראה ולא כי אתם מרגישים מחויבים לעשות זאת. עשו זאת למען הצמיחה האישית שלכם. עשו זאת על מנת לעורר השראה באחרים. עשו זאת כדי שתלמידיכם יוציאו את המירב ממה שאתם מלמדים אותם. תנו 100% עבור עצמכם, התלמידים, ההורים, בית הספר ועבור כל מי שמאמין בכם. אל תתייאשו ותמיד עשו כמיטב יכולתכם - זה כל מה שאתם יכולים לעשות (זה מה שאני אומרת לתלמידים שלי בכל מקרה).
המנעו מיצירת פיגורים במתן ציונים או בתיוק העבודות של התלמידים. עשו כמיטב יכולתיכם להיות צעד אחד קדימה ולא לתת לערימה לעבור את גובה הראש שלכם! בטווח הרחוק, זה יחסוך לכם המון זמן. כמו כן, חשוב לשמור על יומן מאורגן ולתכנן קדימה. הסיכוי ששיעור שתוכנן ברגע האחרון יהיה אפקטיבי, נמוך מאד. דבר אחרון, תמיד החזיקו לידכם מחברת רעיונות ורשמו את רעיונותיכם ברגעים של השראה. לאחר מכן, כשיהיה לכם פנאי לכך, צרו תכנית שתהפוך את הרעיונות הללו לפעולה.
בתור מורים, הולכים להיות זמנים שבהם יתבוננו בעבודתכם באופן רשמי או לא רשמי (עוד סיבה לתת 100% כל הזמן). אתם עוברים הערכות וביקורות באופן תמידי ע"י הממונים עליכם, המורים שלצידכם, ההורים ואפילו התלמידים. במקום להרגיש מרירים כשלמישהו יש משהו להגיד על סגנון ההוראה שלכם, אמצו גישה של ראש פתוח כשאתם מקבלים ביקורת בונה והשתמשו בה כדי לבנות תכנית פעולה חדשה. הוכיחו שאתם המורים האפקטיביים שאתם רוצים להיות. אף אדם אינו מושלם ותמיד יש מקום לשיפורים. לעיתים, אחרים מבחינים בדברים שאנחנו לא מצליחים לראות.
צרו סטנדרטים עבור התלמידים שלכם ועבור עצמכם. מהרגע הראשון וודאו שהם יודעים מה מקובל ומה לא. לדוגמא, הזכירו לתלמידים איך הייתם רוצים שהעבודות יתבצעו. האם אתם מסוג המורים שרוצים שהתלמידים יעשו כמיטב יכולתם ויגישו את העבודות הטובות והמסודרות ביותר? או שאתם מסוג המורים שפחות אכפת להם? זכרו, אתם יכולים לצפות להרבה רק אם אתם נותנים הרבה. כמו שאומר הפתגם: "נאה דורש – נאה מקיים".
לתלמידים שלכם מגיע יותר מאשר מורים שמוציאים עליהם את התסכולים האישיים שלהם
מורים אפקטיביים הם יצירתיים, אך זה לא אומר שאתם צריכים ליצור יש מאין! מצאו השראה בכמה שיותר מקורות. בין אם ההשראה מגיעה מספרים, יוטיוב, פייסבוק, בלוגים או כל מקור אחר – המשיכו לחפש ולמצוא אותה!
בחיים, דברים לא תמיד הולכים לפי התכנית. זה נכון במיוחד כשאנחנו מדברים על הוראה. היו גמישים ותזרמו עם השינויים כשהם מתרחשים. מורים אפקטיביים אינם מתלוננים על השינויים כשמגיע מנהל חדש. הם לא מרגישים את הצורך להזכיר כמה טוב היה להם בבית הספר הקודם או עם קבוצת התלמידים הקודמת שלהם בהשוואה לנסיבות הנוכחיות. במקום להלחץ משינויים, חבקו אותם עם שתי הידיים והוכיחו שאתם מסוגלים להתמודד עם כל מה שהחיים זורקים אליכם.
מורים אפקטיביים עושים חשבון נפש עם עצמם על מנת להתפתח כמורים. חשבו מה הלך טוב בשיעור ומה הייתם עושים באופן שונה בפעם הבא. אתם צריכים לזכור שכולם "נכשלים" בשיעורים מפעם לפעם. במקום להסתכל על זה ככישלון, חישבו על זה כשיעור בשבילכם ותלמדו ממנו. כמורים, ההשכלה והלימוד שלכם הם תהליכים מתמשכים. תמיד יש עוד מה ללמוד ולדעת על מנת לשפר את כישורי ההוראה שלכם. תמשיכו להרהר ולהגות בעבודתכם וללמד את עצמכם בתחומים שהם ה"חולשות" שלכם, לכולנו יש כאלה! הדבר החשוב ביותר הוא לזהות אותן ולהיות מסוגלים לעבוד עליהן על מנת לשפר את כישורי ההוראה שלנו.
מילים אחרונות: תמיד יש משהו חיובי בכל סיטואציה, אך זה מוטל עליכם למצוא אותו. החזיקו את ראשכם למעלה ותלמדו בשמחה למען אהבת ההוראה!
-----
פוסט זה פורסם לראשונה באתר Edutopia, אשר בנדיבותם נתנו לנו רשות לתרגם ולפרסם אותו.