כבר 8 שנים שהתוכנית "המפץ הגדול" (The Big bang Theory) הופכת את לימודי המדעים, המתמטיקה וההנדסה למגניבים. אך לאחרונה הודיע צוות התוכנית על עליית מדרגה בהשפעת התוכנית על העולם, או כמו שמפיק הסדרה צ'אק לורי ניסח את זה: "אבולוציה טבעית של הסדרה".
צוות התוכנית הודיע שיתרום 4 מיליון דולרים לקידום לימודי מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה (STEM). הם בחרו לעשות זאת באמצעות הקמת קרן שתחלק מלגות לתלמידים מצטיינים באוניברסיטת קליפורניה (UCLA), שלומדים תואר באחד מהתחומים הנ"ל.
התוכנית, שלאחרונה חגגה את סיום שידור העונה השמינית שלה וככל הנראה תמשיך להיות משודרת לפחות עוד שתי עונות, עוסקת בקבוצת חברים שרובם המכריע מדענים. הדמויות הראשיות בסדרה כוללות שני פיזיקאים, מהנדס מכונות, אסטרופיזיקאי, מיקרוביולוגית ונוירוביולוגית. יוצרי הסדרה מספרים כי בבחירת מקצועותיהם של הדמויות היה להם חשוב לתת ביטוי למקצועות המדעים, הנדסה ומתמטיקה, ובכך להפוך את העוסקים במקצועות אלה לגיבורים, ואת המקצועות לנחשקים יותר.
הסדרה קנתה לה כבר קהל מעריצים גדול מאוד, הכולל גם בני נוער וצעירים רבים, ונראה כי היא יוצרת שיח חדש ומיוחד על התחומים אותם היא רוצה לקדם.
מפיק הסדרה, צ'אק לורי, סיפר על הבחירה לתרום מלגות לסטודנטים: "כשדנו ברעיון הבנו שכאשר 'המפץ הגדול' עלתה לאוויר, הסטודנטים להם נתרום היו בני 10. חלקם צפו בתוכנית לאורך השנים כשהם גדלו. ייתכן שהתוכנית הצליחה להשפיע על חלקם ויש לה חלק בבחירה שלהם במדעים כמטרה משמעותית בחייהם. פשוט חשבנו שזה יהיה נהדר אם נוכל לסייע בכך"
צורה נוספת בה התוכנית מקדמת את לימודי המדע כבר מיום עלייתה לאוויר, היא הדיוק המדעי שלה; התוכנית מלאה במידע מדעי המהווה רקע ולעיתים אף חלק משמעותי בעלילה. יוצרי הסדרה מקפידים על כך שכל מידע מדעי שנאמר בסדרה יהיה מדויק לגמרי, ולעיתים גם עם הסבר פשוט ומובן. כך הפכה הסדרה למקור בלתי נדלה לסרטונים קצרים שעוזרים מורים בכל העולם להדגים, לשעשע וללמד תלמידים נושאים שונים.
הסדרה גם נותנת במה וכבוד רב למדענים, מהנדסים ומתמטיקאים חשובים ומפורסמים מכל העולם. כמעט בכל פרק מוזכר מדען אחר, ורבים מגיעים להתארח בתוכנית. מן המפורסמים והחשובים במדענים שהתארחו בתוכנים הם זוכה פרס הנובל פרופסור ג'ורג' סמוט והאסטרופיזיקאי התאורטיקן פרופסור סטיבן הוקינג.
כחלק חשוב מהניסיון לעודד תלמידים לבחור במקצועות המדעים, ההנדסה, הטכנולוגיה והמתמטיקה, ובעידודה של אחת מהשחקניות הראשיות בסדרה – ד"ר מים ביאליק (הנכדה של חיים נחמן), שמשלבת בין מקצועה כשחקנית לקריירה כחוקרת ומרצה לנוירוביולוגיה, הסדרה החלה לעודד בנות לפנות ללימודים בתחומים הללו.
בארצות הברית, כמו בישראל, אחוז הבנות הבוחרות ללמוד מקצועות מדעיים נמוך יחסית לאחוז הבנים הבוחרים ללמוד אותם ולכן כבר לפני שתי עונות החלו שחקני הסדרה במאמצים לחזק את הבחירה של בנות ללמוד מדעים. גם בישראל מאמצים כאלה נעשים, כך למשל בתוכנית "סודקות את תקרת הזכוכית".
עם זאת, אנחנו פה בישראל מחכים לתוכניות שיעודדו למידה קצת יותר, ובינתיים – נסתפק ככל הנראה בפרקים מתורגמים של ה"מפץ הגדול", שניתן להראות לתלמידים.
גיבורי הסדרה מסבירים לתלמידות מדוע כדאי להן ללמוד מדעים
האם אתם מכירים עוד תוכניות תרבות פופולאריות שמקדמות לימודים? ספרו לנו בתגובות!