נשארים מעודכנים
הצטרפו לקהילת 'הגיע זמן חינוך' וקבלו עדכון שבועי עם כל מה שמורות ומורים צריכים לדעת
הוראה יכולה להיות מקצוע בודד מאוד לעיתים קרובות, אבל מסתבר שאפשר גם אחרת. דמיינו לעמכם קבוצת מורים בעלת מכנה משותף (למשל מורים שמלמדים את אותו המקצוע, או מלמדים באותה השכבה) שנפגשת באופן קבוע, למשל אחת לשבועיים. המפגשים מתנהלים באווירה אינטימית ונעימה ובמהלכם חברי הקבוצה חולקים אירועים והתנסויות מעבודתם בכיתה, מנתחים שיעורים של כל אחד מהמורים, חושבים על הקשיים של התלמידים, לומדים דרכי הוראה חדשות ונותנים מקום לזוויות הראייה הייחודיות של כל אחד מהמשתתפים בקבוצה. כל אחד מהמשתתפים יוצא מהקבוצה עם תובנות מעשיות לשיפור ההוראה שלו, ובמפגש הבא חולק עם הקבוצה איך התובנות הללו פעלו במציאות.
לנו לפחות, זה נשמע ממש נעים, והרבה פחות בודד.
ממחקרים חדשים מסתבר, שקבוצות מהסוג שתואר לעיל הן לא רק נעימות ומתגברות על הבדידות שבהוראה, הן גם נותנות למורים (ולתלמידים שלהם) הרבה מעבר לכך: ההישגים של תלמידים שמוריהם נמצאים בקהילה מקצועית לומדת גבוהים משמעותית מהישגיהם של תלמידים שמוריהם פועלים בבידוד. ייתכן שזה בגלל שקהילות אלו דוגלות בכך שהמורים ממשיכים להתפתח וללמוד בכל עת – דבר שאנחנו יודעים שאופייני למורים הטובים ביותר. כמו כן, נראה כי קבוצות כאלו מפתחות חשיבה יצירתית, חשיבה ביקורתית, למידה עצמאית וסקרנות. זאת ועוד, למידה בקהילה מקצועית יוצרת צוות הפועל תוך שיתוף פעולה וסינרגיה. המורים, שלומדים אחד מהשני ועם השני, יוצרים אינטגרציה של הידע והכלים שברשותם ורוכשים יחדיו ידע וכלים נוספים. לבסוף מחקרים מראים שמורים הלומדים בקהילה מקצועית נוטים ליישם את סוג הלמידה הזה גם עם תלמידיהם, דבר שמשפר מאוד את למידת התלמידים
אז מה זה בכלל "קהילות מורים מקצועיות"?!
אלו הן קבוצות מורים שנפגשות באופן קבוע. המורים נפגשים ומפתחים יחד את יכולות ההוראה של כל אחד מחברי הקבוצה. במקום שכל מורה ינסה לרכוש ידע, לפתח כלים ואסטרטגיות הוראה ולהתמודד עם האתגרים העומדים בפניו בעצמו, הקהילה המקצועית מאפשרת לו לפתח את יכולותיו המקצועיות ולבנות ידע וכלים מעשיים יחד עם עמיתיו. הקהילה היא דרך ללמוד באופן מתמשך את תחום הדעת אותו המורים מלמדים, לצבור ידע בנושא תיאוריות למידה ואסטרטגיות הוראה וכמובן – לחקור ולדעת עוד על התלמידים הספציפיים של כל מורה ואופן למידתם, ולפתח כישורי הוראה המתאימים לתלמידים. דרך קהילת המורים המקצועית, החברים בה יכולים להתאים את הכישורים שלהם לסביבה בה הם מלמדים ולתלמידים שלהם. זאת ועוד, הקהילות מהוות לא רק תמיכה מקצועית, אלא מקום לתמיכה רגשית וחברתית למורים החברים בהן.
בפגישותיהם הקבועות משתמשים המורים באסטרטגיות למידה מגוונות (כמו למשל ניתוח צילומי שיעורים, הצגת ידע מחקרי עדכני והצגת בעיות מהשטח), ודרכן הם לומדים ידע מקצועי ובוחנים את הקשר בין דרכי ההוראה שלהם, ללמידה של התלמידים. זאת ועוד, הם מתאימים עצמם ומוצאים ביחד מענים לאתגרים הספציפיים של בית הספר ואוכלוסיית התלמידים הייחודית בו. כך, הקהילות הופכות להיות מקום בו ניתן לרכוש ולהתאמן באסטרטגיות הוראה ממוקדות לומד, וכך לגוון את כישורי ההוראה של המורים.
כך למשל, המורים מפתחים יחדיו מערכי שיעור ומשימות לתלמידים, נותנים משובים זה לזה, משתפים משאבים, ידע ואסטרטגיות וכן משתתפים במנטורינג (חניכה) של מורים מתחילים. בקהילות נוצרת אווירה של שיתוף פעולה בין המורים, והקהילה הופכת להיות מחויבת לקידום ההוראה לא רק בכיתות של כל אחד מחבריה, אלא בכל בית הספר או האזור.
בכל קהילה מקצועית מתפתחת שפה פדגוגית מיוחדת וצורת עבודה המתאימה לחברים בה. מתפתחת עבודת צוות ולכל מורה יש אחריות אישית לשיפור מתמיד במקצוענות, שלו ושל חבריו לקבוצה.
אבל... שימו לב – לא כל צוות בית ספרי הוא קהילה מקצועית לומדת.
אז מה מבדיל קהילה מקצועית לומדת מצוותי הוראה אחרים?
כבר ידוע היטב שמערכת החינוך לא יכולה לעלות על איכות מוריה, ולכן קל להבין מדוע מחקרים רבים (מחקר תיעוד הצלחות, הארגון הלומד, סקירת ספרות על הוראה איכותית - יעל עופרים) מצאו שקהילות מקצועיות לומדות מקדמות את מערכות החינוך בהן הן מתקיימות בצורה משמעותית. למעשה בתי ספר מצליחים, שבעיניהם חשיבותה של הקהילה המקצועית הלומדת היא גדולה, קובעים את שעות הפעילות של הקהילה בתוך מערכת השעות של יום הלימודים, לפחות פעם בשבוע לכל מורה. בתי ספר אלו משדרים למורים שבהם שלמידת המורה היא ערך חשוב. ואכן – מסתבר שמערכות החינוך הטובות ביותר הן אלה שהמורים בהן אף פעם לא מפסיקים ללמוד.
שוכנעת? אז איפה אפשר למצוא כאלה קהילות?!
בישראל תרבות הקהילות המקצועיות הלומדות של מורים הולכת ותופסת תאוצה בימים אלו ממש. בתי ספר רבים מתחילים לאמץ את המודל, כפי שניתן לקרוא כאן. זאת ועוד, נפתחות גם קהילות מורים העוסקות בתחומי הדעת השונים. כך למשל בשנים האחרונות התפתחה קהילה מדהימה למורי פיזיקה - קהילות פיזיקה, ומודל דומה ככל הנראה יתחיל לפעול למורי מתמטיקה בשנה הבאה.
אתם מוזמנים לקרוא עוד על קהילות מקצועיות לומדות דרך האתר של אבני ראשה.